Ευ. Μακρινός (MAS): Πώς κερδίζεται το στοίχημα της εξωστρέφειας

Ο Division Director της εταιρείας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου ενέργειας με δράση και στη ναυτιλία, μιλά στο Euro2day.gr για την ιστορική πορεία, τις οικονομικές επιδόσεις, τις προοπτικές και τις στοχεύσεις για το μέλλον.

Ευ. Μακρινός (MAS): Πώς κερδίζεται το στοίχημα της εξωστρέφειας

Ο Ευάγγελος Μακρινός, Division Director στη MAS Europe μιλά στο Euro2day.gr για την διαδρομή της εταιρείας που ξεκίνησε από τη δεκαετία του '70 αρχικά στο χώρο της ναυτιλίας και στη συνέχεια με επέκταση δραστηριοτήτων στα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου ενέργειας, με την υποστήριξη της αμερικανικής Woodward καταλήγοντας να προσφέρει και ελληνικές λύσεις λογισμικού. Περιγράφει πώς μια οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση μεταμορφώθηκε σε ένα σχήμα με θυγατρική στο εξωτερικό και δραστηριοποίηση σε 24 χώρες και αποκαλύπτει ποιο είναι το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονεκτήματα της εταιρίας.  Μιλά, επίσης, για τις οικονομικές επιδόσεις μετά την εποχή-Covid, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, χάνοντας μια μεγάλη αγορά όπως η Ρωσία, στη σκιά των δυτικών κυρώσεων. Τέλος δίνει μια γεύση σχετικά με τις προοπτικές και τη στόχευση για το μέλλον.

Κύριε Μακρινέ, περιγράψτε μας την ιστορία της εταιρείας και πώς αποφασίστηκε να δραστηριοποιηθεί σε ένα τόσο εξειδικευμένο τομέα, όπως αυτός της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων ενεργειακής διαχείρισης;

Η ιστορία της MAS έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός προσαρμοστικού οργανισμού σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον στη διάρκεια του χρόνου. Η εταιρία ξεκίνησε στο χώρο της Ναυτιλίας τη δεκαετία του ’70 προσφέροντας λύσεις αυτοματισμού σε ένα κλάδο με παγκόσμια πρωτοπορία και υψηλές απαιτήσεις. Ευτύχισε να έχει στο πλάι της την απόλυτη εμπιστοσύνη και υποστήριξη ενός αμερικάνικου κολοσσού με συστήματα ελέγχου, τη Woodward Inc., η οποία κατασκευάζει ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό για κινητήρες και τουρμπίνες. 

Έχοντας λοιπόν αναπτύξει εξειδίκευση στα συστήματα της Woodward, η MAS επεκτάθηκε σε εφαρμογές επί της ξηράς, όπως είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τα διυλιστήρια, κεφαλαιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία των εργαζομένων της. Για ένα χρονικό διάστημα περίπου τριών δεκαετιών, η MAS στηρίζεται εξίσου στη Ναυτιλία και στον τομέα της ενέργειας προσφέροντας, εκτός από εξοπλισμό, λύσεις σε απαιτητικές εφαρμογές ελέγχου της ισχύος και της ενέργειας. Η ιδιοκτησία της MAS δεν άργησε να εντοπίσει τις ανάγκες που διαφαίνονταν με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την κυριαρχία των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου ενέργειας μέσω λογισμικού. Εκμεταλλευόμενη την συστηματική παρουσία σε σημαντικούς πελάτες-κλειδιά όπως η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ, εντόπισε τις ανάγκες των πελατών και επέκτεινε την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ανάπτυξη in-house λογισμικού, έχοντας πλέον ένα Made in Greece προϊόν, το Across Digital Energy Ecosystem.

Πώς καταφέρατε να μετατρέψετε μια οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση σε ένα σχήμα με θυγατρική στο εξωτερικό και δραστηριοποίηση σε 24 χώρες;

Η MAS είναι κεντρικός διανομέας της Woodward σε μια ευρύτατη περιοχή, με πολυποίκιλα χαρακτηριστικά και διαφορετικές φιλοσοφίες και κουλτούρες. Ενδεικτικά αναφέρω τις περιοχές των Βαλκανίων, την Κύπρο, την κεντρική Ασία, αλλά και την Τουρκία με το Ισραήλ. Έχοντας την ελευθερία να αναπτυχθούμε σε χώρες με ισχυρή παράδοση στον τομέα της ενέργειας, βρίσκουμε πεδίο ανάπτυξης, προσφέροντας εξοπλισμό και υπηρεσίες που σχετίζονται με το παραδοσιακό κομμάτι της εταιρίας μας. Παράλληλα, και όταν οι συνθήκες της αγοράς είναι ώριμες, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις λύσεις λογισμικού μας. Έχοντας τόσες χώρες στην περιοχή ευθύνης μας, ακολουθήσαμε διαφορετικά μοντέλα εκπροσώπησης για να προσεγγίσουμε τους τελικούς πελάτες. Έτσι, στην κεντρική Ασία, στην Τουρκία και στο Ισραήλ λειτουργούμε με εμπορικούς αντιπροσώπους, ενώ στην Ρουμανία επιλέξαμε τη λύση της θυγατρικής εταιρείας, καθώς πιστεύουμε πολύ στις προοπτικές της ρουμάνικης αγοράς. Ειδικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαφαινόμενη εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔEΗ, προσδοκούμε σε ανάπτυξη των εργασιών μας σε όλο το φάσμα δραστηριοποίησής μας.

Πόσο βοήθησε η «ελληνικότητα» της MAS. Στηριχτήκατε σε «ελληνικά χέρια» ή χρειάστηκε να στελεχωθεί η επιχείρηση με ειδικούς από το εξωτερικό;

Η εταιρία ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, με ελληνική ιδιοκτησία και ελληνικά «χέρια». Η τεχνογνωσία μας καλλιεργήθηκε από Έλληνες τεχνίτες και μηχανικούς, με την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση των ξένων κατασκευαστών, και βρήκε πεδίο εφαρμογής αρχικά στην Ελληνική επικράτεια. Είμαστε πολύ περήφανοι που αποτελούμε σημείο αναφοράς για τα ελληνικά νησιά, καθώς εγγυόμαστε την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για τους νησιώτες μας. Έχουμε δε ενεργή συμμετοχή σε πρωτοποριακά έργα υβριδικής τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας. Πλέον, είμαστε σε θέση να εξάγουμε αυτή την τεχνογνωσία σε έργα που αναλαμβάνουμε σε διεθνείς αγορές, όπως είναι αυτή της Ρουμανίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, κ.ά. Στην ομάδα μας έχουμε δύο συνεργάτες από το εξωτερικό, οι οποίοι αγαπούν πολύ την Ελλάδα.

Ποιο θεωρείται ότι είναι σήμερα το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας;

Θα μπορούσα να αναφέρω τουλάχιστον τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της MAS, και αυτά είναι η καθετοποίηση, η ευελιξία και η υψηλή εξειδίκευση. Ο συνδυασμός των τριών είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εταιρία μας. Ο πελάτης μας ξέρει ότι θα βρει εγγυημένα λύση για το πρόβλημα που τον απασχολεί, και η λύση αυτή θα είναι μεγάλης προστιθέμενης αξίας.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις και η στόχευση για το μέλλον;

Το 2021 η εταιρία ισοφάρισε το ιστορικό ρεκόρ τζίρου, βγαίνοντας αλώβητη από την εποχή της Covid-19. Παρά το πλήγμα που δεχθήκαμε κατά το 2022 λόγω του πολέμου και των συνακόλουθων κυρώσεων, χάνοντας μια μεγάλη αγορά όπως η Ρωσία, αλλά και τη συνεχιζόμενη δυσκολία στην αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών συστημάτων, έχουμε την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουμε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης για το αντικείμενό μας. Ήδη το 2022 δεχθήκαμε ρεκόρ σε αξία παραγγελιών, τις οποίες θα εκτελέσουμε κατά το 2023 και το 2024. Ο κλάδος της Ναυτιλίας παραμένει το επίκεντρό μας για την εγχώρια αγορά, ενώ θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε εντατικά τη διεθνή μας παρουσία, καθώς εκεί φαίνεται η μεγαλύτερη δυναμική για την εταιρία μας στον τομέα της ενέργειας, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ανθρώπους, προσελκύοντας αξιόλογα στελέχη και εκπαιδεύοντάς τα για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των πελατών μας. Τέλος, έχουμε πάντα τη διάθεση να εμπλουτίζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, για να καλύπτουμε τις ανάγκες των πελατών μας με πληρέστερο τρόπο.

 

Ο κ. Ευάγγελος Μακρινός είναι μέλος του Your Directors Club.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v