Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καβουσανός: Παράγωγα προϊόντα από τον… Θαλή τον Μιλήσιο έως σήμερα

Ο Μανώλης Καβουσανός, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μιλά στο Euro2day.gr για τα παράγωγα προϊόντα από την εποχή του Θαλή του Μιλήσιου έως σήμερα. Τα derivatives ως μέσα κερδοσκοπίας και αντιστάθμισης κινδύνου.

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Μανώλης Καβουσανός μάς ξεναγεί στον χώρο των παράγωγων προϊόντων (derivatives).

Ξεκινά από την ιστορία, σημειώνοντας πως μορφές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης συναντούμε ακόμη και στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ μια μορφή παράγωγου προϊόντος που έκανε πλούσιο τον Θαλή τον Μιλήσιο ήταν η ενοικίαση όλων των μονάδων παραγωγής ελαιολάδου στη Μυτιλήνη, όταν προέβλεψε σωστά ότι η χρονιά θα εξελισσόταν πολύ ευνοϊκά για το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν.

Ο Μανώλης Καβουσανός αναφέρεται φυσικά και στην τρέχουσα εποχή (το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1999), τονίζοντας τη διπλή δυνατή χρήση των παράγωγων προϊόντων, τόσο ως μέσων αντιστάθμισης του κινδύνου στις οικονομικές μας δραστηριότητες και στο χαρτοφυλάκιό μας όσο και ως μέσο κερδοσκοπίας, όταν τοποθετούμεθα χωρίς παράλληλα να έχουμε έκθεση στο υποκείμενο προϊόν.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι επενδυτές θα πρέπει να συνεκτιμούν και το υψηλό ρίσκο των συγκεκριμένων προϊόντων, λόγω της υψηλής μόχλευσης που τα διακρίνει. Και αυτό γιατί οι επενδυτές μπορούν να διακινήσουν μια θέση -παίρνοντας θέση αγοραστή ή πωλητή- μέσα από τη χρήση ενός μικρού ποσοστού της συγκεκριμένης θέσης.

Υ.Γ.: Η συνέντευξη ελήφθη στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, του οποίου χορηγός ήταν το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v