Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στόχοι της Epsilon Net μετά τη δημόσια εγγραφή

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πληροφορικής Γ. Μίχος μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία και τα πλάνα το επόμενο διάστημα. Οι επενδύσεις των τελευταίων ετών. Τα επιχειρηματικά σχέδια και η επικείμενη δημόσια εγγραφή.

Οι στόχοι της Epsilon Net μετά τη δημόσια εγγραφή

Η Epsilon Net είναι η δεύτερη εταιρεία που επιχειρεί φέτος τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέσα από τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γιάννης Μίχος μιλά στο Euro2day.gr για την εικοσαετή ιστορική διαδρομή της εταιρείας, για τις σημαντικές επενδύσεις που υλοποίησε κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά και για το πώς προτίθεται να αξιοποιήσει τα χρήματα που θα αντλήσει από την επικείμενη δημόσια εγγραφή. Επιπλέον, ο κ. Μίχος εστιάζεται σε ζητήματα που αφορούν τον κλάδο πληροφορικής, όπως για τις επιδράσεις και τις ανακατατάξεις που θα φέρει η φετινή πανδημία Covid-19.

Τέλος, δεν διστάζει να απαντήσει, με χαρτί και μολύβι, σχετικά με το ύψος και τον λογιστικό τρόπο χειρισμού του άυλου πάγιου ενεργητικού από την εταιρεία του.

ΕΡ: Κύριε Μίχο, τελικά η πανδημία Covid-19 έπληξε ή ωφέλησε τον κλάδο της πληροφορικής;

Σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις και οι περισσότεροι τομείς της παγκόσμιας οικονομίας αντιμετωπίζουν σήμερα τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας από την εξάπλωση της Covid-19. Οι εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής, σε αρκετές περιπτώσεις, αξιοποίησαν θετικά τη συγκεκριμένη κρίση, λόγω της αυξανόμενης απαίτησης για υποδομές και συστήματα που υποστηρίζουν την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα από απόσταση. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά οι εταιρείες που επενδύσαμε στις web τεχνολογίες, στην ανάπτυξη λύσεων για επικοινωνία και εκτέλεση συναλλαγών από απόσταση, στην ανάπτυξη cloud και mobile εφαρμογών, θεωρούμε ότι είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου. Επιπλέον οι εταιρείες της πληροφορικής, όπως και εμείς, όχι απλά προσαρμοστήκαμε γρήγορα αλλά πετύχαμε και εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς παραγωγικότητας. Αξίζει να αναφέρω ότι από την αρχή της πανδημίας σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων μας εργαζόταν από απόσταση και ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων μας συνεχίζει με απόλυτη επιτυχία το ίδιο μοντέλο εργασίας, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουμε ολοκληρωμένα τους πελάτες μας.

ΕΡ: Γνωρίζαμε παλαιότερα την Epsilon Net ως μια εταιρεία που έδινε έμφαση στο λογισμικό και στην εκπαίδευση-ενημέρωση των λογιστηρίων. Αργότερα την είδαμε να επεκτείνεται στα προγράμματα μισθοδοσίας, στο HR και σταδιακά τη βλέπουμε να δραστηριοποιείται σε ολοένα και περισσότερες κάθετες αγορές. Ποια είναι τελικά η στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας;

Η Epsilon Net είναι ένας δυναμικός οργανισμός που δεν σταματά να αναπτύσσεται. Ξεκινήσαμε από τα λογιστικά γραφεία και τα λογιστήρια των εταιρειών, παρέχοντας εργαλεία και υπηρεσίες επιστημονικής ενημέρωσης, εκπαίδευση επαγγελματικού επιπέδου και εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους. Οι πρώτες μας εφαρμογές λογιστικής ήταν καινοτόμα συστήματα για τους λογιστές που κάλυπταν ολοκληρωμένα τις απαιτήσεις για αυτοματοποίηση των λογιστικών καταχωρήσεων, των φορολογικών υποχρεώσεων και της έκδοσης των οικονομικών καταστάσεων. Στη συνέχεια παρουσιάσαμε εφαρμογές για τις συμβάσεις εργασίας, τον υπολογισμό της μισθοδοσίας και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι ανάγκες των πελατών μας και των επιχειρήσεων μας οδήγησαν να επενδύσουμε στη συνέχεια σε εμπορολογιστικές εφαρμογές, σε συστήματα ERP και CRM αλλά και σε εξειδικευμένες λύσεις για ειδικές-κάθετες αγορές όπως τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία και τα πρατήρια καυσίμων.

Το 2013 ξεκινήσαμε την επένδυση για τη δημιουργία της δικής μας πλατφόρμας, της πλατφόρμας PYLON, και μάλιστα χρηματοδοτήσαμε την επένδυσή μας από τη λειτουργική μας κερδοφορία. Με την αξιοποίηση της πλατφόρμας παρουσιάσαμε σταδιακά από το 2017 περισσότερα από 20 προϊόντα λογισμικού νέας τεχνολογίας, για επιχειρήσεις και λογιστές. Η αξιοποίηση της υβριδικής τεχνολογίας της πλατφόρμας PYLON μάς δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούμε εξαιρετικά προϊόντα σε μικρότερο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και με χαμηλότερο κόστος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με την αξιοποίηση της τεχνολογίας Pylon δώσαμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να έχουν πρόσβαση στα πληροφοριακά τους συστήματα από απόσταση, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία (cloud και mobile technology). Οι στόχοι της επιχειρησιακής μας ανάπτυξης περιλαμβάνουν:

  1. Oργανική ανάπτυξη με συνεχή αύξηση του πελατολογίου μας και διείσδυση των ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής που παρέχουμε σε ολοένα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς
  2. Στοχευμένες εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες σε Ελλάδα-εξωτερικό
  3. Επέκταση σε νέους τομείς της πληροφορικής με την αξιοποίηση της εμπειρίας μας στον τομέα Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (FinΤech).

ΕΡ: Ποιοι είναι οι καταλυτικοί παράγοντες στους οποίους βασίζετε την αισιοδοξία σας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Epsilon Net;

Η αισιοδοξία τόσο της διοικητικής μας ομάδας όσο και η προσωπική μου έχει να κάνει με την αφοσίωση στις βασικές αξίες της εταιρικής μας φιλοσοφίας. Ξεκινήσαμε το 1999 με μια μικρή ομάδα στελεχών και εργαζομένων που στήριξε με πάθος το όραμα της εταιρείας μας και δημιούργησε τα θεμέλια για το σημερινό οικοδόμημα της Epsilon Net. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, η ομάδα των 370 στελεχών και εργαζομένων μας συνεχίζει δυναμικά με το ίδιο όραμα και το ίδιο πάθος για να πετύχουμε το καλύτερο. Το ανθρώπινο δυναμικό μας, εξαιρετικά στελέχη, μηχανικοί, αναλυτές, οικονομολόγοι, νομικοί, στελέχη πωλήσεων, συνεργάζεται αρμονικά κάθε μέρα και υποστηρίζει 30.000 πελάτες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και λογιστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνία της Ελλάδας. Γνωρίζετε, πιθανά, ότι όλα τα τελευταία χρόνια βραβευόμαστε για το εξαιρετικό εργασιακό μας περιβάλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς. Αυτά τα βραβεία αντανακλούν τη μεγαλύτερη τιμή για μένα αλλά και τη μεγαλύτερη ευθύνη: την εμπιστοσύνη των ανθρώπων μας.

ΕΡ: Η εταιρεία εμφανίζει εδώ και πολλά χρόνια ανοδική πορεία κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, ωστόσο πολλά έχουν λεχθεί στον κλάδο πληροφορικής για το πολλές φορές υπερβολικό ύψος των άυλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων. Τι ισχύει στην περίπτωση της Epsilon Net;

Στον όμιλο της Epsilon Net ακολουθούμε με συνέπεια μια εξαιρετικά συντηρητική πρακτική στην αναγνώριση άυλων περιουσιακών στοιχείων στο Ενεργητικό μας. Το συνολικό ποσό των παγιοποιηθέντων άυλων στοιχείων, όπως προοδευτικά μεταφέρεται μειούμενο συνεχώς μέσω των αποσβέσεων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2019, ανήλθε σε €4,8 εκατ. έναντι €5,5 εκατ. το 2018. Στόχος αυτής της πρακτικής είναι η τελική μας κερδοφορία στις οικονομικές καταστάσεις να είναι ξεκάθαρη και να μην επηρεάζεται από «λογιστικοποιήσεις» εξόδων. Η προσέγγισή μας είναι πολύ απλή: θέλουμε κάθε χρόνο να αυξάνουμε τις πωλήσεις μας, χωρίς να αυξάνουμε «τα άυλα πάγια» και τέλος, να φροντίζουμε να εισπράττουμε και τα κέρδη μας. Για να έχετε μια συνολική εικόνα, το 2019, με την αξιοποίηση άυλων περιουσιακών στοιχείων ύψους 4,8 εκατ. €, πετύχαμε πωλήσεις στο όμιλο σχεδόν 18 εκατ., είχαμε κέρδη μετά φόρων 1,4 εκατ. και θετικές ταμειακές λειτουργικές ροές 2,2 εκατ. ευρώ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε δαπάνες R&D. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε συνολικές επενδύσεις πάνω από 15 εκατ. ευρώ για την πλατφόρμα PYLON και την ανάπτυξη των σχετικών προϊόντων και η πλειονότητά τους εξοδοποιείται απευθείας στα Αποτελέσματα Χρήσης.

ΕΡ: Πώς σκοπεύετε να διαθέσετε τα κεφάλαια που η Epsilon Net θα αντλήσει από την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω δημόσιας εγγραφής, η οποία θα σηματοδοτήσει τη μετάταξη της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας;

Ο σχεδιασμός μας για τη διάθεση των κεφαλαίων που θα αντλήσουμε από τη δημόσια εγγραφή μας είναι να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε ένα συνολικότερο επενδυτικό σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί επίσης τόσο από την λειτουργική μας κερδοφορία όσο και από τραπεζική χρηματοδότηση. Οι επενδύσεις μας θα κατευθυνθούν σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει τη συμμετοχή μας στο μετοχικό ή εταιρικό κεφάλαιο εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό. Τα κριτήρια που αξιολογούμε για να συμμετάσχουμε σε μία εταιρεία είναι να διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία και προϊόντα σε συμπληρωματικούς τομείς με εκείνους που ήδη δραστηριοποιείται ο Όμιλός μας ή να έχει σημαντικό πελατολόγιο από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Βασικός μας στόχος επίσης είναι να δομήσουμε συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις πληροφορικής σε εμπορικές εφαρμογές, Erp και λύσεις σε κάθετες αγορές, με υψηλό επίπεδο τεχνολογίας όπως αυτό που μπορούμε να τους προσφέρουμε με την πλατφόρμα PYLON σε Web και Cloud περιβάλλον.

Δεύτερος άξονας των επενδύσεών μας είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων λογισμικού για κάθετες αγορές για την Ελλάδα ή/και το εξωτερικό. Ο τρίτος και τελευταίος άξονας των επενδύσεών μας είναι η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις πληροφορικής, με στόχο την εξεύρεση και συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού σε τεχνολογικό ή/και εμπορικό επίπεδο για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων και των δραστηριοτήτων μας στο εξωτερικό. Θα ήθελα να τονίσω ότι η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στις προοπτικές της εταιρείας αποτελεί μεγάλο κίνητρο για την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου και φιλοδοξούμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών.

ΕΡ: Εδώ και χρόνια η Epsilon Net εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασής της στο εξωτερικό. Πότε πιστεύετε ότι ο στόχος αυτός θα λάβει σάρκα και οστά;

Η εταιρεία μας στα 20 χρόνια της διαδρομής έχει εδραιωθεί στην Ελλάδα ως μια από τις βασικότερες εταιρείες του κλάδου μας και έχει ήδη πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό και τις απαραίτητες ενέργειες για να αναπτυχθεί σταδιακά στο εξωτερικό. Ήδη μέσα από την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας έχουμε με επιτυχία προσαρμόσει και παραμετροποιήσει σε λειτουργικό και φορολογικό επίπεδο τα συστήματά μας, ώστε να λειτουργούν αξιόπιστα και ολοκληρωμένα εκτός Ελλάδας. Για την επόμενη περίοδο, έχουμε σχεδιάσει τη συστηματική διερεύνηση της ανάπτυξης στο εξωτερικό μέσω συμμετοχής μας σε εκθέσεις και σε επιχειρηματικές αποστολές. Στόχος μας στο εξωτερικό είναι να εντοπίσουμε τους κατάλληλους συνεργάτες, για να αξιοποιήσουμε από κοινού σε τοπικές αγορές την τεχνολογία της πλατφόρμας PYLON και το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων. Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό τα βήματά μας να είναι σταθερά και πολύ καλά μελετημένα, ώστε στην επόμενη περίοδο, η επέκταση στο εξωτερικό να αποτελέσει τη βάση για τον επόμενο αναπτυξιακό μας κύκλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v