Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρουμίδης: H Vodafone διεκδικεί έργα 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μοναδική ευκαιρία χαρακτηρίζει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης o Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Τι λέει για τον ανταγωνισμό, το Vodafone TV και τους νέους παίκτες στην αγορά telecoms.

Μπρουμίδης: H Vodafone διεκδικεί έργα 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νέες επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ σε οπτικές ίνες, υποβρύχια καλώδια, 5G και διεκδίκηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 200 εκατ. ευρώ τη διετία 2022-23 σχεδιάζει η Vodafone. Μιλώντας στο Euro2day.gr, o Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Εάν κινηθούμε όλοι γρήγορα, ευελπιστώ ότι δεν θα χάσουμε αυτή την ευκαιρία, που άλλωστε είναι από αυτές που παρουσιάζονται μια φορά ανά γενιά», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι βάσει της υπάρχουσας δυναμικής, η Vodafone διεκδικεί έργα ύψους €200 εκατ. για το 2022 και 2023, που θα υλοποιηθούν έως το 2026.

Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό και την είσοδο νέων «παικτών» στην αγορά, είπε: «Οι υγιείς πάροχοι μπορούν να εγγυηθούν τόσο την πραγματοποίηση επενδύσεων όσο και την προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές προς τους καταναλωτές. Η ιστορία έχει δείξει ότι το ζητούμενο δεν είναι το "πόσοι", αλλά το "ποιοι" και "πόσο ισχυροί" είναι οι παίκτες της αγοράς».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο το Vodafone TV να διεκδικήσει αθλητικό περιεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το αθλητικό περιεχόμενο, τη δεδομένη στιγμή, δεν είναι προτεραιότητα για εμάς γιατί δεν ανταποκρίνεται σε αυτή μας την τοποθέτηση. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πρόθεση να εντάξουμε αθλητικά κανάλια στην πλατφόρμα μας».

Παράλληλα ο κ. Μπρουμίδης, , ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα και στο φόρουμ των Δελφών, δίνει μεγάλη έμφαση στην ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Δίνουμε δυναμικό παρών, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα επιδοτήσεων με τη μορφή κουπονιού "Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ" του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαθέτοντας μάλιστα εξειδικευμένους συμβούλους που θα υποστηρίξουν πλήρως τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις σε κάθε βήμα της διαδικασίας».

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες με τη συμμετοχή και εταιρειών εκτός του χώρου (π.χ. ΔΕH);

Δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες απαιτούν συνεπείς και συνεχείς επενδύσεις, η Vodafone πάντοτε τασσόταν υπέρ της ύπαρξης υγιών παικτών στην αγορά. Η αγορά χρειάζεται εταιρείες που είναι σε θέση να επενδύουν για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών και να παρέχουν ανταγωνιστικά προϊόντα. Αυτό φαίνεται και από την ανάγκη που υπάρχει σήμερα για σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα σταθερής και κινητής και σε εφαρμογές που προϋποθέτουν κεφάλαια, σχέδιο και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό. Οι υγιείς πάροχοι μπορούν να εγγυηθούν τόσο την πραγματοποίηση επενδύσεων όσο και την προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές προς τους καταναλωτές. Η ιστορία έχει δείξει ότι το ζητούμενο δεν είναι το «πόσοι», αλλά το «ποιοι» και «πόσο ισχυροί» είναι οι παίκτες της αγοράς.

Ποιες επενδύσεις σχεδιάζετε σε νέα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας;

H Vodafone επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια 2 δισ. ευρώ σε ψηφιακές υποδομές, ενώ υπήρξαμε ο πρώτος πάροχος που επένδυσε στο FTTH σε κλίμακα. Σήμερα, υλοποιούμε εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας ύψους €600 εκατ., επιταχύνοντας αποφασιστικά την κατασκευή δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων μέχρι το σπίτι, με στόχο την επέκτασή τους σε ακόμη περισσότερα σημεία στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η Vodafone θα διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο FTTH και FTTC που θα επιτρέπει σε 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε προηγμένες υπηρεσίες νέας γενιάς.

Στο επενδυτικό αυτό πρόγραμμα εντάσσεται και το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο έχει ήδη προσαιγιαλωθεί σε Κρήτη και Δωδεκάνησα (Κως, Ρόδος), γεγονός που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε ήδη μέρος της κίνησης των νησιών αυτών στον κύριο κορμό του Vodafone Green Network. Με το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου και έχοντας μια ομαλή εξέλιξη της αδειοδοτικής διαδικασίας, οι εργασίες μας ξεκινούν και πάλι το φθινόπωρο, με στόχο τη διασύνδεση των Κυκλάδων (Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη) και την ολοκλήρωση του κόμβου, συμπεριλαμβανομένης και της σύνδεσης Κέρκυρας - Θεσπρωτίας, κατά το α’ τρίμηνο του 2023.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το 5G, οι εργασίες τρέχουν με ταχύτερο ρυθμό από το αρχικό πλάνο. Συγκεκριμένα, ξεπεράσαμε τον αρχικό μας σχεδιασμό, που ήταν η κάλυψη με 5G στο 40% του πληθυσμού της χώρας, και στο τέλος Μαρτίου φτάσαμε στο 42%. Στο τέλος Μαΐου, ξεπεράσαμε το 44% και ο στόχος είναι το 70% έως το τέλος του Μαρτίου του 2023 -δηλαδή στο κλείσιμο του τρέχοντος οικονομικού έτους. Σε βάθος τριετίας, ο σχεδιασμός είναι να επιτύχουμε πληθυσμιακή κάλυψη 90% έως το τέλος του 2025 και έχουμε έναν στέρεο σχεδιασμό προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο αυτόν.

Αξίζει, τέλος, να επισημάνω μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη, που είναι η απόφασή μας να διπλασιάσουμε δωρεάν τις ταχύτητες Internet των συνδρομητών μας, διαθέτοντας ταυτόχρονα, σε ιδιαιτέρως προνομιακές τιμές, προϊόντα και υπηρεσίες που προϋποθέτουν τις υψηλές αυτές ταχύτητες. Αφενός, λοιπόν, ενισχύουμε τη διείσδυση της οπτικής ίνας στη χώρα μας, αφετέρου, δίνουμε τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αξιοποιούν τα πραγματικά οφέλη των υπερυψηλών ταχυτήτων, στην ψυχαγωγία, την ασφάλεια, την απρόσκοπτη επικοινωνία, την απομακρυσμένη συνεργασία, τις προηγμένες λύσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση κορυφώνεται. Ποιες είναι οι κινήσεις που προχωρά η Vodafone ώστε να κερδίσει μερίδιο;

Η Vodafone επενδύει συστηματικά σε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας για όλη την οικογένεια, που είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Vodafone TV. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολύ πρόσφατη εξέλιξη της συνεργασίας μας με την Disney, σύμφωνα με την οποία το Vodafone TV έγινε ο αποκλειστικός πάροχος του Disney+ στην Ελλάδα, μάλιστα ως η πρώτη πλατφόρμα περιεχομένου στη χώρα που ενσωματώνει υπηρεσίες τρίτων στα πακέτα της. Στο πλαίσιο αυτό, προ ημερών διαθέσαμε μία εξαιρετική προσφορά που παρέχει δωρεάν το Vodafone TV και το Disney+ σε όλους τους υφιστάμενους ή νέους πελάτες που θα αναβαθμίσουν σε γραμμή 100 Mbps. Για εμάς αυτή η εμβληματική συνεργασία έρχεται ως φυσική εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του Vodafone TV, από μία παραδοσιακή υπηρεσία τηλεόρασης σε έναν ψηφιακό προορισμό ποιοτικού περιεχομένου για κάθε ελληνική οικογένεια. Θυμίζω ότι ήδη από το 2020, διαθέσαμε το Vodafone TV εξ ολοκλήρου ψηφιακά, χωρίς την ανάγκη εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα, το Vodafone TV εξακολουθεί να αποτελεί το αποκλειστικό σπίτι της HBO στην Ελλάδα, φιλοξενώντας περιεχόμενο ενός από τους πιο πετυχημένους και ποιοτικότερους παρόχους περιεχομένου στην ιστορία της τηλεόρασης. Ενώ κάτω από μία στέγη και σε ενιαίο μενού, οι συνδρομητές μας απολαμβάνουν επιπλέον δημοφιλείς πλατφόρμες στις οποίες τυγχάνει να είναι εγγεγραμμένοι, όπως το Netflix και το Amazon Prime Video.

Θα δείξετε ενδιαφέρον για αθλητικό περιεχόμενο μέσω συνεργασίας ή με απευθείας συμφωνίες;

Στόχος μας είναι το Vodafone TV να αποτελεί τον ιδανικό προορισμό περιεχομένου για την ελληνική οικογένεια και προς αυτή την κατεύθυνση επενδύουμε στρατηγικά. Το αθλητικό περιεχόμενο, τη δεδομένη στιγμή, δεν είναι προτεραιότητα για εμάς, γιατί δεν ανταποκρίνεται σε αυτή μας την τοποθέτηση. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πρόθεση να εντάξουμε αθλητικά κανάλια στην πλατφόρμα μας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι σε εξέλιξη. Ποια είναι τα σχέδια της Vodafone;

Η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα, με κύριο όχημα τα δίκτυα νέας γενιάς, είναι κατά την γνώμη μου τα κατ’ εξοχήν όπλα στα χέρια των επιχειρήσεων, προκειμένου να μεταβούν στη νέα ψηφιακή εποχή. Ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Η Vodafone διαθέτει ένα ευρύ φάσμα λύσεων υπό την ομπρέλα του Vodafone Business, στηρίζοντας πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, στο ψηφιακό τους ταξίδι.

Έχουμε δε μπροστά μας τη σπουδαία ευκαιρία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, που για εμάς είναι αλληλένδετες, καθώς το «πράσινο» τροφοδοτείται αποφασιστικά από το «ψηφιακό». Υπό αυτό το πρίσμα, η Vodafone προσεγγίζει την ψηφιακή μετάβαση της χώρας και είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να διεκδικήσει το μερίδιό της από τα έργα ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, που περιμένουμε να δώσουν ώθηση ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Εξού και δίνουμε δυναμικό παρών, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα επιδοτήσεων με τη μορφή κουπονιού «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαθέτοντας μάλιστα εξειδικευμένους συμβούλους που θα υποστηρίξουν πλήρως τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από την αίτηση για το voucher, την επιλογή των κατάλληλων λύσεων μέχρι και την παράδοσή τους.

Με το 5G να έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, προσφέρουμε προηγμένες λύσεις Internet of Things, βοηθώντας ελληνικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, να διαχειρίζονται σε πραγματικό χρόνο τους εταιρικούς τους στόλους με βέλτιστη κατανάλωση καυσίμων, να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή την απόδοση και ορθή λειτουργία του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, να βελτιστοποιούν τις γραμμές παραγωγής τους.

Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις που θέτει το σχέδιο Ανάκαμψης; Η Vodafone είναι έτοιμη για να διεκδικήσει τέτοια έργα είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με άλλες εταιρείες;

Η απορρόφηση του όγκου των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η συνακόλουθη υλοποίηση απαιτητικών έργων αποτελούν οπωσδήποτε σημαντικές προκλήσεις για τη χώρα μας, οι οποίες απαιτούν σκληρή δουλειά, συνεννόηση και συνεργασία τόσο σε επίπεδο πολιτείας όσο και επιχειρηματικού κόσμου. Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και η αποδοτική εκμετάλλευση των πόρων του εξαρτώνται εν πολλοίς από τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρωτοφανές επενδυτικό κύμα -λόγω του ύψους της χρηματοδότησης, καθώς και της ανάγκης για ταυτόχρονη ανάπτυξη έργων που μπορεί να αποδειχθούν δυσανάλογα μεγάλα σε σύγκριση με το μέγεθος της εγχώριας αγοράς και τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, εάν κινηθούμε όλοι γρήγορα, ευελπιστώ ότι δεν θα χάσουμε αυτή την ευκαιρία, που άλλωστε είναι από αυτές που παρουσιάζονται μια φορά ανά γενιά.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα έργα και οι πρωτοβουλίες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας για να πάει μπροστά και να κάνει το άλμα της. Εμείς, στηριζόμενοι στο παγκόσμιο αποτύπωμα και στην εμπειρία του ομίλου μας, συμμετέχουμε ενεργά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες στο ICT στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στα έργα υποδομών & cloud, τα έργα smart cities, τα έργα κυβερνοασφάλειας, τις επεκτάσεις του Σύζευξις ΙΙ, την ψηφιακή μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος υγείας. Σε αυτές αλλά και σε άλλες περιοχές, η Vodafone έχει το μέγεθος, την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία να διεκδικήσει με αξιώσεις, και από κοινού με τους κατάλληλους και προσεκτικά επιλεγμένους συνεργάτες, ψηφιακά έργα που θα αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία του Δημοσίου, των θεσμών, των επιχειρήσεων, των πόλεων, και τα οποία θα έχουν ορατό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Μέσα από τις συνεργασίες μας, είμαστε άριστα στρατηγικά τοποθετημένοι για να υποστηρίξουμε την ψηφιακή μετάβαση του ελληνικού κράτους. Εκτίμησή μας είναι ότι βάσει της υπάρχουσας δυναμικής, διεκδικούμε έργα ύψους €200 εκατ. για το 2022 και 2023, που θα υλοποιηθούν έως το 2026.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v