Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Πετροπουλάκης: Πώς θα κινηθεί φέτος το ΧΑ, ποια είναι τα top picks

Ο πρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ καταθέτει στο Euro2day.gr τις εκτιμήσεις του, ανακοινώνοντας τα «top picks» του 2023. Η χρησιμότητα της επαγγελματικής διαχείρισης στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Ν. Πετροπουλάκης: Πώς θα κινηθεί φέτος το ΧΑ, ποια είναι τα top picks

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου μέσα στο 2023 εκφράζει ο πρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ Νίκος Πετροπουλάκης, θεωρώντας ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις δεν έχουν ενσωματώσει τα αναπτυξιακά σχέδια πολλών εισηγμένων εταιρειών, αλλά και άλλες πιθανές εξελίξεις όπως για παράδειγμα η λήψη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Ο πρόεδρος της Merit εξηγεί γιατί δεν θεωρεί ως πολύ σημαντικό παράγοντα το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο, ενώ παράλληλα αναφέρει το πόσο σημαντική υπόθεση για τους επενδυτές είναι η επαγγελματική διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους (παραθέτει και σχετικά στοιχεία από τις επιδόσεις της δικής του εταιρείας).

Τέλος, αναφέρεται στους κλάδους που πιστεύει ότι θα ξεχωρίσουν τη φετινή χρονιά, επισημαίνοντας τα «top picks» της Merit ΑΧΕΠΕΥ, στα οποία συγκαταλέγονται επτά blue chips και τέσσερις μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Κύριε Πετροπουλάκη, πώς βλέπετε τις χρηματιστηριακές προοπτικές της φετινής χρονιάς; Κατά πόσο έχουμε αποφύγει τους μεγάλους κινδύνους του υψηλού ενεργειακού κόστους και των αυξημένων επιτοκίων;

Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει θετικά και για το ελληνικό αλλά και για τα ξένα χρηματιστήρια, μια εξέλιξη που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, χωρίς όμως να αποκλείουμε κάποιες διακυμάνσεις/διορθώσεις το 2023. Σχετικά με τα επιτόκια, το πρώτο εξάμηνο περιμένουμε αυξήσεις από την ΕΚΤ, αλλά λιγότερο επιθετικές από το 2022, καθώς η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες θα έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση του πληθωρισμού. Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, θεωρώ ότι τη λύση θα δώσει μακροπρόθεσμα το επερχόμενο «πράσινο πακέτο της Ε.Ε.» που θα κατευθυνθεί σε νέες καθαρές μορφές ενέργειας.

Είναι σε θέση το ΧΑ να υπεραποδώσει έναντι των ξένων αγορών, όπως έγινε και πέρυσι;

Μετά από μια δεκαετία οικονομικής συρρίκνωσης, αποπληθωρισμού αλλά και υψηλής φορολογίας, η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι δύσκολες συνθήκες της περασμένης δεκαετίας έχουν δημιουργήσει ανθεκτικές εταιρείες-ηγέτες, οι οποίες σχεδιάζουν να υλοποιήσουν μεγάλα επενδυτικά πλάνα τα επόμενα χρόνια. Θεωρούμε ότι οι παρούσες αποτιμήσεις των εισηγμένων δεν έχουν ενσωματώσει αυτές τις προοπτικές, ενώ πολύ σημαντικός καταλύτης για την πορεία της ελληνικής αγοράς θα είναι και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που αν συμβεί κατά τη διάρκεια του έτους, θα επηρεάσει θετικά την αξία όλων των ελληνικών assets. Επιπλέον μετά από πολλά χρόνια είχαμε αρκετές αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ επίκειται να υλοποιηθούν και σημαντικά IPOs το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις (deal Terna Energy με ξένο fund, αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων της Ελλάκτωρ, Enel Romania - ΔEΗ κ.ά.). Επίσης η απόδοση της πρόσφατης επιτυχημένης έκδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα για τα δεδομένα των επιτοκίων. Όλα τα παραπάνω μάς κάνουν αισιόδοξους για την πορεία της αγοράς μας.

Πώς αξιολογείτε το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο, ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων;

Η παρούσα κυβέρνηση είναι φιλική προς τις επενδύσεις, ενώ κατά τη θητεία της έχει αποδείξει την ικανότητά της να αντεπεξέρχεται με επιτυχία σε περιόδους κρίσεων (Covid, ενεργειακό ζήτημα). Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρούμε ότι η πιθανότητα να πάμε σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις και η χώρα να βρεθεί σε ακυβερνησία για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι περιορισμένη. Η χώρα έχει μπει σε μία αναπτυξιακή τροχιά και το ελληνικό πολιτικό σύστημα πλέον είναι ώριμο να υποστηρίξει αυτές τις προοπτικές και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες. Θυμίζουμε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά το δεύτερο μισό της διακυβέρνησής της, προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις/αποκρατικοποιήσεις όπως την παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας κ.ά.

Το 2022 είδαμε τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να ανεβαίνει, αλλά σημαντικό κομμάτι των επενδυτών να υποχρεώνεται σε απώλειες. Πόσο κομβικός είναι ο ρόλος της «επαγγελματικής διαχείρισης» για ένα τμήμα του επενδυτικού κοινού;

Η ενασχόληση με το χρηματιστήριο καθώς και η διαχείριση επενδύσεων στις μέρες μας έχει πολλές απαιτήσεις καθώς ο επενδυτής χρειάζεται να διαθέτει τεχνογνωσία, εμπειρία και να ενημερώνεται διαρκώς. Η επιλογή μετοχικών τίτλων αποτελεί μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία που πέρα από την εύρεση ποιοτικών εταιρειών (όπου και η έννοια ποιοτική εταιρεία είναι «σχετική»), υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα όπως το κατάλληλο timing, η διαχείριση του ρίσκου, σύνθεση χαρτοφυλακίου κ.α. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι η διαχείριση χαρτοφυλακίου ξεφεύγει από τα όρια της οικονομικής θεωρίας και των χρηματοοικονομικών μοντέλων και έχει χαρακτηριστικά τέχνης. Συνεπώς κρίνεται αναγκαίο ο κάθε επενδυτής να συμβουλεύεται έναν πιστοποιημένο επαγγελματία σε θέματα επενδύσεων.

Όσον αφορά της αποδόσεις που έχουμε πετύχει σε μακροπρόθεσμη βάση για τους πελάτες μας, μέσω της υπηρεσίας διαχείρισης ατομικών χαρτοφυλακίων, θεωρώ πως είναι άκρως ικανοποιητικές. Για παράδειγμα, κατά τη χρονική περίοδο από 01/01/2012 έως 31/12/2022, η απόδοσή μας ανήλθε σε +150,08%, ενώ η απόδοση του Γενικού Δείκτη τιμών του Χρηματιστήριου Αθηνών (Δείκτης Αναφοράς μας) ήταν μόλις +36,65%.
Να σημειώσω ότι το 2022 ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστήριου Αθηνών ήταν θετικός +4,08% ενώ εμείς υπεραποδώσαμε με +12,21%. Στην απόδοση έχουν συμπεριληφθεί οι προμήθειες και οι αμοιβές που καταβλήθηκαν στην εταιρεία μας, όπως και οι φόροι και τα έξοδα που αποδώσαμε στο Χρηματιστήριο. Βέβαια, θυμίζω για μια ακόμη φορά ότι η Διαχείριση Ατομικών Χαρτοφυλακίων δεν έχει εγγυημένη απόδοση και πως οι προηγούμενες δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Ποιοι κλάδοι νομίζετε ότι θα προκαλέσουν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών; Ποια είναι το Top Picks της Merit Χρηματιστηριακής για το 2023;

Αναφορικά με τους κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα στο Χ.Α. είμαστε θετικοί για τις εισηγμένες στον κλάδο του τουρισμού, της ενέργειας, της πληροφορικής και των κατασκευών. Ενδεικτικές περιπτώσεις που προσφέρουν έναν καλό συνδυασμό ρίσκου και προσδοκώμενης απόδοσης είναι αυτές των εταιρειών Aegean Airlines, Quest Holdings, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Helleniq Energy, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Εθνική Τράπεζα, ενώ από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, εταιρείες όπως η ΚΡΙ-ΚΡΙ, η Entersoft, ο Παπουτσάνης και η Μοτοδυναμική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v