Αναγνώστου (Epsilon Net): Ρεαλιστική η αισιοδοξία για τον κλάδο της πληροφορικής

Η αναπληρωτής CEO της Epsilon Net μιλά για τις προοπτικές της αγοράς πληροφορικής. Οι προοπτικές της εισηγμένης μετά τις τελευταίες εξαγορές και τη σύμπραξη με την Space Hellas.

Αναγνώστου (Epsilon Net): Ρεαλιστική η αισιοδοξία για τον κλάδο της πληροφορικής

Η αναπληρωτής διευθύνουσα σύμβουλος της Epsilon Net Βασιλική Αναγνώστου μιλά στο Euro2day.gr για μια σειρά καυτών ερωτημάτων που απασχολούν τόσο τον κλάδο της πληροφορικής, όσο και τον εισηγμένο Όμιλο.

Σε πόσο ρεαλιστικές βάσεις στηρίζεται το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί γύρω από τον κλάδο της πληροφορικής και κατά πόσο κινδυνεύουμε να δούμε και πάλι «φαινόμενα 2000»; Πώς θα πρέπει να «διαβάσουμε» τα πολλά deals του τελευταίου διαστήματος και τι θα μπορούσαν αυτά να σημάνουν αυτά για το μέλλον; Πόσο ενισχύεται η Epsilon Net μετά τις τρεις εξαγορές που ολοκλήρωσε μέσα στο 2020 και γιατί προχώρησε σε μια ευρύτερη σύμπραξη με την Space Hellas μέσω της SingularLogic, όταν πολλοί επιχειρηματικοί γάμοι κατά το παρελθόν κατέληξαν τελικά σε διαζύγια; Εξετάζει η Epsilon Net την περίπτωση μιας νέας εξαγοράς μέσα στο 2021;

Τέλος, η κα Αναγνώστου τόνισε πως η κοινωνία τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα βρίσκεται σε μια αταλάντευτη πορεία ψηφιακού εκσυγχρονισμού και οι εταιρίες πληροφορικής στην Ελλάδα είναι πανέτοιμες να παίξουν καθοριστικό ρόλο σ αυτή τη κατεύθυνση.

Κυρία Αναγνώστου, στην αγορά επικρατεί ένα σαφώς ευνοϊκό κλίμα σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου πληροφορικής στη χώρα μας, ωστόσο από την άλλη πλευρά ορισμένοι φοβούνται τυχόν επανάληψη όσων είχαν ακολουθήσει το έτος 2000. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Η αισιοδοξία για τον κλάδο πληροφορικής στη χώρα μας είναι απολύτως ρεαλιστική. Τα μεγάλα ψηφιακά έργα που έχουν προαναγγελθεί φέρνουν ήδη τις εταιρίες πληροφορικής στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και των επιχειρήσεων. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε έργα ψηφιακής αναβάθμισης και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίες είναι και αυτές «ψηφιακές» σε μεγάλο βαθμό. Ακόμη και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αρχικά από τα ευρωπαϊκά και στη συνέχεια από τα εθνικά ταμεία, σύντομα θα εξαρτάται από το βαθμό της ψηφιακής τους ωριμότητας. Οι ελληνικές εταιρίες πληροφορικής - και δη οι εισηγμένες - είναι και οι ίδιες ώριμες να ανταπεξέλθουν, έχοντας υιοθετήσει σύγχρονες μορφές εταιρικής διακυβέρνησης με πλήρη διαφάνεια και αδιάλειπτη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, εναρμονιζόμενες ολοκληρωτικά με τις απαιτήσεις του ρυθμιστικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης την ιδιαίτερα ανταγωνιστική τεχνογνωσία και εξειδίκευση που έχουμε στην Ελλάδα, με στελέχη ικανά να υλοποιούν μεγάλα έργα τεχνολογίας και να παράγουν λογισμικό υψηλής ποιότητας. Να σημειώσουμε επιπλέον ότι μοχλό στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αποτελούν και οι σημαντικές αλλαγές που έχουν θεσμοθετηθεί από την ΑΑΔΕ και θα ισχύουν από 1/7/2021 για τα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων. Το συμπέρασμα είναι σαφές. Η κοινωνία τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα βρίσκεται σε μια αταλάντευτη πορεία ψηφιακού εκσυγχρονισμού και οι εταιρίες πληροφορικής στην Ελλάδα είναι πανέτοιμες να παίξουν καθοριστικό ρόλο σ αυτή τη κατεύθυνση.

Πώς αξιολογείτε τις προσπάθειες της Πολιτείας που έχουν ως στόχο την ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα;

Οι κρατικές οντότητες τον τελευταίο χρόνο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ιδιάζουσες προκλήσεις, καθώς η πανδημία κατέστησε επιτακτικές μεγάλες μεταρρυθμίσεις που υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν στο «συρτάρι» για πολλά χρόνια. Αδιαμφισβήτητα η ελληνική Πολιτεία με τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού» έθεσε ένα συγκροτημένο πλαίσιο μικρών και μεγάλων ψηφιακών έργων που έχει ανάγκη ο δημόσιος τομέας. Επιπλέον, η ελληνική πρόταση για τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης έχει λάβει θετικές κριτικές και η αγορά προσδοκά ότι δεν θα καθυστερήσει η εκταμίευση των πόρων, καθώς αναμένεται να κινητοποιήσουν σημαντικά κονδύλια και από τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, όπως προανέφερα ολοκληρώνεται φέτος η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω της πλατφόρμας MyData της ΑΑΔΕ που ξεκίνησε το 2018, μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία - πέρα από την εξοικονόμηση δαπανών και την ανταγωνιστική ισχύ που θα προσδώσει στις επιχειρήσεις - θα αποτελέσει τον πυλώνα για την καταπολέμηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού και για την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στις σχέσεις των ΜμΕ με τη φορολογική διοίκηση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον κλάδο, σε ότι αφορά τον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Πού αποδίδετε το γεγονός αυτό;

Η δυναμική φάση ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει ο κλάδος της πληροφορικής εύλογα δημιουργεί ανακατατάξεις και επανατοποθετήσεις, καθώς οι εταιρίες αναζητούν τις πιο πρόσφορες συνεργασίες και τις συμπράξεις που ταιριάζουν στο επενδυτικό τους πλάνο, ενόψει των ευκαιριών που βλέπουν να ανοίγονται μπροστά τους. Είναι και αυτό σαφές δείγμα «υγείας» των εταιριών του κλάδου, μιας και επενδύονται υψηλά κεφάλαια και προκύπτουν συνήθως ισχυρά εταιρικά σχήματα που παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, μικρότερες επιχειρήσεις που είτε θεωρούν ότι ολοκλήρωσαν τον κύκλο της αυτόνομης πορείας τους, είτε αναζητούν τεχνολογική σύμπραξη, έχουν σήμερα τη δυνατότητα να βρουν αξιόλογο τίμημα και να ενταχθούν σε ένα μεγαλύτερο σχήμα.

Η Epsilon Net προχώρησε μέσα στο τελευταίο εννεάμηνο σε τρεις εξαγορές. Κατά πόσο αυτές αναμένεται να βελτιώσουν την μελλοντική της πορεία;

Με τη σύμπραξη -από κοινού με τη Space Hellas- στην εξαγορά της SingularLogic ολοκληρώσαμε για το 2020 με επιτυχία το φιλόδοξο επενδυτικό μας πλάνο, στη βάση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Διευρύναμε έτσι σημαντικά το πελατολόγιο μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ασυναγώνιστο portfolio λύσεων για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ο συνδυασμός της εμπειρίας της Space Hellas στα ψηφιακά έργα του Δημοσίου και της ηγετικής θέσης της Epsilon Net στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μας δίνει, μέσω της SingularLogic, ακλόνητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Προηγήθηκαν χρονικά η απόκτηση της Hoteliga International και της Data Communication. Η επιχειρηματική μας στρατηγική στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή προσφορά προς τους πελάτες μας των πιο επιτυχημένων λύσεων για την οργάνωση των επιχειρήσεων μέσα από τις λύσεις της Epsilon Net, της Data Communication και της Singular Logic. Λύσεις για οποιοδήποτε μέγεθος επιχείρησης, λύσεις web και cloud, για κάθετες αγορές όπως ο κλάδος του hospitality, της βιομηχανίας ένδυσης, ο κλάδος του αυτοκινήτου κ.λπ., λύσεις Erp για μεγάλες επιχειρήσεις, διεθνείς λύσεις CRM και ERP, Sap και Microsoft. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε 360° τις ανάγκες σύγχρονων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και καθιερωνόμαστε ως η μεγαλύτερη εταιρία πληροφορικής στην Ελλάδα με διακριτή σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι πρώτες εμπειρίες σας από τα συγκεκριμένα εγχειρήματα; Προτίθεστε να προχωρήσετε και σε νέες εξαγορές;

Η προστιθέμενη αξία των επενδυτικών μας κινήσεων λειτουργεί σωρευτικά και αποτελούν ήδη για τον Όμιλο Epsilon Net πυλώνες νέας σημαντικής μεγέθυνσης της κερδοφορίας και αύξησης του μεριδίου αγοράς, μετά τα πολύ ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που πετύχαμε το 2020. Επιδιώξαμε και καταφέραμε σε κάθε ξεχωριστή σύμπραξη και εξαγορά τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αγαστής συνεργασίας και αυτό διευκολύνει σήμερα καθοριστικά την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή του Ομίλου Epsilon Net. Παράλληλα, δεν έχουμε σταματήσει να διερευνούμε ευκαιρίες νέων επενδύσεων και συνεργειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που είτε θα αξιοποιούν τα συγκριτικά μας τεχνολογικά πλεονεκτήματα, είτε θα μας επιτρέπουν τη διείσδυση σε καθετοποιημένες αγορές. Επιπλέον, έχουμε μία μακρόχρονη παράδοση και συνεχείς βραβεύσεις για την ποιότητα του εργασιακού μας περιβάλλοντος, την οποία θέλουμε να τη διατηρήσουμε όσο μεγαλώνουμε.

Η Εταιρεία σας βρίσκεται ουσιαστικά σε μια πορεία σύμπλευσης με την Space Ηellas, καθώς οι δύο εταιρείες μέσα από την επένδυση στη SingualarLogic έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο επιχειρηματικών συνεργειών. Πώς προχωρήσατε σε μια τέτοια κίνηση, όταν πολλοί επιχειρηματικοί γάμοι που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν στον κλάδο, έχουν αποτύχει;

Έχουμε θεμελιώσει την εταιρική μας συνεργασία με τη Space Hellas πάνω στην συμπληρωματικότητα προϊόντων και υπηρεσιών, την κοινή επιχειρηματική κουλτούρα και τον αμοιβαίο σεβασμό. Αντιληφθήκαμε νωρίς και οι δύο πλευρές ότι στο εγχείρημα της SingularLogic η ισχύς βρίσκεται «εν τη ενώσει». Προχωράμε με προσεκτικά σχεδιασμένα, αλλά και γρήγορα βήματα που επιτρέπουν διακριτές αρμοδιότητες και ισότιμη συμμετοχή, σε μία καθόλα «win-win» επένδυση. Θεωρώ ότι και οι δύο εταιρίες επιδεικνύουμε με αυτό τον τρόπο την ωριμότητα, την τόλμη και την προσαρμοστικότητα που απαιτούν οι καιροί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v