Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MR HealthTech: Πώς μια εταιρεία με έδρα την Ελλάδα έφτασε σε 19 διεθνείς αγορές

Η επιχείρηση η οποία έγινε θυγατρική του γερμανικού κολοσσού Munich Re, που δημιουργεί λογισμικό και κάνει προσλήψεις εν μέσω πανδημίας. Τα σχέδιά της περιγράφει ο διευθύνων σύμβουλος Γεράσιμος Ραυτόπουλος.

MR HealthTech: Πώς μια εταιρεία με έδρα την Ελλάδα έφτασε σε 19 διεθνείς αγορές

Μια εταιρεία λογισμικού με έδρα την Ελλάδα, που ανήκει στον γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό Munich Re, έχει κυρίαρχη παρουσία στα συστήματα για τη διαχείριση συμβολαίων υγείας έχοντας βάλει πόδι σε 19 διεθνείς αγορές. Το 95% των εσόδων της MR HealthTech (MRHT) προέρχονται από το εξωτερικό με την εταιρεία, που απασχολεί 150 εργαζόμενους να σχεδιάζει 30 νέες προσλήψεις το επόμενο διάστημα. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRHT Γεράσιμος Ραυτόπουλος υποστηρίζει πως τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των συστημάτων λογισμικού της εταιρείας που σήμερα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά πλήθους ασφαλιστικών ομίλων που ασχολούνται με συμβόλαια υγείας. Μάλιστα, η MRHT, με βάση και την κατεύθυνση του μητρικού ομίλου, επεκτείνει συνεχώς τη διεθνή παρουσία της.

Πότε και πώς ιδρύθηκε η MRHΤ; Πώς "συναντήθηκε" με την Munich Re και έγινε θυγατρική της;

H MR HealthTech (MRHT) μετράει αισίως 25 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στον κλάδο της τεχνολογίας για την ασφάλιση υγείας. Ιδρύθηκε το 1995 –ως MedNet International- με σκοπό να αποτελέσει τον τεχνολογικό βραχίονα ανάπτυξης του ομίλου MedNet στην περιοχή EMEA. Η Munich Re ήδη συνεργαζόταν με εμάς, στο πλαίσιο του ομίλου, και γνώριζε τόσο την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, όσο και το επίπεδο της τεχνογνωσίας μας. Το 1998, επιδιώκοντας να αναπτύξει περαιτέρω τον κύκλο εργασιών της στην περιοχή της ΕΜΕΑ που εμείς δραστηριοποιούμασταν, η Munich Re εξαγόρασε τον όμιλο MedNet. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών της που της επιτρέπουν να είναι ανταγωνιστική; Ποιος είναι ο ανταγωνισμός; Είναι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι λογισμικού ή οι ιδιαιτερότητες της ασφαλιστικής αγοράς επιτρέπουν να ανθίζουν και μικρότερες εταιρείες όπως η MRHT;

Το πλεονέκτημα της MRHT είναι η απόλυτη εξειδίκευσή της στον κλάδο ασφάλισης υγείας, ο οποίος εμφανίζει αρκετές ιδιαιτερότητες. Οι εφαρμογές μας σχεδιάζονται και αναπτύσσονται για να υποστηρίζουν αποτελεσματικά τη λειτουργία του συγκεκριμένου κλάδου: απλοποιούν το σύνθετο έργο της δημιουργίας -αλλά και της διαχείρισης- περίπλοκων ασφαλιστικών προϊόντων, ενώ βελτιώνουν την εμπειρία του πελάτη σε όλη τη διαδικασία των αιτημάτων, παρέχοντας εργαλεία για τη βέλτιστη διαχείριση χαρτοφυλακίων. Ταυτόχρονα, μειώνουν τον χρόνο από τη σύλληψη της ιδέας ενός νέου προϊόντος από την ασφαλιστική εταιρεία μέχρι το τελικό του λανσάρισμα στην αγορά, χάρη στη δυνατότητα ευέλικτης παραμετροποίησης του στο σύστημα. Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει με περιορισμένη επιτυχία να βρουν εσωτερικά λύσεις για την ανάπτυξη του λογισμικού που θα στηρίζει τις παραπάνω διαδικασίες, ενώ οι περισσότεροι διεθνείς όμιλοι λογισμικού που ασχολούνται με την ασφάλιση, στρέφονται στους κλάδους γενικών ασφαλειών ή ζωής. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της απαιτητικής τεχνογνωσίας που απαιτεί ο κλάδος της υγείας. Είμαστε από τις ελάχιστες εταιρείες με απόλυτη εξειδίκευση όπως προείπα και ξεχωρίζουμε παγκοσμίως για τις λύσεις και τις υπηρεσίες μας, όπως φαίνεται και από σχετικές βραβεύσεις και έγκριτες αξιολογήσεις όπως αυτή της Celent, μίας κορυφαίας συμβουλευτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στο χώρο των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών οργανισμών.

Ποιο ποσοστό των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού και ποιοι είναι οι στόχοι για το επόμενο διάστημα στις διεθνείς αγορές;

Το 95% των εσόδων μας προέρχεται από τις διεθνείς αγορές. Στην Ελλάδα, λόγω του μεγέθους της αγοράς, δεν υπάρχει τόσο έντονα η ανάγκη για εξειδίκευση που να δικαιολογεί μία τέτοια επένδυση σε τεχνολογία για τα ασφαλιστικά προϊόντα υγείας. Έχοντας εξασφαλίσει την παγκόσμια παρουσία μας, μετά και τις τελευταίες μας επιτυχημένες συνεργασίες στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη, θα έλεγα ότι η Ασία παραμένει η βασική αγορά-στόχος. Παράλληλα, εξετάζουμε την πιθανότητα δραστηριοποίησης και στον κλάδο Ζωής, ο οποίος είναι συναφής. 

Πώς κινήθηκαν τα έσοδα για το 2019 και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2020;

Η εταιρεία έπειτα από την στρατηγική αναδιοργάνωση που ολοκληρώθηκε το 2018, βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων οι οποίες σχεδόν εξ ολοκλήρου, όπως ανέφερα, αφορούν στο εξωτερικό. Η διεθνής επιχειρηματική ανάπτυξη επιβεβαιώνεται και από τα οικονομικά μας μεγέθη τα οποία σε επίπεδα εσόδων σημειώνουν αύξηση της τάξης του 87% το 2019 σε σχέση με το 2018, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για το 2020 η ανάπτυξη των εσόδων θα κυμανθεί κοντά στο 20%. Η κοστολογική μας βάση διατηρείται σταθερή επιτυγχάνοντας βελτιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων να σημειώνουν σημαντικότατη βελτίωση. Η εταιρεία το 2020 θα καταγράψει κέρδη της τάξης του 10% επί των καθαρών πωλήσεων.  Είμαστε μία εταιρεία η οποία αναπτύσσεται συνεχώς και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Απασχολούμε πλέον περισσότερους από 150 εργαζόμενους από 16 διαφορετικές εθνικότητες (μεγάλο ποσοστό αυτών είναι υψηλής εξειδίκευσης Μηχανικοί Λογισμικού). Ταυτόχρονα, επηρεάζουμε άμεσα άλλες 50 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι διαθέτουμε εξωτερικούς συνεργάτες όπως η INTRASOFT, που αναπτύσσουν  για λογαριασμό μας projects.  Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι η εξέλιξη έρχεται μέσω της συνεχούς επένδυσης στα προϊόντα μας, γι’ αυτό και έχουμε επενδύσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.    Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για προβλέψεις. Ωστόσο, η MRHT συνέχισε επιτυχώς να παράγει έργο και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσει εξίσου επιτυχημένα με τα προηγούμενα χρόνια. 

Είπατε ότι οι εργαζόμενοί σας προέρχονται από 16 διαφορετικές εθνικότητες, πώς διαχειρίζεστε τη διαφορετικότητα; 

Μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια, έχουμε δημιουργήσει μία εταιρική κουλτούρα η οποία σέβεται και αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Πέρα από το πολυπολιτισμικότητα στην οποία σταθήκατε, αξίζει να αναφερθεί ότι αν και δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της τεχνολογίας –ο οποίος παραδοσιακά είναι ανδροκρατούμενος- η γυναικεία παρουσία είναι ιδιαιτέρως έντονη στην MRHT. Στο σύνολο των εργαζομένων, το ποσοστό των γυναικών ανέρχεται στο 45%, ενώ ακολουθείται η πλήρης ισότητα αμοιβών γυναικών και ανδρών. Παράλληλα αν λάβει κανείς υπόψη ότι στην εταιρεία μας εργάζονται εκπρόσωποι κι από τις 4 παραγωγικές γενιές, θα αντιληφθεί ότι έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα ανθρώπων η οποία προοδεύει μέσα από την αξιοποίηση της διαφορετικότητας και των αλληλοσυμπληρώμενων ταλέντων. Τα πάντα στηρίζονται στην επένδυση της μακροχρόνιας σχέσης με τους ανθρώπους μας η οποία ξεκινάει από τη διαδικασία ένταξης των νέων εργαζομένων (HR Onboarding) και περιλαμβάνει ακόμα την συνεχή και απρόσκοπτη εσωτερική επικοινωνία μαζί τους, το πρόγραμμα επιβράβευσης μακράς συνεργασίας (Service Recognition Programme), την μέριμνα για την πνευματική υγεία και ευεξία, το ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον καθώς και τα επιτυχημένα Team Building Events.  Για τη συνεπή μας στρατηγική μάλιστα, κερδίσαμε δύο βραβεία στα πρόσφατα HR Awards 2020 στις κατηγορίες Best Employee Engagement Strategy και Best Workplace Diversity Strategy.

Οι αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο λόγω της τεχνολογίας, που επιτρέπουν την είσοδο και σε άλλους παίκτες (π.χ. ΟΤE) οδηγούν και σε αλλαγές της αγοράς λογισμικού για ασφαλιστικές; Τι κάνει η MRHT για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές;

Οι αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο που αναφέρετε αφορούν κυρίως στην διανομή και στα κανάλια πώλησης των ασφαλιστικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται και σίγουρα δεν εκλείπει η ανάγκη διαχείρισης των λειτουργιών του κλάδου ασφάλισης. Η MRHT θα συνεχίσει να επενδύει και να αναπτύσσει άρτια τα προϊόντα και της υπηρεσίες της, αποτελώντας κορυφαίο συνεργάτη τεχνολογίας για την ασφάλιση της υγείας παγκοσμίως.

Κατά πόσο η περίοδος COVID-19 έχει επιταχύνει την ψηφιοποίηση; 

Πραγματικά τα βήματα προς την ψηφιοποίηση που έγιναν αυτή την περίοδο είναι αλματώδη και εμφανή. Έγιναν ενέργειες σε μήνες που υπό άλλες συνθήκες στη χώρα μας- αλλά και στον κόσμο- θα έπαιρναν χρόνια. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της ευρείας πλέον χρήσης της τηλεϊατρικής αλλά και της δυνατότητας υποβολής αιτήματος αποζημίωσης ψηφιακά στο χώρο της ασφάλισης. Προς αυτή την κατεύθυνση εκτελούμε επιτυχημένα το έργο μας χωρίς διακοπή αυτούς τους 10 μήνες. Η  εκτίμησή μου είναι ότι παρά τις δυσκολίες, η ζωή συνεχίζεται κανονικά και η νέα αυτή ψηφιακή πραγματικότητα παγιώνεται – και θα αποτελέσει εφαλτήριο ακόμα ταχύτερης εξέλιξης, όχι μόνο για τις αγορές μας αλλά για τις σύγχρονες κοινωνίες γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v