Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πώς η πανδημία άλλαξε για πάντα τον κόσμο της εργασίας»

Απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο το 67% των εργαζόμενων στην Ελλάδα, ενώ τέσσερις στους πέντε εξετάζουν τη δυνατότητα τηλεργασίας, πριν αποφασίσουν για νέο εργοδότη. Το τοπίο στην αγορά εργασίας αναλύει ο CEO της IWG Χρ. Μισαηλίδης.

«Πώς η  πανδημία άλλαξε για πάντα τον κόσμο της εργασίας»

Η τηλεργασία και τα ευέλικτα μοντέλα εργασίας έχουν έλθει για να μείνουν και μετά την παρέλευση της πανδημίας, υπογραμμίζει ο CEO της International Workplace Group Χρήστος Μισαηλίδης σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το 67% των εργαζομένων στην Ελλάδα δείχνει απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο, προτιμώντας ένα υβριδικό μοντέλο με εργασία εξ αποστάσεως δυο με τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ περιγράφει τα σχέδια επέκτασης της IWG στην Ελλάδα.  

Πώς αναμένετε να διαμορφωθεί το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Η πανδημία του 2020 έφερε ριζικές αλλαγές στον χώρο, στον τρόπο ακόμα και στο ωράριο εργασίας για κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες επιλογές σε επαγγελματικούς σύγχρονους χώρους, που θα παρέχουν στους ανθρώπους την επιλογή και την ευελιξία που αναζητούν. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της IWG στην Ελλάδα, το 67% δείχνει απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα. Βέβαια, η πανδημία επιτάχυνε μια τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη για αρκετά χρόνια, καθώς οι οργανισμοί μεταβαίνουν προοδευτικά σε έναν υβριδικό τρόπο εργασίας, δηλαδή ένα συνδυασμό εργασίας από το σπίτι και περιστασιακά από το εταιρικό γραφείο. Θεωρούμε λοιπόν ότι στο άμεσο μέλλον η εργασία θα παρέχεται από τα κεντρικά γραφεία μιας εταιρείας αλλά και από περιφερειακά γραφεία, ώστε να παρέχεται κοντινότερα στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων. Όσον αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, η κάλυψη των περιφερειακών τους γραφείων θα γίνεται μέσω των ευέλικτων χώρων εργασίας, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις τα κεντρικά τους γραφεία θα στεγάζονται αποκλειστικά σε ευέλικτους χώρους σε συνδυασμό με την τηλεργασία.

Τι έχει αλλάξει στις απαιτήσεις των νέων εργαζόμενων; Ποια κίνητρα καλείται να παράσχει μια επιχείρηση για να προσελκύσει και να διατηρήσει τα «ταλέντα»;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η IWC, κατά τους τελευταίους 18 μήνες σε διεθνές επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι το 79% των εργαζομένων θα λάβουν υπόψη τους την πολιτική της επιχείρησης για τηλεργασία κατά τη διαδικασία απόφασης για τον νέο εργοδότη. Ετσι η υβριδική εργασία δεν μειώνει μόνο το κόστος των εγκαταστάσεων (real estate), αλλά συμβάλλει στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων.

Αποτελεί μόνιμο καταλύτη στα εργασιακά ο κορωνοϊός; Θεωρείτε ότι τα υβριδικά σχήματα με εργασία στο γραφείο και τηλεργασία έχουν έρθει για να μείνουν και μετά την πανδημία;

O κόσμος της εργασίας δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Η πανδημία απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν εργαστούν παραγωγικά χωρίς να είναι στο γραφείο κάθε μέρα. Οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύνολο ευέλικτων μορφών εργασίας τόσο λόγω των συνθηκών που ζούμε την περίοδο αυτή, αλλά και λόγω του ότι ο τρόπος εργασίας είχε ήδη αρχίσει να διαφοροποιείται καιρό τώρα και λόγω της τεχνολογιας. Θα καταλήξουμε σε ένα υβριδικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει εργασία από το σπίτι και ένα μείγμα παραδοσιακών γραφειακών χώρων με εκτενέστερη χρήση των ευέλικτων χώρων εργασίας. Επίσης, η πλειονότητα των εταιρειών, μεγάλες ή μικρές, αναζητούν να δουλεύουν πλέον, από έναν χώρο εργασίας που βρίσκεται σε κεντρικά σημεία με βολική τοποθεσία κοντά στο σπίτι τους.

Ποια τα πλεονεκτήματα της εναλλακτικής που προτείνετε με τα γραφεία Regus και Sρaces σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέλα εργασίας στο γραφείο;

Στην IWG ελαχιστοποιούμε το ρίσκο για τους πελάτες μας, μέσω της ευελιξίας που τους παρέχουμε στην χρήση των χώρων, τόσο όσον αφορά τη διάρκεια όσο και το μέγεθος των γραφείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Οι λύσεις που προσφέρουμε έχουν μηδενική αρχική επένδυση, αλλά και σταθερό μηνιαίο κόστος που περιλαμβάνει, εκτός από την χρήση του χώρου, οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτόν, όπως επίπλωση, καθαρισμό, ηλεκτρικό ρεύμα, πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλών προδιαγραφών και υπηρεσίες υποδοχής. Δίνουμε λοιπόν την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στο core business τους εξοικονομώντας χρόνο, αλλά και μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη των γραφειακών τους χώρων. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, δουλεύουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής ποιότητας και εφόσον οι εταιρίες τους εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες που τους δινει το εκτεταμένο δίκτυο μας στην Αττική, μπορούν να εργάζονται κοντινότερα στον τόπο κατοικίας τους, κάτι που αποδεδειγμένα τους προσφέρει καλύτερο work life balance.

Πώς σχεδιάζετε να αναπτυχθείτε στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Το γεγονός ότι σε όλα τα κτίρια μας υπάρχουν ελάχιστοι χώροι προς διάθεση, δείχνει και το σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει και στην Ελλάδα για τους ευέλικτους χώρους εργασίας. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη ζήτηση, διευρύνουμε το παγκόσμιο δίκτυό μας με ταχύτατους ρυθμούς. Μετά από μία επιτυχημένη πορεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, στόχος μας είναι η ταχεία εξάπλωση σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος με σημαντική επιχειρηματική κοινότητα, καθώς παρατηρούμε αυξημένη ζήτηση από υφιστάμενους πελάτες μας για αυτές τις περιοχές. Ο στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου τουλάχιστον 60 επιχειρηματικών κέντρων μέσα στην επόμενη πενταετία. Προκειμένου να επισπεύσουμε τη δημιουργία του πανελλαδικού μας δικτύου, προσθέτουμε και στην Ελλάδα το μοντέλο Franchising στην στρατηγική ανάπτυξής μας. Έτσι σε κάθε μεγάλη πόλη, αναζητούμε φιλόδοξους επιχειρηματίες ώστε να διευρύνουμε γρήγορα μαζί το πανελλαδικό μας δίκτυό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v