Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γνωριμία με την Ελληνική Κοινότητα Κρυπτονομισμάτων

Η εγχώρια «Κοινότητα του Bitcoin» και πού αποσκοπεί. Τι λένε σε συνέντευξή τους δύο από τα ιδρυτικά μέλη, ο Αλ. Κελεκτσόγλου και ο Γ. Τζέγκας. Οι στόχοι, οι συναντήσεις και πώς γίνεται η εγγραφή μέλους.

Γνωριμία με την Ελληνική Κοινότητα Κρυπτονομισμάτων

Πριν συναντήσω τους ανθρώπους της κοινότητας του bitcoin, τους είχα φανταστεί κάτι ανάμεσα σε σπασίκλες κομπιουτεράδες με χοντρά μυωπικά γυαλιά και τζογαδόρους με χοντρή χρυσή αλυσίδα στον λαιμό και ανοικτό πουκάμισο.

Με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Όχι μόνο ήταν φυσιολογικοί, τουλάχιστον για τα δικά μου κριτήρια, αλλά με εντυπωσίασε το επίπεδο της σκέψης τους. Είναι ενθουσιώδεις αλλά συνειδητοποιημένοι. Δεν τους έχει συνεπάρει μόνο η προοπτική της κερδοσκοπίας. Ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, την επαναστατική προοπτική του bitcoin.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να προάγουν την ιδέα που πρεσβεύει, διοργανώνουν το Σάββατο στις 4 το μεσημέρι μια συζήτηση (meetup) για τα κρυπτονομίσματα, με συμμετοχή της αντίστοιχης κοινότητας από την Αυστρία, την Αργεντινή και το Βιετνάμ!

Γι' αυτό το event αλλά και γενικά για την κοινότητα μιλήσαμε με δύο από τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας, τον Αλέξανδρο Κελεκτσόγλου και τον Γιώργο Τζέγκα.

Για εξηγήστε μας, τι είναι η ελληνική κοινότητα κρυπτονομισμάτων και πού αποσκοπεί;

Αλέξανδρος: Πρόκειται για ένα διαδραστικό κανάλι στο telegram. Ξεκίνησε το 2018, σε μια προσπάθεια να βρεθούν άνθρωποι που τους ενδιέφερε ο χώρος των κρυπτονομισμάτων, αλλά δυσκολεύονταν να βρουν στον περίγυρό τους κάποιον να συζητήσουν για το θέμα.

Γιώργος: Σήμερα, μετά από 2,5 χρόνια, η κοινότητα αριθμεί πάνω από 800 μέλη και συνεχώς μεγαλώνει. Άνθρωποι όλων των κατηγοριών και των επαγγελμάτων, όλων των μορφωτικών επιπέδων και όλων των ηλικιών. Καθηγητές πανεπιστημίου, προγραμματιστές, traders, επιστήμονες, τεχνίτες, τραπεζικοί, σώματα ασφαλείας, δημόσιοι υπάλληλοι.

Όλο αυτό το ετερόκλητο σύνολο έχει κάποιο κοινό χαρακτηριστικό;

Αλέξανδρος: Βέβαια. Μας ενώνει το ενδιαφέρον για το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα. Ο σκοπός δεν είναι μόνο η απλή συνάθροιση. Σκοπός είναι η αλληλοβοήθεια των μελών και η διάχυση της γνώσης. Πέρα από αυτό, έχοντας πειστεί οι ίδιοι για τα πλεονεκτήματα του bitcoin, να προάγουμε την ιδέα που πρεσβεύει.

Γιώργος: Ένα άλλο κοινό αφορά στην ανησυχία μας για το υπάρχoν νομισματικό σύστημα. Βλέπουμε τα χρέη όλων των κρατών να αυξάνονται και τις Κεντρικές Τράπεζες να τυπώνουν χρήμα σαν να μην υπάρχει αύριο. Δεν νομίζω να υπάρχει νουνεχής άνθρωπος που να μην προβληματίζεται, καθώς αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Ίσως η λύση της επόμενης ημέρας να περιλαμβάνει μια νέα εξελιγμένη μορφή χρήματος, που είναι το bitcoin.

Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων όντως είναι συναρπαστικός. Έχει σαγηνεύσει ακόμα και μένα, που προέρχομαι από τον χώρο του αμερικάνικου χρηματιστηρίου. Που δεν μου λείπουν οι παραστάσεις από καινοτόμες εταιρείες ή αξιοθαύμαστες τεχνολογικές εφαρμογές. Στον χώρο του blockchain, η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό δημιουργώντας παράλληλα μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες. Ωστόσο έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα. Το χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο, ταυτόχρονα με το γεγονός ότι πρόκειται για τεχνολογία αιχμής, έχει αφήσει χώρο στους απατεώνες. Πώς το αντιμετωπίζετε εσείς αυτό το ζήτημα;

Γιώργος: Είναι όντως ένα τεράστιο ζήτημα, καθώς έχουν παρεισφρήσει άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για την τεχνολογία και τις δυνατότητές της. Γι' αυτό μέρος της θεματολογίας που έχουμε στην κοινότητα είναι αφιερωμένη ακριβώς εκεί. Φροντίζουμε να ενημερώνουμε για τους κινδύνους από τους απατεώνες, κυρίως τα νεότερα μέλη και βέβαια να απομακρύνουμε οποιονδήποτε πλησιάσει με σκοπό την εξαπάτηση και τις παράνομες δραστηριότητες.

Αλέξανδρος: Ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να ρωτάνε, αν έχουν αμφιβολίες, για τη νομιμότητα κάποιου project. Δεν δίνουμε επενδυτικές συμβουλές. Αν θελήσει κάποιος να ενταχθεί στην κοινότητα είναι καλοδεχούμενος. Αλλά αν αποσκοπεί να του πούμε το επόμενο «χαρτάκι» που θα τρέξει, για να γίνει πλούσιος σε μία εβδομάδα, θα απογοητευθεί. Φυσικά ανταλλάσσουμε απόψεις γύρω από τις προοπτικές των κρυπτονομισμάτων που βλέπουμε να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά μέχρι εκεί.

Για να ενταχθεί κάποιος στην κοινότητα πληρώνει συνδρομή;

Αλέξανδρος: Οτιδήποτε κάνουμε είναι δωρεάν. Από την εγγραφή ενός νέου μέλους μέχρι τη συμμετοχή στα meetups. Κάνεις δεν πληρώνεται γι' αυτό, είμαστε όλοι εθελοντές. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μετριάζει τη συνεισφορά των μελών. Επικρατεί μια παρεΐστικη ατμόσφαιρα, που δεν έχει λείψει ποτέ η διάθεση για βοήθεια από όλους.

Γιώργος: Η μόνη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος είναι να το θέλει. Ούτε το πραγματικό του όνομα δεν είναι απαραίτητο, απλά ένα ψευδώνυμο. Και βέβαια να έχει έντιμες προθέσεις. Δεν προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον να ασχοληθεί. Δεν πληρωνόμαστε γι' αυτό, ούτε έχουμε κάποιο άλλο υλικό όφελος. Μόνο ηθικό. Να επαναλάβω αυτό που είπε ο Αλέξανδρος: όλη η δουλειά γίνεται σε εθελοντική βάση. Το κέρδος του νέου μέλους είναι να βρει σωστές πληροφορίες. Υλικό για να μελετήσει από μόνος του. Αντί να χαθεί στα εκατομμύρια πηγές που υπάρχουν γύρω από τα κρυπτονομίσματα, πολλές από τις οποίες είναι αμφίβολης αξιοπιστίας, τον διευκολύνουμε. Ωστόσο απαιτείται προσωπική προσπάθεια για να φτάσεις σε ένα καλό σημείο γνώσης. Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής. 

Αλέξανδρος: Να προσθέσω εδώ πως τα νέα μέλη δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτα για να λάβουν γνώσεις αλλά και να μεταδώσουν. Αν κάποιος νομίζει πως έχει εξειδίκευση πάνω σε κάποιο θέμα, πολύ ευχαρίστως μπορεί να συνεισφέρει. Εξάλλου αυτό είναι το μοτίβο όπου προχωράμε. Όποιος νομίζει πως έχει κάτι ενδιαφέρον να πει, το μοιράζεται.

Γιώργος: Σημαντικό είναι πως από την ομάδα και την τακτική αλληλεπίδραση έχουν δημιουργηθεί κανονικές φιλίες. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσα να πω ότι η κοινότητά μας έχει αναπτυχθεί πέρα από τις αρχικές προσδοκίες μας.

(Για να γίνει κάποιος μέλος της κοινότητας, το link είναι https://t.me/Greekcryptocurrencycommunity)

Από πού ξεκίνησε η ιδέα με τα meetups;

Γιώργος: Καλό το Internet, καλό και το telegram, αλλά η προσωπική επαφή έχει άλλη χάρη. Δημιουργήθηκε η ανάγκη να πιούμε ένα καφέ και να τα βρεθούμε από κοντά. Αργότερα μπήκε η ιδέα να γίνονται οι συναντήσεις με απευθείας σύνδεση μέσω του Youtube, για να έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε και να ανταλλάσσουμε απόψεις με μέλη από διαφορετικές πόλεις. Τελικά εκτός από αυτό, έχει εξελιχθεί να διοργανώνονται συναντήσεις παγκόσμιας εμβέλειας. Έχουν μιλήσει εξαιρετικοί ομιλητές, προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο του blockchain.

Όπως;

Αλέξανδρος: Έχει παρευρεθεί και μας έχει μιλήσει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ως πρόεδρος της Επιτροπής Τεχνολογίας και Μέλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου. Μας ενημέρωσε για τις ενέργειες, τις έρευνες και τις χρηματοδοτήσεις που γίνονται στην ΕΕ πάνω στο blockchain. Ο καθηγητής Γιώργος Γιαγλής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας. Από το Monero ο Riccardo Spagni, ένας από τους core developer του νομίσματος. (Όλα τα meetup είναι διαθέσιμα από εδώ https://www.youtube.com/playlist?list=PLHs2Bq97pQMjQYqeR46FckQLv7bv1YzY2)

Γιώργος: Νομίζω το επόμενο meetup του Σαββάτου θα είναι το κορυφαίο όλων. Θα συζητήσουμε με χρήστες του bitcoin όχι μόνο από άλλες χώρες αλλά από άλλες ηπείρους. Θα παρευρεθούν άνθρωποι από την κοινότητα κρυπτονομισμάτων της Αυστρίας, της Αργεντινής, του Βιετνάμ. Θα γνωρίσουμε από πρώτο χέρι τη χρησιμότητα του bitcoin, όχι απλά ως μέσο διαφύλαξης αξίας ή επενδυτικό εργαλείο, αλλά πόσο διευκολύνει τις ζωές ανθρώπων από χώρες που ζούνε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες υπερπληθωρισμού.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.meetup.com/Greek-Cryptocurrency-community/events/272989932/

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v