Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Στεργίου: Τι σηματοδοτούν οι εσωκομματικές κάλπες της ΝΔ

Σχεδόν 135.000 μέλη της παράταξης θα μετέχουν στις εκλογές της Κυριακής, υπογραμμίζει ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Ο ρόλος του κόμματος και τι απέδωσε το μητρώο στελεχών.

Γ. Στεργίου: Τι σηματοδοτούν οι εσωκομματικές κάλπες της ΝΔ

Την ικανοποίησή του για τον αριθμό των μελών που εγγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, εκφράζει, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Γιώργος Στεργίου.

«Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία», δηλώνει και κάνει γνωστό ότι σχεδόν 135.000 μέλη της γαλάζιας παράταξης θα προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τους προέδρους και τα μέλη των κομματικών οργανώσεων, καθώς και τους συνέδρους του προσεχούς συνεδρίου.

«Το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία αλλάζει, γίνεται πανίσχυρο», τονίζει, ενώ, αναφερόμενος στο Μητρώο Στελεχών, όπως λέει, «σε μεγάλο βαθμό δικαίωσε τις προσδοκίες δημιουργίας του».

Όσον αφορά τη λειτουργία του κόμματος, σημειώνει ότι «η πανδημία μάς έκανε να επαναπροσδιορίσουμε πολλά αλλά δεν χάσαμε ούτε στιγμή τον βηματισμό μας».

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, για να αναδειχθούν οι πρόεδροι και τα μέλη των κομματικών οργανώσεων καθώς και οι σύνεδροι του προσεχούς συνεδρίου. Πόσοι είναι οι υποψήφιοι και πόσα μέλη του κόμματος εγγράφηκαν ή ανανέωσαν τη συνδρομή τους για να ψηφίσουν;

Η συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων που χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε παρά να επιβεβαιώνεται και στη λειτουργία του κόμματός μας. Έτσι λοιπόν, εκπληρώνοντας για ακόμη μια φορά τη δέσμευσή μας για πιστή τήρηση του καταστατικού, διεξάγουμε τις εσωκομματικές μας εκλογές στις 24 Οκτωβρίου. Οι εγγραφές μελών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας ότι οι Νεοδημοκράτες αγαπούν το κόμμα τους και επιδιώκουν να παίρνουν ενεργό μέρος στις διαδικασίες του. Ο συνολικός αριθμός μελών άγγιξε τις 135.000. Περίπου 1 στους 3 εγγράφεται στη ΝΔ για πρώτη φορά, γεγονός που αποδεικνύει ότι η στρατηγική του ανοικτού κόμματος επιδοκιμάζεται και στο πεδίο της οργανωμένης μας βάσης. Παράλληλα, συνεχίζεται η ηλικιακή ανανέωση, μιας και περίπου το 25% των ενεργών μελών μας είναι μέχρι 35 ετών. Ο συνολικός αριθμός όσων διεκδικούν ψήφο είναι περίπου 7.000 ενώ οι 7 στους 10 υποψήφιοι πρόεδροι των οργανώσεών μας κατέρχονται για πρώτη φορά.

Ποιες οι προσδοκίες σας από τη συγκεκριμένη διαδικασία;

Πάντα μία εκλογή λειτουργεί αναζωογονητικά για τους κομματικούς οργανισμούς. Ιδιαίτερα όταν αυτή έρχεται να επισφραγίσει μία πορεία σημαντικών επιτυχιών και να σηματοδοτήσει μία ακόμα πιο αισιόδοξη προοπτική. Πολίτες με αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες επιλέγουν να υπηρετήσουν τη Νέα Δημοκρατία, μεγιστοποιώντας έτσι το πολιτικό μας αποτύπωμα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όταν μάλιστα το γεγονός αυτό συνοδεύεται και από μία μοναδική για τα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα καινοτομία όπως αυτή της ψηφιακής κάλπης, τότε το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία αλλάζει, γίνεται πανίσχυρο.

Κατά κάποιους, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είναι το κυβερνών κόμμα και μάλιστα αυτοδύναμη και χωρίς συνεργασίες, ο ρόλος του κόμματος είναι εκ των πραγμάτων υποβαθμισμένος και… άχαρος. Λαμβάνοντας υπόψη και τη μακρά περίοδο της πανδημίας, πώς λειτούργησε ο κομματικός μηχανισμός από τον Ιούλιο του 2019 έως και τώρα;

Η πανδημία μάς έκανε να επαναπροσδιορίσουμε πολλά αλλά δεν χάσαμε ούτε στιγμή τον βηματισμό μας. Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να βρεθούμε κοντά σε ευάλωτους πληθυσμούς με έργα και πράξεις, γιατί οι πολιτικές μόνο όταν έχουν ανθρώπινο πρόσωπο αποκτούν και αξία. Και παρόλο που το κόμμα δεν είναι κυβέρνηση και οφείλει να έχει διακριτό ρόλο, είναι όμως ο συνδετικός κρίκος με την κοινωνία και αυτό δεν το ξεχνάμε. Παράλληλα αξιοποιήσαμε την τεχνολογία, για να είμαστε κοντά στα μέλη και στα στελέχη μας με διαδικτυακές συναντήσεις. Στήσαμε γέφυρες επικοινωνίας με κοινωνικές ομάδες που παλαιότερα μας έβλεπαν με επιφύλαξη και τους φέραμε κοντά μας. Δημιουργήσαμε ψηφιακά τραπέζια με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας και θεματικές πλατφόρμες ενημέρωσης και κατάθεσης προτάσεων. Τα περισσότερα μάλιστα νομοσχέδια πριν πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή κάνουν στάση στην Πειραιώς για διαβούλευση με το στελεχιακό μας δυναμικό. Και τώρα, τους τελευταίους μήνες, που ο εμβολιασμός μας έδωσε νέα πνοή κατά του ιού και ξαναβρήκαμε πάλι όλοι μας τους ρυθμούς μας, μπορούμε και συναντιόμαστε από κοντά, περπατούμε ξανά στις γειτονιές και στους δήμους τους, επισκεπτόμαστε με κλιμάκιά μας όλη την Ελλάδα, τις τοπικές μας οργανώσεις, επιχειρήσεις και κοινωνικές δομές και συζητάμε με πολίτες και φορείς τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους.

Πριν από τις προηγούμενες εκλογές, είχε ανακοινωθεί και παρουσιαστεί η λειτουργία του Μητρώου Στελεχών απ’ όπου θα προωθούνταν νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια και όχι μόνο σε αυτά. Τελικά, πόσα στελέχη από το Μητρώο αξιοποιήθηκαν έως τώρα; Θα λειτουργήσει αντιστοίχως και για τις επόμενες εκλογές;

Το Μητρώο και η λειτουργία του εντάσσονται στη βασική μας επιδίωξη να εκσυγχρονίσουμε τη φυσιογνωμία του κόμματος και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τη διάθεση για προσφορά ανθρώπων από κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα, που δεν έχουν όμως σχέση με τις παραδοσιακές κομματικές δομές. Χωρίς ίχνος αυταρέσκειας, θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό δικαίωσε τις προσδοκίες δημιουργίας του, αφού πολλά μέλη του στελέχωσαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, κάποια άλλα υπηρετούν σε κυβερνητικές θέσεις και αρκετές δεκάδες από αυτά διεκδικούν θέσεις ευθύνης στις επικείμενες εσωκομματικές μας εκλογές.

Μια ερώτηση επί προσωπικού. Θα διεκδικήσετε την ανανέωση της θητείας σας στο συνέδριο;

Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Αντιμετωπίζει με επιτυχία πρωτόγνωρες δυσκολίες, εφαρμόζει με συνέπεια τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και αναμετριέται χωρίς φόβο με όλα εκείνα που μας κρατούσαν πίσω. Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια συμμετέχω από την πρώτη στιγμή, ακόμα από τα χρόνια της αντιπολίτευσης, όταν διαμορφώσαμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και παραμένω μέρος της, στο πλευρό του Προέδρου της ΝΔ και Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v