Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζάχος: Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της NP Ασφαλιστικής

Η στρατηγική και οι προοπτικές της εταιρείας που επιτυγχάνει συνεχώς κέρδη από το πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Συνέντευξη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της NP Ασφαλιστικής κ. Γιώργου Ζάχου.

Ζάχος: Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της NP Ασφαλιστικής

Η NP Ασφαλιστική καταφέρνει κατά τα δεκαέξι χρόνια της λειτουργίας της να σημειώνει αδιαλείπτως κερδοφόρα αποτελέσματα, διευρύνοντας τα μερίδια αγοράς της και διατηρώντας πολύ ικανοποιητικούς δείκτες φερεγγυότητας.

Σε μια στάσιμη ή και πτωτική αγορά Γενικών Ασφαλίσεων, η NP αύξησε πέρυσι την παραγωγή της κατά 7,1% και μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο κατά 10%. Με βάση τα κέρδη του 2018, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της διαμορφώθηκε στο 25%, ενώ το φετινό Ιούνιο είχε Δείκτη Φερεγγυότητας SCR άνω του 220%.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της NP Ασφαλιστικής Γιώργος Ζάχος μιλά στο Euro2day.gr για τη «συνταγή της επιτυχίας», τη φετινή πορεία και τους στόχους της Εταιρείας. Ο Απαντά επίσης σε ερωτήματα γύρω από ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν την ασφαλιστική βιομηχανία, όπως τα τιμολόγια του κλάδου αυτοκινήτου, το επίπεδο του ανταγωνισμού και τα σενάρια εξαγορών άλλων εταιρειών.

Κύριε Ζάχο, η NP Ασφαλιστική δραστηριοποιείται στο χώρο των Γενικών Ασφαλίσεων. Ποια ήταν σε γενικές γραμμές η πορεία της το 2018 και πόσο ικανοποιημένος είστε από την μέχρι τώρα φετινή εικόνα;

Η NP Ασφαλιστική έκλεισε το 2018 την 15η κερδοφόρα χρήση της σε 15 χρόνια λειτουργίας. Αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση επιχειρηματικής επιτυχίας σε ένα δύσκολο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο βρίσκεται σε κρίση τα τελευταία δέκα χρόνια. Το Α’ εξάμηνο 2019 η Εταιρεία εκτός από την θετική πορεία της στην παραγωγή, ευνοήθηκε ιδιαίτερα και από την καλή πορεία των επενδύσεών της σε μετοχές και ομόλογα με αποτέλεσμα να ενισχύσει σημαντικά τα εποπτικά της κεφάλαια της. Στο Α’ εξάμηνο 2019, καταγράψαμε αύξηση παραγωγής κατά περίπου 10% ενώ η εξαιρετική πορεία των ελληνικών ομολόγων και μετοχών ενίσχυσε ιδιαίτερα και τα έσοδα επενδύσεων, βοηθώντας την Εταιρία να διαμορφώσει Δείκτη Φερεγγυότητας (SCR) άνω του 220%.

Το 2018, η παραγωγή μας κατέγραψε αύξηση της τάξης του 7,1% που ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της αγοράς και διαμορφώθηκε στα 33,16 εκατ. ευρώ. Είχαμε επίσης αύξηση των τεχνικών αποτελεσμάτων και παρουσιάσαμε κερδοφορία με υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων (περίπου 25%). Το πιο σημαντικό γεγονός ήταν ότι η NP Ασφαλιστική κατέγραψε ακόμη μία βελτίωση στο βασικό Δείκτη Φερεγγυότητας (SCR) ο οποίος διαμορφώθηκε στο 207% με 31/12/2018, καθιστώντας την NP Ασφαλιστική μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. H πορεία της NP Aσφαλιστική μας κάνει ιδιαίτερα ικανοποιημένους, καθώς συνεχίζεται το σερί των κερδοφόρων χρήσεων συνδυάζοντας την παροχή αξιόπιστων προϊόντων και ποιοτικών υπηρεσιών στους πελάτες της, αμοιβών και εκπαίδευσης προς τους συνεργάτες της και οικονομικής επιβράβευσης των εργαζομένων της.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Εταιρείας σας, που της επέτρεψαν να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τα τελευταία χρόνια κόντρα στον πολυμέτωπο ανταγωνισμό;

Η NP Ασφαλιστική είναι μία νέα εταιρεία (μόλις 16 ετών) που αναπτύχθηκε πάνω σε στέρεες οικονομικές βάσεις, βασιζόμενες στις αρχές της Ειλικρίνειας-Συνέπειας-Χρηστής Διαχείρισης και Φιλεργατικότητας. Η εφαρμογή αυτών των αρχών βοήθησε να δημιουργηθεί το επιχειρηματικό οικοδόμημα της NP Ασφαλιστική και να βλέπουμε συνεχή αύξηση των μεγεθών της Εταιρείας, ακόμη και μέσα στις χρονιές της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Σε επιμέρους επίπεδο, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μας είναι ότι η διοίκηση της εταιρείας βλέπει τους συνεργάτες της ως μέλη της οικογένειας της NP, φροντίζει να τους εκπαιδεύει για να είναι συνεχώς ανταγωνιστικοί και παραγωγικοί, σύμφωνα με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της εποχής που εργαζόμαστε.

Σε τεχνικό επίπεδο, φροντίζουμε να παρέχουμε στην αγορά τα κατάλληλα ασφαλιστικά προϊόντα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών μας αλλά θα επιφέρουν και υψηλή κερδοφορία ανά μονάδα προϊόντος. Σε επίπεδο προϊόντων, η NP Ασφαλιστική από το α’ εξάμηνο 2019 παρέχει νέα ασφαλιστικά προϊόντα ενώ ταυτόχρονα έχει ανανεώσει τα παλαιότερα με νέες καλύψεις. Τέλος, το σωστό underwriting σε συνδυασμό με την ορθολογική τιμολόγηση μας βοηθά να δημιουργούμε υψηλά περιθώρια κερδοφορίας και ελεγχόμενους δείκτες ζημιών (loss ratio).

Επέκταση μέσω φυσικών δικτύων, μέσω Internet ή μέσα από το συνδυασμό των δύο;

Η NP Ασφαλιστική είναι στρατηγικά προσανατολισμένη για επέκταση μέσω των ανθρώπινων δικτύων. Θεωρούμε τους συνεργάτες μας ως βασικούς πυλώνες της επιτυχίας της Εταιρείας και πορευόμαστε μαζί τους παρέχοντας τους τα κατάλληλα εφόδια, που θα τους χαρίσουν προοπτική, ασφάλεια και επαγγελματική εξέλιξη. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την τεράστια σημασία που έχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την αύξηση της παραγωγικότητας των συνεργατών μας. Τα τελευταία χρόνια η NP Ασφαλιστική προσφέρει νέες δυνατότητες μέσω τεχνολογικών εργαλείων όπως το NP Portal, η ηλεκτρονική web πολυτιμολόγηση, οι εξοφλήσεις συμβολαίων μέσω ΔΙΑΣ και οι πληρωμές μέσω POS κάνοντας τις πωλήσεις μία γρήγορη διαδικασία για τον συνεργάτη και τον πελάτη.

Ποιοι είναι οι στόχοι της NP Ασφαλιστική για το β’ εξάμηνο;

Οι φετινοί στόχοι είναι να καταφέρουμε να κινηθούμε και πάλι ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε όρους παραγωγής, κερδοφορίας και υψηλότερων δεικτών φερεγγυότητας. Στον κλάδο αυτοκινήτου ενισχύσαμε την γκάμα των προϊόντων μας με τις πλέον σύγχρονες καλύψεις και χωρίς καμία επιπλέον αύξηση στα ασφάλιστρα των πελατών μας. Ταυτόχρονα, βελτιώσαμε τόσο σε επίπεδο καλύψεων όσο και τιμολογιακά τα προϊόντα μας σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους ασφαλειών όπως Περιουσία, Τεχνικές Ασφαλίσεις, Μεταφορές, Γενική Αστική Ευθύνη, Ατυχήματα και Σκάφη με συνεχή εκπαίδευση των συνεργατών μας. Στην NP Ασφαλιστική είμαστε δεσμευμένοι να παρακολουθούμε τις νέες οικονομικές και τεχνολογικές τάσεις στην ασφάλιση και να είμαστε πρωτοπόροι σε ασφαλιστικές λύσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε περιβάλλον Solvency II η αγορά των Γενικών Κλάδων θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε λιγότερους «παίκτες». Ποια είναι η εκτίμησή σας; Θα ενδιαφερόταν η NP Ασφαλιστική να απορροφήσει άλλες εταιρείες;

Σίγουρα ο ανταγωνισμός στις Γενικές Ασφαλίσεις είναι μεγάλος αφού εκτός από τις ελληνικές εταιρείες και τις ξένες πολυεθνικές, υπάρχουν και οι Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ). Το θέμα είναι να τηρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρείες σε θέματα τιμολογήσεων και κανόνων πρόσκτησης εργασιών και φυσικά να πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις φερεγγυότητας. Η NP Ασφαλιστική θα ενδιαφερθεί για εξαγορές μόνο εάν αυτές δεν παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες υγιούς ανάπτυξης που έχει η Εταιρεία μας και εάν μπορούν να δώσουν υπεραξίες σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων και εργασιών.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως τα τιμολόγια στον κλάδο οχημάτων έχουν υποχωρήσει υπέρμετρα. Μιλούν ακόμη και για «πτωχευτικά ασφάλιστρα». Τι πιστεύετε για το θέμα αυτό και ποια είναι η πολιτική που ακολουθεί η Εταιρεία σας;

H αλήθεια είναι ότι η πορεία των ασφαλίστρων αστικής ευθύνης οχημάτων έχει κινηθεί έντονα καθοδικά τα τελευταία χρόνια για λόγους τιμολογιακού ανταγωνισμού και αύξησης παραγωγής. Όσο οι ζημιές διατηρούνταν σε χαμηλά επίπεδα, δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα για τις εταιρείες. Όμως τα τελευταία δύο-τρία χρόνια οι ζημιές αυξήθηκαν με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να καταγράφουν κατά τη χρήση 2018 μείωση του τεχνικού τους αποτελέσματος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάστηκαν ακόμη και τα περιθώρια φερεγγυότητας. Εκτιμούμε ότι τα ασφάλιστρα θα πρέπει για κάθε εταιρεία να προσαρμοστούν στα επίπεδα που αυτά θα ενισχύουν τα τεχνικά αποτελέσματα και εν συνεχεία τους δείκτες φερεγγυότητας (Solvency II). Αυτή είναι και η βασική αρχή που εμείς ακολουθούμε. Το θέμα της μεγιστοποίησης της παραγωγής «άνευ όρων» δεν μας απασχολεί, καθώς για εμάς προέχει να στηρίζεται η Εταιρεία σε ισχυρή κεφαλαιακή βάση, να αποζημιώνουμε άμεσα τους πελάτες μας και να ανταμείβουμε ικανοποιητικά τους συνεργάτες μας και τους εργαζόμενούς μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v