Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Αυλώνας: Σε φάση πανικού οι εισηγμένες για τα ESG κριτήρια

«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο του Κέντρου Αειφορίας σχετικά με το επίπεδο προετοιμασίας των εισηγμένων. Το έλλειμμα σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών και ο κομβικός ρόλος που καλούνται να παίξουν οι τράπεζες.

Την καθόλου ενθαρρυντική κατάσταση που επικρατεί στις μεγάλες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας σχετικά με την υιοθέτηση των ESG κριτηρίων περιγράφει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας Νίκος Αυλώνας (καθηγητής στο πανεπιστήμιο Illinois και επισκέπτης καθηγητής στο ΟΠΑ).

Σύμφωνα με το Αυλώνα, στις εισηγμένες εταιρείες επικρατεί ένα κλίμα πανικού, καθώς βρίσκονται ακόμη στη φάση της κατανόησης του τι τελικά συμβαίνει. Υπάρχει έλλειμμα σε επίπεδο διευθυνόντων συμβούλων και οικονομικών διευθυντών, όπως επίσης και αρκετή παραπληροφόρηση. Βρισκόμαστε συνολικότερα, σε κρίσιμο σημείο και ειδικότερα στην αρχή της συνειδητοποίησης για το τι πρέπει να γίνει. Οι εταιρείες καλούνται να αλλάξουν συνολικά το επιχειρηματικό τους μοντέλο και όχι -απλά και μόνο- να προσαρμοστούν σε ένα νέο θεσμικό περιβάλλον.

Αποτελεί μύθο, το ότι τα ESG κριτήρια εστιάζονται μόνο τις μεγάλες εταιρείες και ειδικότερα τις εισηγμένες. Αντίθετα, το ζήτημα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, καθώς -εκτός των άλλων- οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν βασικά κριτήρια ESG προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται περισσότερο το όλο θέμα από το 2023.

Επίσης, τα ESG κριτήρια αποτελούν κομβικό στοιχείο και για τις ίδιες τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες καλούνται να διαθέσουν με σωστό τρόπο και κατάλληλα κριτήρια, το μεγάλο ύψος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσει στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Νίκος Αυλώνας επισημαίνει ότι τα ESG κριτήρια αποτελούν σύμμαχο των επενδυτών προκειμένου να μειώσουν το ρίσκο τους, καθώς η σωστή τήρησή τους οδηγεί σε επιχειρήσεις με καλύτερη βιωσιμότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

ΥΓ: Η συνέντευξη ελήφθη στα πλαίσια του 20ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, του οποίου χορηγός ήταν το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v