Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellas Homes: Η αθηναϊκή κτηματαγορά έχει προοπτική και χωρίς Χρυσή Βίζα

Προοπτικές ανάπτυξης, ακόμα και χωρίς τη «Χρυσή Βίζα» και το Airbnb, βλέπουν στην ελληνική αγορά οι ξένοι που επενδύουν στη χώρα μας μέσω της Hellas Homes. Τι λέει η διευθύντρια Πωλήσεων και Marketing κα Christine Aegerter.

Hellas Homes: Η αθηναϊκή κτηματαγορά έχει προοπτική και χωρίς Χρυσή Βίζα

Πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσαν το συγκρότημα κατοικιών «Neopolis» στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Αυτή την περίοδο υλοποιούν δύο ακόμα οικιστικές αναπτύξεις, στην οδό Στράβωνος στο Παγκράτι και επί της Ναυάρχου Νικοδήμου στην Πλάκα. Οι ξένοι επενδυτές που επενδύουν μέσω της Hellas Homes στην ελληνική αγορά κατοικίας θεωρούν πως έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, χωρίς να υπολογίζουν στη θετική συνεισφορά της «Χρυσής Βίζας», που τους τελευταίους μήνες «πάγωσε» λόγω πανδημίας. 

«Στόχος των ακινήτων μας είναι οι Έλληνες» λέει η διευθύντρια Πωλήσεων και Marketing της Hellas Homes Christine Aegerter. «Δεν εξαιρούμε βέβαια και όσους θέλουν να ζήσουν στην Αθήνα και να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία εδώ», προσθέτει, καθώς βλέπει σταθερό ενδιαφέρον από Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ευρώπη.

Όπως λέει, «η πρόσφατη ανακοίνωση των φορολογικών κινήτρων για τα επαναπατριζόμενα στελέχη» δείχνει πως αλλάζει και το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας, ενώ η πανδημία θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για να προωθηθούν επενδύσεις σε καλύτερες υποδομές, καλύτερους ελεύθερους χώρους, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, κ.α. στα κέντρα των πόλεων όπως η Αθήνα.

Η κα Aegerter εξηγεί γιατί η Hellas Homes επικεντρώθηκε αρχικά στο κέντρο της Αθήνας, όπου απουσιάζουν οι οικιστικές αναπτύξεις που καλύπτουν τις απαιτήσεις όσων θέλουν να επιστρέψουν εκεί. 

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να επενδύσετε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα οικιστικά ακίνητα;

Εκτιμούμε πως η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων έχει πολύ καλές προοπτικές, αποτελώντας σήμερα μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες στην Ευρώπη. Η δεκαετής οικονομική κρίση διατήρησε τις τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που ενώ υπάρχουν οι προοπτικές, απουσιάζει το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών για ουσιαστική αξιοποίηση του ακινήτου τους. Αισθανόμαστε ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η Αθήνα, έχοντας περάσει μια δύσκολη δεκαετία, μπαίνει ξανά σε μια τροχιά ανάπτυξης και αναμόρφωσης. Όλα δείχνουν πως ετοιμάζεται να διεκδικήσει τον ρόλο της ως ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που η ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση την τοποθετούν σε απόσταση αναπνοής από το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η κινητικότητα αυτή σε συνδυασμό με τα σταθερά και μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τον εξαιρετικό καιρό, τις πολυάριθμες επιλογές ψυχαγωγίας, τη μοναδική Ιστορία, δημιουργούν ένα πλαίσιο που έχει σαφείς προοπτικές για εμάς. Η απόφασή μας για επένδυση σε κατοικίες της περιοχής του κέντρου έχει να κάνει με μια τάση που εμείς διαβλέπουμε αλλά και μια ανάγκη. Το κέντρο ξαναγίνεται θελκτικό για τους Έλληνες ή για όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Λείπουν όμως οι κατασκευές εκείνες που να ανταποκρίνονται στα αναβαθμισμένα standards τους, οργανωμένα, με σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα κατασκευής, στο εναρμονισμένο με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε γειτονιάς design, αλλά και μια after sales service φιλοσοφία. Όραμά μας είναι να δημιουργούμε κατοικίες που ομορφαίνουν και ανανεώνουν τις γειτονιές της πόλης.

Γιατί επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας στην Αθήνα;

Ως πρωτεύουσα καταγράφει ανταγωνιστικότερες τιμές ανά τετραγωνικό σε σχέση με τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές, ενώ έχει μπει σε ένα σαφές momentum αναμόρφωσής της, που σύντομα πιστεύουμε θα την καταστήσει ακόμη πιο δελεαστική. Δύο παράγοντες που ενδεχομένως να ενισχύσουν αυτή την αναμόρφωση - αναβάθμιση είναι, αφενός, η πολιτική συγκυρία που φαίνεται να διαμορφώνει ένα φιλικό κλίμα προς τις επενδύσεις, καθώς και -όσο περίεργο και αν ακουστεί- η πανδημία της Covid-19. Η πρόσφατη ανακοίνωση των φορολογικών κινήτρων για τα επαναπατριζόμενα στελέχη είναι μια ένδειξη της συγκεκριμένης νοοτροπίας. Όσο δε για την πανδημία, σε επίπεδο πόλεων θα λειτουργήσει σαν επιταχυντής αλλαγών, που η Αθήνα, κακά τα ψέματα, χρειαζόταν. Χρειάζονταν καλύτερες υποδομές, σε επίπεδο ΜΜΜ, σε επίπεδο ευρυζωνικότητας, σε επίπεδο ελεύθερων χώρων. Τώρα, ελπίζουμε να τα αποκτήσει ακόμα πιο γρήγορα. Σαν εταιρεία επικεντρώσαμε εξαρχής στο κέντρο της Αθήνας ή γύρω από αυτό, με την αντίληψη πως απουσιάζουν μέχρι στιγμής οι επενδύσεις οικιστικού χαρακτήρα στις περιοχές αυτές, με τους περισσότερους Έλληνες να προτιμούσαν μέχρι πρόσφατα κατοικία στα Βόρεια προάστια ή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, με το ενδιαφέρον μας για επιπλέον τοποθετήσεις να παραμένει ισχυρό. 

Ποιες επενδύσεις έχετε πραγματοποιήσει; Σχεδιάζετε κάποιες άλλες; Σε ποιες περιοχές και γιατί;

Η μέχρι τώρα προσοχή και επενδύσεις μας έχουν επικεντρωθεί στις περιοχές του Παγκρατίου, του Ιστορικού Κέντρου, του Μετς. Παράλληλα, αρχές Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε το συγκρότημα κατοικιών μας «Neopolis» στους πρόποδες του Λυκαβηττού, μια ακόμα περιοχή που εκτιμούμε ότι έχει ενδιαφέρουσες προοπτικές. Πρόκειται για 19 διαμερίσματα υψηλής αισθητικής και ποιότητας υλικών, με κάποια από αυτά να απολαμβάνουν τη μοναδική θέα της Αθήνας να συναντά τον Σαρωνικό. Αυτές τις μέρες, δύο ακόμα έργα μας υλοποιούνται, τα οποία επιβεβαιώνουν την παραπάνω τοποθέτησή μας. Πρόκειται για μια επένδυσή μας στο Παγκράτι, στην οδό Στράβωνος, μια στην Πλάκα, επί της Ναυάρχου Νικοδήμου. Εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους κατασκευές, σε επίπεδο design και αισθητικής, έχοντας όμως ως κοινό παρονομαστή την υψηλού επιπέδου ποιότητα υλικών και τις σύγχρονες ανέσεις, τα δύο αυτά κτίρια ενσωματώνονται στην ανθρωπογεωγραφία και τα διαμορφούμενα χαρακτηριστικά και ανάγκες των γειτονιών τους, όσο διαφορετικές και αν είναι μεταξύ τους οι περιοχές.

Η επένδυσή μας στο Παγκράτι προβλέπει την ανάπτυξη μια σύγχρονης κατασκευής από δύο υπερμοντέρνα κτίρια τα οποία ενώνονται για να προσφέρουν 18 διαμερίσματα σε αυτούς που τους αρέσει η ζωή σε μια από τις παλαιότερες αλλά και πιο ανερχόμενες παράλληλα γειτονιές της Αθήνας. Κατά έναν τρόπο, η κατασκευή μας αναδεικνύει το πόσο έχει αλλάξει η περιοχή τα τελευταία χρόνια, ξαναβρίσκοντας την παλιά της αύρα και γοητεία, αποτελώντας πόλο έλξης όχι μόνο για Airbnb ταξιδιώτες αλλά και για ζευγάρια και μοντέρνες οικογένειες που τους αρέσει η ζωή μέσα στον παλμό της πόλης. Η συγκεκριμένη κατασκευή ανανεώνει την υφιστάμενη εικόνα της περιοχής με τις πολυκατοικίες του '60 και του '70, εισάγοντας μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική προσέγγιση που απαντά στις σύγχρονες οικιστικές ανάγκες. Ενδεικτικό, εκτιμούμε, της προσέγγισής μας αλλά και της τάσης της αγοράς αποτελεί το γεγονός ότι αν και ακόμη η συγκεκριμένη επένδυση βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, οι πωλήσεις των διαμερισμάτων της έχουν ήδη ξεκινήσει από τα σχέδια.

Στον αντίποδα της κατασκευής στο Παγκράτι, στην περίπτωση της Πλάκας αποκτήσαμε και αναζωογονούμε ένα διατηρητέο κτίριο μοναδικής ομορφιάς. Με σεβασμό στην προϋπάρχουσα αισθητική επενδύουμε σε ένα κόσμημα της παλιάς Αθήνας που σύντομα θα είναι σε θέση να στεγάσει τα όνειρα και τις επιθυμίες σύγχρονων αθηναϊκών οικογενειών που θέλουν να ζουν στον πυρήνα της πόλης, σε έναν δρόμο που αποπνέει την αισθητική της Αθήνας του 19ου αιώνα.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον μας για την αθηναϊκή αγορά είναι μακροπρόθεσμο, συνεπώς είμαστε συνεχώς σε έρευνα και σχεδιασμό επενδύσεων που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα μιας πόλης που αλλάζει και στις ανάγκες του αγοραστικού κοινού όπως αυτές μετεξελίσσονται. 

Πώς εκτιμάτε ότι επηρεάζει η Covid-19 την αγορά σας;

Εκτιμούμε πως η Covid-19 θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο μεταξύ σοβαρών επενδυτών και οπορτουνιστών. Προ Covid υπήρξαν αρκετά παραδείγματα από τη δεύτερη ομάδα, που η πανδημία φαίνεται να ανέκοψε την πορεία. Αντιθέτως, όσοι σοβαρά ασχολούμαστε με την τοπική αγορά ακινήτων, κάθε άλλο παρά έχουμε διακόψει τα επενδυτικά μας σχέδια. Αντιλαμβανόμαστε τις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται, τις νέες τάσεις που αρχίζουν να κυριαρχούν στα κριτήρια επιλογής του κοινού και σχεδιάζουμε κτίρια που ανταποκρίνονται στο αύριο, αλλά που προσφέρουν ROI από σήμερα. Ένα μικρό παράδειγμα αποτελεί το συγκρότημα «Neopolis», στο οποίο υπάρχουν δύο είσοδοι και αντιστοίχως δύο ανελκυστήρες, προκειμένου το ένα από τα δύο να είναι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους. 

Οι επενδύσεις σας συνδέονται με το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα»;

Στόχος των ακινήτων μας είναι οι Έλληνες. Αυτοί που ήδη ζουν στην Ελλάδα ή όσοι σκέφτονται την επιστροφή τους σε αυτήν. Δεν εξαιρούμε βέβαια και όσους θέλουν να ζήσουν στην Αθήνα και να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία εδώ. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνουμε σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον από Μ. Βρετανία και βορειοευρωπαϊκές χώρες. Το επενδυτικό μας πρόγραμμα είναι μακροπρόθεσμο. Αντιστοίχως, απευθυνόμαστε σε αγοραστές που το ενδιαφέρον τους για την Αθήνα είναι σταθερό. Σε οικογένειες ή ζευγάρια που θέλουν να μετακομίσουν σε περιοχές της πόλης, να ενσωματωθούν στις υπάρχουσες γειτονιές και να τις αναζωογονήσουν.

Έχετε και άλλες επενδύσεις σε ακίνητα σε άλλες χώρες;

Εκτός της Ελλάδας, οι επενδύσεις μας περιλαμβάνουν ακίνητα σε Ελβετία, Τουρκία, Μ. Βρετανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v