Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαγγέλης Γκιζέλης: Εχουμε τη ρομποτική στο… DNA μας!

Ο άνθρωπος πίσω από την εταιρεία που κατασκεύασε το πρώτο «Made in Greece» αυτοκινούμενο συνεργατικό Robot μιλά στο Euro2day.gr. Η ελληνική ρομποτική απάντηση στην πανδημία και οι κινήσεις εξωστρέφειας.

Βαγγέλης Γκιζέλης: Εχουμε τη ρομποτική στο… DNA μας!

Μια ελληνική εταιρεία η Gizelis Robotics κατασκεύασε ένα ρομπότ, το RobotSafe με στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παραμένουν λειτουργικές εν μέσω πανδημίας. Εχει κατασκευαστεί ειδικά για να απολυμαίνει εταιρικούς χώρους, εγκαταστάσεις, βιομηχανίες, αποθήκες, εργοστάσια, κέντρα διανομής, ξενοδοχεία και resorts, αεροδρόμια και υγειονομικούς χώρους. Για την τεχνολογία αλλά και τις κινήσεις που γίνονται στο εξωτερικό, όπως και τις βραβεύσεις μιλά στο Euro2day.gr ο Βαγγέλης Γκιζέλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. 

Κύριε Γκιζελή δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα μια εταιρεία να δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και της αυτοματοποίησης. Πώς αποφασίσατε να επενδύσετε στον τομέα της ρομποτικής και της αυτοματοποίησης; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Το επιχειρείν ήταν και παραμένει μια ιστορία θάρρους, πάθους και τόλμης. Πάντα στη ζωή μου επέλεγα αυτά που ήταν εκτός των συνηθισμένων. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι καινούριο, κάτι που θα έβαζε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας. Η εταιρεία GIZELIS ROBOTICS δημιουργήθηκε για να προσφέρει στην Παγκόσμια Βιομηχανία υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Αποτελεί τη νεότερη εταιρεία του ομίλου εταιρειών της ΓΚΙΖΕΛΗΣ ΑΕ, που είναι από τους παλαιότερους κατασκευαστές μηχανημάτων επεξεργασίας ελασμάτων στον κόσμο με εξαγωγές άνω του 80% της παραγωγής της από το 1968. Η πορεία της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε μια μεγάλη σχολή γνώσης που απορρόφησα από τον πατέρα μου Σταμάτη στον οποίο χρωστάω τις γνώσεις αλλά και το θάρρος να αναπτύξω περαιτέρω τις δραστηριότητές μας. Οι μηχανικοί και οι τεχνικοί μας έχουν πολυετή εμπειρία πάνω στον τομέα της ρομποτικής, με πολυάριθμες εφαρμογές στο χώρο της Βιομηχανίας. Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στο Σχηματάρι Βοιωτίας, μπορούν να αναπτύσσουν νέες εφαρμογές και να κάνουν όλες τις απαραίτητες δοκιμές που χρειάζονται για να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Η GIZELIS ROBOTICS αποτελεί τον ενδεδειγμένο συνεργάτη που έχει στόχο την ανάπτυξη και θέλει να ηγηθεί της αγοράς που δραστηριοποιείται. Στόχος μας είναι η παροχή «Λύσεων Συστημάτων Αυτοματοποίησης» που θα οδηγήσουν στην αύξηση της Παραγωγικότητας, της Ποιότητας, της Ευελιξίας και της Προσαρμοστικότητας στις συνεχείς αλλαγές της αγοράς και των αναγκών των πελατών. Και ήδη βρισκόμαστε στο δρόμο της εξωστρέφειας και της συνεχούς ανάπτυξης κόντρα στους καιρούς.

Πόσο πρόθυμες είναι οι ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ενισχύοντας την τεχνολογική τους υποδομή;

Όπως γνωρίζετε μέσα στην κρίση, παρά τη συνολική αποεπένδυση, η ελληνική βιομηχανία επέδειξε αντοχές και προσαρμοστικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιομηχανική παραγωγή επανέκαμψε γρηγορότερα σε σχέση με τους άλλους τομείς. Επιπλέον, οι επενδύσεις σε τεχνολογία και νέα συστήματα βρίσκονται στο DNA της σύγχρονης εξωστρεφούς βιομηχανίας. Ενώ, η κρίση του κορονοϊού λειτουργεί για την ελληνική επιχειρηματικότητα ως ένας ψηφιακός και τεχνολογικός επιταχυντής. Για την ελληνική βιομηχανία δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά η φυγή προς τα εμπρός. Σε εποχές όπως η σημερινή, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Σε αυτή την πορεία -επιτρέψτε μου να πούμε- ότι είμαστε συνοδοιπόροι. Επενδύουμε στο αύριο, παράγουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε. Τα ρομποτικά συστήματα που αναπτύσσουμε δεν έχουν περιορισμό στο εύρος «δράσης» τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων αλλά και να έχουν διαφορετικό τρόπο διάταξης προσφέροντας μεγάλη ευελιξία (στήριξη στο έδαφος, στον τοίχο, ανάποδα ή και πάνω στην ίδια την μηχανή). Οι κυριότερες εφαρμογές που συναντούμε ρομποτικά συστήματα είναι:

  • Συγκόλληση (ΜIG/MAG, TIG, Ηλεκτροπόντα κλπ)
  • Τροφοδοσία / Εξυπηρέτηση μηχανών
  • Παλετοποίηση
  • Συσκευασία
  • Συναρμολόγηση
  • Κοπή
  • Στραντζάρισμα
  • Λείανση
  • Βαφή

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η GIZELIS ROBOTICS για την πληρέστερη υποστήριξη των πελατών/συνεργατών της και την ιδανικότερη κάλυψη των αναγκών τους, έχει συνάψει συνεργασίες με τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής Ρομπότ στον κόσμο, όπως η πρωτοπόρος ιαπωνική εταιρία YASKAWA και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει λύσεις για οποιαδήποτε ανάγκη αυτοματοποίησης.

Στους τομείς της μηχατρονικής, της μηχανικής οράσεως και της τεχνητής νοημοσύνης παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό είμαστε σε θέση να παρέχουμε κάθε φορά ολοκληρωμένες και καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις, που είναι, όμως, παράλληλα, ευέλικτες και εύχρηστες ακόμα και από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Ζούμε και εφαρμόζουμε την τεχνολογική εξέλιξη, παρακολουθούμε τις παγκόσμιες εξελίξεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0) και συνδυάζουμε τεχνολογίες IoT, 5G, smartphone apps, που επιτρέπουν τη συνεχή και απρόσκοπτη διακίνηση κρίσιμων πληροφοριών μεταξύ ανθρώπων και μηχανημάτων. Πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία γραμμών διακίνησης, έξυπνων αυτοματοποιημένων αποθηκών και ρομποτικών βραχιόνων, όπως η κατάσταση λειτουργίας, παραγωγικότητες γραμμών, διαθέσιμα στοκ πρώτων υλών, πληρότητα αποθηκών κ.λπ., είναι εύκολα προσβάσιμες σε όσους απαιτείται, υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων από τα τμήματα συντήρησης, παραγωγής, πωλήσεων ή γενικής διοίκησης.

Η τεχνολογία των βιομηχανικών ρομπότ εξελίσσεται ραγδαία. Οι βιομηχανικοί ηγέτες, σήμερα, βασίζονται σε ρομπότ που αναλαμβάνουν εργασίες που είναι δύσκολες, βαριές, επικίνδυνες, κουραστικές ή απαιτούν ειδικές απαιτήσεις ακρίβειας και επαναληψιμότητας. Οι τεχνολογίες αυτές είναι πλέον διαθέσιμες και στη χώρα μας. Εμείς, στην Gizelis Robotics, φροντίζουμε να κάνουμε αυτές τις τεχνολογίες προσιτές και λειτουργικές. Επιδίωξή μας είναι να αποτελέσουμε συγχρόνως τον έμπειρο και έμπιστο συνεργάτη, που θα μπορεί να καθοδηγήσει την βέλτιστη εισαγωγή και χρήση τους, αλλά και να παρέχει διαρκή και αξιόπιστη υποστήριξη σε βάθος χρόνου.

Λανσάρατε πρόσφατα το RobotSafe. Πείτε μας μερικά στοιχεία για τις δυνατότητές του. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας ως προς την εμπορική πορεία του συστήματος;

Το πρώτο «Made in Greece» αυτοκινούμενο συνεργατικό Robot έχει κατασκευαστεί ειδικά για να απολυμαίνει εταιρικούς χώρους, εγκαταστάσεις, βιομηχανίες, αποθήκες, εργοστάσια, κέντρα διανομής, ξενοδοχεία και resorts, αεροδρόμια και υγειονομικούς χώρους. To RobotSafe™ είναι η ελληνική ρομποτική απάντηση στην πανδημία αλλά και στις αυξημένες προκλήσεις μολύνσεων του σήμερα. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παραμένουν λειτουργικές με στόχο την αποτελεσματική απολύμανση των χώρων των εργαζομένων που αποτελούν την κινητήρια δύναμη των επιχειρήσεων.

Η προηγμένη τεχνολογία και το ενσωματωμένο λογισμικό που έχει εφαρμοστεί, δίνουν τη δυνατότητα στο robot να γνωρίζει τη διαδρομή του, να αποφεύγει τυχόν εμπόδια, να επανασχεδιάζει δυναμικά τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει και να εκνεφώνει στα σημεία που χρήζουν απολύμανσης και μάλιστα με έλεγχο και αποτελέσματα πριν και μετά την εκνέφωση. Με την τεχνολογία ψεκασμού ξηρού νέφους, διεισδύει σε περιοχές και σημεία που δύσκολα μπορούν να απολυμανθούν, ενώ δεν υγραίνονται οι επιφάνειες καθώς η μέγιστη διάμετρος των σωματιδίων είναι 10μm. Η απολύμανση υλοποιείται με προγραμματισμό, πλήρως αυτόνομα, με αισθητήρες laser 360˚ και 3D κάμερες.

Το RobotSafe™ υπολογίζει τη συντομότερη διαδρομή για εξοικονόμηση μπαταρίας και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αφού κατά τη λειτουργία ξηρού ψεκασμού δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία του χώρου. Διαθέτει ειδικό σταθμό φόρτισης και αναγνωρίζει μόνο του την ανάγκη επαναφόρτισης. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το νέο μας αυτόνομο ρομπότ. Η έρευνα, ο σχεδιασμός, η κατασκευή, αλλά και η τεχνική υποστήριξη του RobotSafe™ υλοποιούνται πλήρως στο εργοστάσιό μας. Τολμήσαμε και θα συνεχίζουμε να τολμάμε.

Αποφασίσατε να επεκταθείτε στο εξωτερικό. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει και ποια τα περιθώρια μιας ελληνικής εταιρείας να κινηθεί με επιτυχία στο διεθνές στερέωμα σε ένα τόσο απαιτητικό τομέα;

Η Gizelis Robotics παρέχει τόσο μοναδικές και κατ’ απαίτηση ρομποτικές λύσεις όσο και συνδυαστικές λύσεις ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στην Ελληνική βιομηχανία και αγορές του εξωτερικού. Επισημαίνω δε, ότι η Brookstreet Equity Partners ("Brookstreet") είναι στρατηγικός εταίρος της Gizelis Robotics. Υποστηρίζει τον τομέα ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης της Gizelis Robotics και η συνεργασία συνδυάζει την οικονομική εμπειρογνωμοσύνη και εμπορική υποστήριξη στο πλαίσιο της ανάπτυξης της αγοράς αυτοματισμών Industry 4.0. Επίσης, η πρόσφατη συμφωνία επέκτασης της Gizelis Robotics και στη Γερμανία αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της εμπιστοσύνης της Yaskawa στην εταιρία μας και στις δυνατότητές της να υποστηρίξει ρομποτικές εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων. Με εμπροσθοφυλακή τη νέα σειρά προϊόντων της που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της βιομηχανίας στο πλαίσιο του Industry 4.0., η Gizelis Robotics είναι έτοιμη να ανταποκριθεί περαιτέρω στις απαιτήσεις των ευρωπαίων πελατών της. Ήρθε η στιγμή η επένδυση στο Made in Greece στη ρομποτική τεχνολογία να γίνει πράξη.

Εμείς επεκτείνουμε μεθοδικά το δίκτυό μας. Ανεβάζουμε ταχύτητα στην εξωστρέφειά μας. Οι ρομποτικές εφαρμογές και τεχνολογικές λύσεις που έχουμε αναπτύξει για τις εξειδικευμένες ανάγκες των κλάδων της μεταποίησης, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των ταχυμεταφορών, τροφίμων & ποτών, ζυθοποιιών, χημικών και του ευρύτερου παραγωγικού κλάδου (Manufacturing), τώρα προσφέρονται και υποστηρίζονται και στη Γερμανική αγορά. Η επέκταση της Gizelis Robotics στην ιδιαίτερα απαιτητική τεχνολογικά αγορά της Γερμανίας επικυρώνει την αξιοπιστία, την ποιότητα και την τεχνολογική αξία των προϊοντικών εφαρμογών και λύσεών της. Λένε ότι «όταν βλέπεις την θάλασσα, συνεχίζεις την πορεία σου μέχρι να βρέξεις τα πόδια σου».

Πρόσφατα η εταιρεία περιλήφθηκε στις πέντε καινοτόμες παγκοσμίως από την StartUs Insights. Τι σας έκανε να ξεχωρίσετε;

Όλα έγιναν με μέθοδο και πίστη σε αυτό που κάνουμε. Η StartUs Insights, ο παγκόσμιος οργανισμός που εδρεύει στην Αυστρία και εξειδικεύεται στην έγκαιρη αναγνώριση των νεοεμφανιζόμενων επιχειρήσεων, των τεχνολογιών και των επιχειρηματικών τους μοντέλων εξέτασαν την εταιρεία μας και μας ξεχώρισαν. H πλατφόρμα StartUs Insights καλύπτει 1.116.000+ νεοσύστατες και αναδυόμενες εταιρείες και εξετάζει την καινοτομία στον τομέα της ρομποτικής στη γενική βιομηχανία. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές καινοτομίας της StartUs Insights εξέτασαν πρόσφατα αναδυόμενες τεχνολογίες από 589 ανερχόμενες και νεοσύστατες επιχειρήσεις που εργάζονται σε ρομποτικές λύσεις και εφαρμογές για τον μεταποιητικό και βιομηχανικό τομέα. Επέλεξαν 5 εταιρείες ρομποτικής ανάμεσα στις οποίες είναι η Gizelis Robotics.

Η Gizelis Robotics επιλέχθηκε με βάση τη ρομποτική εφαρμογή συγκόλλησης με το ρομπότ Roboweld, που αυξάνει την παραγωγικότητα με την υψηλή του ακρίβεια. Συνδυάζοντας την ανθρώπινη ικανότητα με τη ρομποτική αξιοπιστία και την αυτονομία, οι ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις μπορούν σήμερα να καινοτομήσουν και βιώσουν επιχειρηματική ανάπτυξη στο πλαίσιο του Industry 4.0. Αισθάνομαι περήφανος που η εταιρία μας διακρίνεται παγκοσμίως και θα ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την ανάπτυξή μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Ελληνική βιομηχανία προχωράει δυναμικά στην εποχή του Industry 4.0 και έχει όλα τα εφόδια για να προσεγγίσει και να κερδίσει τις διεθνείς αγορές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v