Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Σαρρής: Οι προτάσεις ΣΕΔ για φορολογικά κίνητρα στους επενδυτές

To μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου μιλά στο Euro2day.gr για τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν σε Ελληνες ιδιώτες και εισηγμένες εταιρείες. Στόχος η τόνωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Ο οικονομολόγος Γιάννης Σαρρής αναλύει στο Euro2day.gr τις προτάσεις του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου σχετικά με τα θεσμικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ο ΣΕΔ συντάσσεται με τις θέσεις του ΙΟΒΕ και της έκθεσης της Επιτροπής του νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη σχετικά με τη δημιουργία ειδικού επενδυτικού-αποταμιευτικού λογαριασμού, ο οποίος θα μπορούσε να συνοδεύεται από συγκεκριμένα πλεονεκτήματα όπως για παράδειγμα αφορολόγητα μερίσματα, απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς, μηδενικό φόρο υπεραξιών, εκπτώσεις σε περιπτώσεις συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ή σε εισαγωγές νέων εταιρειών στο ΧΑ.

Για τις εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα επιταχυνόμενων ή αυξημένων αποσβέσεων και κίνητρα σε σχέση με τα διανεμόμενα μερίσματα.

Παράλληλα, ο Γιάννης Σαρρής αναφέρεται ότι προσανατολισμός των μέτρων πρέπει να είναι η στροφή των Ελλήνων προς τις μακροπρόθεσμης διάρκειας επενδύσεις, όπου πέρα από τις καταθέσεις και τα ακίνητα, θα μπορούν να προστεθούν και οι μετοχές προκειμένου να επιτυγχάνεται μια καλύτερη σχέση κινδύνου και προσδοκώμενης απόδοσης.

Κυρίαρχο ρόλο βέβαια στην όλη διαδικασία παίζει και η επενδυτική παιδεία, η έλλειψη της οποίας είχε οδηγήσει στα γεγονότα του 1999.

Ο ΣΕΔ έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Γενικών Συνελεύσεων σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, ενώ με χαρά διαπιστώνει τη διείσδυση τη επενδυτικής παιδείας όχι μόνο στην πανεπιστημιακή, αλλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καταλήγει ο Γιάννης Σαρρής.

 

ΥΓ: Η συνέντευξη ελήφθη στα πλαίσια του 20ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, του οποίου χορηγός ήταν το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v