Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιστοποίηση, πολύτιμο εργαλείο επιχειρηματικής ανάπτυξης

Οι σχεδιασμοί για διεύρυνση του χαρτοφυλακίου υπηρεσιών και τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα. Τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας. Συνέντευξη του Ι. Καλλιά, Διευθύνοντος Συμβούλου της TÜV AUSTRIA Hellas.

Πιστοποίηση, πολύτιμο εργαλείο επιχειρηματικής ανάπτυξης

Η TÜV AUSTRIA Hellas αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θυγατρικές εταιρείες του Αυστριακού Οργανισμού TÜV AUSTRIA. Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες στη χώρα μας, δημιουργεί υπηρεσίες και πρωτοποριακά σχήματα Πιστοποίησης, συμβάλλοντας στη συνολική εξέλιξη του κλάδου.

Συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη διαρκώς ανοδική της πορεία, η εταιρεία, η οποία φέτος γιορτάζει τα 150 της χρόνια, αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο Οργανισμό Πιστοποίησης & Τεχνικών Ελέγχων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του o Ι. Καλλιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV AUSTRIA Hellas.

Ειδικότερα, στα Βαλκάνια και στην Τουρκία ο συνολικός κύκλος εργασιών της TÜV AUSTRIA το έτος 2021 μέσω των θυγατρικών της εταιρειών ανέρχεται στα 42,4 εκατ., ενώ η κερδοφορία ανέρχεται στα 4,9 εκατ. ευρώ προ φόρων και τόκων.

Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης για το 2021; Υπάρχει εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν τη φετινή χρονιά υπό το πρίσμα της συγκυρίας (υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος κτλ.);

Στην TÜV AUSTRIA Hellas πάνω από 25 χρόνια, παρέχουμε καινοτόμες υπηρεσίες Ελέγχου, Επιθεώρησης, Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης, με γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση του επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

Χτίζοντας πάνω σε υγιείς οικονομικές και επιχειρηματικές βάσεις, συνεχίζουμε την ανοδική μας πορεία, σημειώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, το 2021 ο κύκλος εργασιών μας αυξήθηκε κατά 21,5% και τα κέρδη προ φόρων (EBIT) κατά 73,1% σε σχέση με το 2020.

Ολοκληρώνοντας μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, σήμερα συνεχίζουμε με ευθύνη και αισιοδοξία να δημιουργούμε υπηρεσίες και καινοτόμα ολοκληρωμένα σχήματα πιστοποίησης, διευρύνοντας το ευρύ χαρτοφυλάκιό μας, ενώ παράλληλα απαντάμε με γρήγορα αντανακλαστικά στις αναδυόμενες ανάγκες της αγοράς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρονιά που έρχεται είναι η διαρκής εγρήγορση, ώστε να συμβάλλουμε και στην πράξη στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Στοίχημά μας παραμένει, η συνολική αναβάθμιση και εξέλιξη τόσο του κλάδου μας, όσο και της εταιρείας μας μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες.

Υπάρχουν σχεδιασμοί για διεύρυνση του χαρτοφυλακίου υπηρεσιών; Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα;

Μετά το πρωτοποριακό & επιτυχημένο σχήμα Covid-Shield, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι - μιας και πιστοποιήθηκαν από το Μάιο του 2020 περισσότερες από 500 επιχειρήσεις, σε 3.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως ότι τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19 και της μετάδοσής του - συνεχίζουμε δυναμικά στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων υπηρεσιών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Κοινωνία και το Περιβάλλον, δημιουργήσαμε το ιδιωτικό σχήμα Πιστοποίησης «NO FOOD WASTE», σε συνεργασία με το μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Μπορούμε SAVING FOOD-SAVING LIVES», σχετικά με τον περιορισμό και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης των τροφίμων σε όλα τα στάδια της λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης.

Επίσης, αναγνωρίζοντας τις σύνθετες προσκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι σύγχρονοι οργανισμοί, σχετικά με την τήρηση των νομοκανονιστικών απαιτήσεων, δημιουργήσαμε ολοκληρωμένες λύσεις στο πλαίσιο ενός ολιστικού μοντέλου συμμόρφωσης, που απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η Πλατφόρμα Ειδικού Σκοπού Νομοκανονιστικής Συμμόρφωσης, μαζί με την προστιθέμενης αξίας Υπηρεσία Ελέγχου και Αξιολόγησης Ετικετών/Επισήμανσης (Labelling) έχει στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση και την εν γένει υποστήριξη των επιχειρήσεων σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Μέσα από το σύγχρονο, εύχρηστο, ασφαλές και φιλικό εργαλείο, επιτυγχάνεται η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, προσδίδοντας αξιοπιστία και ασφάλεια σε κάθε Οργανισμό που το επιλέγει.

Επιλέγοντας αυτήν την πρωτοποριακή μας υπηρεσία, ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής αφού γνωρίζει με εξαιρετική αξιοπιστία τις εφαρμοζόμενες νομο-κανονιστικές απαιτήσεις των δραστηριοτήτων που ασκεί, ενώ μπορεί να λαμβάνει και πλήθος εξειδικευμένων υπηρεσιών ελέγχου αξιολόγησης της κατάστασης συμμόρφωσης που βρίσκεται.

Ακολουθώντας δε τις σύγχρονες τάσεις στον τουριστικό κλάδο, η TÜV AUSTRIA Hellas ανέπτυξε το βραβευμένο Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «PET STAY» με τη στήριξη της startup εταιρείας Woof Together για την ευζωία των κατοικιδίων, προάγοντας την ασφαλή φιλοξενία τους και την ευχάριστη διαμονή όλων των επισκεπτών. Με το σχήμα «PET STAY» στεκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις στο τομέα της Φιλοξενίας και προωθούμε μια σύγχρονη Pet Friendly κουλτούρα.

Τέλος, σχετικά με σημαντικά επιχειρηματικά βήματα της εταιρείας μας, θα ήθελα να αναφερθώ στο σύγχρονο τεχνολογικό Hub του TÜV AUSTRIA Group, που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 2021. Το IT Regional Service Center εξυπηρετεί τις συνολικές ανάγκες του Ομίλου και ανοίγει νέες δεκάδες θέσεις εργασίας εντός του 2022. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση στην εταιρεία μας, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας στην Ελλάδα και στην αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ταυτόχρονα, μέσα από στοχευμένες κινήσεις προωθούμε την επιχειρηματική μας ανάπτυξη τόσο οργανικά (με την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών) όσο και μη οργανικά με διεύρυνση συνεργειών στον κλάδο TIC (Testing, Inspection, Certification)+T (Training).

Ειδικά στον χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του ESG ποιες είναι οι τάσεις στο χώρο που δραστηριοποιήστε; Πώς προσαρμόζεστε στα νέα δεδομένα και ποιο είναι το επιχειρηματικό όραμα;

Θεμελιώδη αξία για όλους εμάς στην TÜV AUSTRIA Hellas αποτελεί η συνεισφορά στην πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας ευρύτερα. Οι υπηρεσίες μας παράγουν προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις, ωφελούν όμως τους πολίτες και την κοινωνία. Ξεκινώντας από τον επιχειρηματικό κόσμο, αναγνωρίζουμε πως μία από τις σύγχρονες προκλήσεις είναι η υιοθέτηση περιβαλλοντικών πρακτικών και η ορθή προσαρμογή στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και σύγχρονες απαιτήσεις σχετικά με το Περιβάλλον και την Αειφορία.

Αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της Πιστοποίησης στις απαιτήσεις που προκύπτουν από την Περιβαλλοντική Νομοθεσία, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες, αναπτύξαμε το portfolio πράσινων υπηρεσιών «TÜV AUSTRIA Green action» συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην «πράσινη μετάβαση» των Οργανισμών.

Με το πακέτο εξειδικευμένων «πράσινων» υπηρεσιών εστιάζουμε σε δύο βασικούς πυλώνες, τις Εκπομπές αερίων του Θερμοκηπίου και τη Διαχείριση των αποβλήτων.

  1. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται το ISO 14064-1, το Carbon Neutral Product και το Zero Carbon Organization, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για τον υπολογισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγονται από ένα Οργανισμό.
  2. Σχετικά με τη δεύτερη κατηγορία, στηρίζοντας τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για τη Διαχείριση Αποβλήτων, η εταιρεία αναπτύσσει την υπηρεσία Zero Waste to Landfill, η οποία καθορίζει τις απαιτήσεις για τον υπολογισμό του ποσοστού των αποβλήτων που διαχειρίζεται κάθε οργανισμός, με στόχο τη συνεχή μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν για ταφή.

Λόγω δε της ενεργειακής κρίσης, πολύ σημαντική είναι και η πιστοποίηση με το σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας ISO 50001, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού, αξιολόγησης και διαχείρισης των ενεργειακών θεμάτων ενός οργανισμού, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης του οργανισμού, τη μείωση του ενεργειακού κόστους & τη συμμόρφωση με τις σχετικές νομοθετικές απαιτήσεις.

Δεν σταματάμε, όμως, εκεί. Αντιλαμβανόμενοι την κλιματική κρίση, με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι παγκοσμίως, δημιουργούμε ολοκληρωμένα σχήματα για όλο τον κύκλο ζωής των πλαστικών προϊόντων, μία από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης της θάλασσας και του εδάφους τον πλανήτη μας.

Συγκεκριμένα, τα σχήματα OK Compost και OK Biodegradable αποτελούν τα πλέον διαδεδομένα σχήματα πιστοποίησης βιοπλαστικών παγκοσμίως με περισσότερες από 5000 εταιρείες να απολαμβάνουν τα οφέλη της πιστοποίησης και εκατομμύρια χρηστών-καταναλωτών να νιώθουν σίγουροι για τα προϊόντα που αγοράζουν, ενώ το σχήμα πιστοποίησης OK Recycled καθορίζει τις απαιτήσεις για τον υπολογισμό του ανακυκλωμένου περιεχομένου των προϊόντων, όπως πλαστικό, χαρτί, μέταλλο κ.ά., προάγοντας πολιτικές κυκλικής οικονομίας.

Τέλος, λόγω της εκτίναξης του 2021 των έργων ΑΠΕ, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στις υπηρεσίες Υποδομών & Βιομηχανικών Ελέγχων που προσφέρουμε. Η TÜV AUSTRIA Hellas ενεπλάκη το 2021 στην επιθεώρηση και στην αξιολόγηση/πιστοποίηση μεγάλων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5 GW, την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης & αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, του συνόλου των κυλιόμενων κλιμάκων της Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), των συγκολλήσεων της επέκτασης της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας και του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης– έργων που έχουν πολλαπλασιαστική αξία, καθώς αφορούν την ευρύτερη ελληνική κοινωνία και εκατομμύρια συμπολίτες μας που θα απολαμβάνουν την χρήση τους.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να τονίσω ότι η TÜV AUSTRIA Hellas ήταν ο τεχνικός σύμβουλος στο έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου των 204MW του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στην Κοζάνη, ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, που πρόσφατα εγκαινίασε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Διευρύνουμε και πολλαπλασιάζουμε, λοιπόν, διαρκώς τις υπηρεσίες μας. Τις εμπλουτίζουμε στον άξονα της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος για όλους τους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, παραμένοντας πολύτιμος σύμμαχος της εξέλιξης και της επιχειρηματικής συνέχειας.

Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Πιστοποίηση είναι Πολιτισμός!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v