Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τειρεσίας: Η νέα υπηρεσία που «σκανάρει» τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων

Πολύ διαφορετικό το επιχειρηματικό τοπίο σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες βελτιώνουν συνεχώς τις επιδόσεις τους, υπογραμμίζει ο εμπορικός διευθυντής της Τειρεσίας, Γ. Παλόγλου. Οι νέες υπηρεσίες για εκτίμηση της πιθανότητας αθέτησης οικονομικής υποχρέωσης.

Τειρεσίας: Η νέα υπηρεσία που «σκανάρει» τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων

Τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες της Τειρεσίας προς τις επιχειρήσεις περιγράφει ο εμπορικός διευθυντής της εταιρίας, Γιάννης Παλόγλου σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. 

Ο κ. Παλόγλου τονίζει ότι η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία ΤΣΕΚ Business Index, που παρέχει τη δυνατότητα άμεσης online αναφοράς με την εκτίμηση για την πιθανότητα αθέτησης οικονομικής υποχρέωσης εντός των επόμενων 12 μηνών έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη το χρησιμοποιούν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις. 

Παράλληλα, σχολιάζοντας την υγεία των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση και με το παρελθόν, υπογραμμίζει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα βελτιώνουν συνεχώς τις οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητές τους, ακόμα και μετά την κρίση του κορονοϊού και τις σημερινές πληθωριστικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Κι αυτό γιατί επιχειρήσεις που άντεξαν σε τόσο δύσκολες συνθήκες την προηγούμενη δεκαετία, σημαίνει ότι είναι σωστά τοποθετημένες και οργανωμένες.  

Ποιος είναι ο στόχος της νέας υπηρεσίας ΤΣΕΚ Bi που δίνει η Τειρεσίας στις επιχειρήσεις;

O στόχος κάθε νέας υπηρεσίας που διατίθεται στην πλατφόρμα του ΤΣΕΚ είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με υπηρεσίες που διαφυλάσσουν τις συναλλαγές από επισφάλειες και βοηθούν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η νέα υπηρεσία ΤΣΕΚ Business Index – ΤΣΕΚ Bi έρχεται να εμπλουτίσει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Τειρεσίας, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν συνεχή και αξιόπιστη παρακολούθηση του πιστωτικού κινδύνου και να μπορούν οι επιχειρηματικές αποφάσεις να εναρμονίζονται με την προοπτική ανάπτυξης της εταιρίας τους. Η υπηρεσία ΤΣΕΚ Bi αναπτύχθηκε ειδικά για την ελληνική αγορά από την Τειρεσίας, βασίζεται στο μοντέλο Risk Calc της Moody’s Analytics και παρέχει στοιχεία για την εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης αθέτησης οικονομικής υποχρέωσης μιας εταιρείας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Με το ΤΣΕΚ Bi, η εκτίμηση της φερεγγυότητας, γίνεται ανεξάρτητα από το εάν μια επιχείρηση έχει σήμερα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές κλπ.). Συγκεκριμένα, η αναφορά ΤΣΕΚ Bi παράγεται άμεσα online και απεικονίζει τον δείκτη επιχειρηματικού κινδύνου για μια συγκεκριμένη επιχείρηση, της οποίας τα στοιχεία ισολογισμού είναι διαθέσιμα, ενώ αντίστοιχα περιέχει γράφημα στο οποίο απεικονίζεται η πιθανότητα αθέτησης οικονομικής υποχρέωσης για τις εταιρείες του ίδιου κλάδου και στοιχεία ισολογισμού της εταιρείας για την οποία έγινε το αίτημα.

Υπάρχει ανταπόκριση για χρήση της υπηρεσίας από τις επιχειρήσεις;

Η πλατφόρμα ΤΣΕΚ τέθηκε σε εφαρμογή το 2014 και αποτελεί ήδη βασικό εργαλείο για περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες δυνατότητες και υποστηρίζει όλες τις εναλλακτικές πλατφόρμες πρόσβασης (smartphones, tablets κ.λπ.). Ειδικότερα το ΤΣΕΚ Bi, από τις πρώτες ημέρες που διατέθηκε, έχει συγκεντρώσει ενδιαφέρον και ήδη το χρησιμοποιούν αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις. Οι εταιρίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από κινδύνους όπως η οικονομική κρίση, τα capital controls, η πανδημία και τώρα η αύξηση του πληθωρισμού, το ενεργειακό κόστος και τα υψηλά επιτόκια, με αποτέλεσμα να έχουν κατανοήσει τη σημασία που έχει η αξιόπιστη πληροφόρηση στη λήψη των αποφάσεων. Η καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου που ενέχεται στις συναλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την προστασία από επισφαλείς συνεργασίες και παρεπόμενες συνέπειες, αποτρέποντας εκείνες τις συνεργασίες που θα μπορούσαν να αποβούν προβληματικές ή/και ζημιογόνες, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζεται η δημιουργία νέων, σε υγιείς βάσεις.

Έχετε στην Τειρεσίας εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται με την συγκεκριμένη υπηρεσία; Δηλαδή, υπάρχει υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ΤΣΕΚ Bi;

Από το ξεκίνημα της υπηρεσίας ΤΣΕΚ, η Τειρεσίας έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη των επιχειρήσεων με εξειδικευμένη ομάδα, η οποία είναι στη διάθεση τόσο των ενδιαφερόμενων, όσο και των υφιστάμενων πελατών της υπηρεσίας ΤΣΕΚ για κάθε απορία, είτε αυτή αφορά τη χρήση της πλατφόρμας και των διαφόρων υπηρεσιών της, είτε είναι τεχνικής ή άλλης φύσεως. Στρατηγική μας επιλογή από την έναρξη της υπηρεσίας είναι όχι μόνο η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας, αλλά και οι άνθρωποι που επιλέξαμε να συντηρήσουν και να αναβαθμίσουν αυτή την ποιότητα. Ο άνθρωποι μας είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι και παρέχουν σημαντικό υποστηρικτικό έργο σε όλους τους πελάτες μας. Η Τειρεσίας φροντίζει να διατηρεί το υψηλό αυτό επίπεδο υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις παρέχοντας προς τα στελέχη του εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές και επιχειρηματικές ανάγκες των πελατών μας. Οι εταιρίες/επαγγελματίες που θα επιλέξουν την υπηρεσία ΤΣΕΚ Bi, να είναι βέβαιοι ότι θα έχουν προσωπική εξυπηρέτηση από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό υψηλής κατάρτισης, που θα τους παρέχει όποια βοήθεια χρειαστούν.

Η Τειρεσίας είναι ταυτισμένη τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά με ένα «μαύρο» κομμάτι της οικονομίας, εξαιτίας της έκρηξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων την προηγούμενη δεκαετία. Ποιες κινήσεις γίνονται από την πλευρά σας με στόχο την αλλαγή του προφίλ της υπηρεσίας;

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ήταν πριν μία δεκαετία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα βελτιώνουν συνεχώς τις οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητές τους, ακόμα και μετά την κρίση του κορονοϊού και τις σημερινές πληθωριστικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Κι αυτό γιατί επιχειρήσεις που άντεξαν σε τόσο δύσκολες συνθήκες την προηγούμενη δεκαετία, σημαίνει ότι είναι σωστά τοποθετημένες και οργανωμένες. Η πλατφόρμα ΤΣΕΚ είναι ένα σημαντικό επιχειρηματικό εργαλείο που αποδεικνύει την δυναμική ανάπτυξη των υπηρεσιών της Τειρεσίας προς επιχειρήσεις, που δεν περιορίζονται πλέον σε αρνητικά δεδομένα, αλλά παρέχουν και επιχειρηματικά δεδομένα, όπως δημοσιευμένους ισολογισμούς, ανακοινώσεις ΓΕΜΗ, χρηματοοικονομικούς δείκτες, κλαδικά στοιχεία και δείκτες κλπ., τα οποία, συνδυαζόμενα με τα παραπάνω, δίνουν μία πιο συνολική και ακριβή εικόνα μιας επιχείρησης. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η υπηρεσία δεν περιορίζεται στην ελληνική αγορά, αφού η συνεργασία της με τη Credit Reform (πολυεθνική – εξειδικευμένη εταιρία) παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες της, ειδικότερα σε αυτούς που έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό να αντλούν online international reports με σημαντικά οικονομικά στοιχεία, solvency index κλπ. Ήδη, περισσότερες από 150 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό αντλούν ετησίως online περισσότερα από 1500 business reports, από 89 χώρες.

Ποιες άλλες υπηρεσίες πέραν του ΤΣΕΚ Bi ετοιμάζετε;

Το ΤΣΕΚ εμπλουτίζεται συνεχώς. Ο εμπλουτισμός αυτός δεν αφορά μόνο τα στοιχεία που παρέχονται προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τον τρόπο, αφού αξιοποιούνται τα πλέον σύγχρονα μέσα διάθεσης προς τον τελικό χρήστη. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Τειρεσίας είναι σε εξέλιξη, ώστε να μπορεί να διαθέτει και στις επιχειρήσεις ολοένα και περισσότερες πληροφορίες, τις πλέον επικαιροποιημένες και αξιόπιστες, άμεσα και με σύγχρονα διαδραστικά εργαλεία, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Πλέον, με τις νέες οδηγίες της Ε.Ε. (π.χ. open banking), θα μπορούν να διατεθούν από το ΤΣΕΚ υπηρεσίες οι οποίες περιλαμβάνουν μεγαλύτερη πληρότητα οικονομικών και επιχειρηματικών στοιχείων, όπως κίνηση λογαριασμών, δεδομένα χορηγήσεων κλπ. Πρόσφατα δώσαμε στους πελάτες μας και τη δυνατότητα πληρωμής των υπηρεσιών του ΤΣΕΚ μέσω IRIS Online Payments και καταγράφοντας την ανάγκη της αγοράς για χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης, ήδη επεξεργαζόμαστε, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση υπηρεσιών ESG και άλλες χρήσιμες υπηρεσίες και λειτουργίες της πλατφόρμας ΤΣΕΚ, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v