Β. Αναστασόπουλος (AGT): Μονόδρομος για εξωστρέφεια οι νέες τεχνολογίες

Πώς η δραστηριοποίηση στο εξωτερικό αποτελεί φυσική συνέχεια της πολύχρονης συνεργασίας με μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς, εξηγεί στο Euro2day.gr ο Director της AGT. Προκλήσεις και διαφορές με την εγχώρια αγορά.

Β. Αναστασόπουλος (AGT): Μονόδρομος για εξωστρέφεια οι νέες τεχνολογίες

Οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και η εφαρμογή σύγχρονων οργανωτικών μεθόδων για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Constructions και Engineering σε μεγάλους ιδιωτικούς και δημόσιους Οργανισμούς, δίδουν στην εταιρεία το στρατηγικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον Βασίλη Αναστασόπουλο, Director της AGT.

Μιλά στο Euro2day.gr για την ιστορική πορεία της AGT, πώς εξελίχθηκε, πού βρίσκεται σήμερα, πότε ξεκίνησε το άνοιγμα στο εξωτερικό και πώς η εμπιστοσύνη μεγάλων καινοτόμων εταιρειών στις επενδύσεις τους σε τεχνολογίες αιχμής και RnD αποτελεί απόδειξη της τεχνογνωσίας και του ισχυρού status στην αγορά.

Ο κ. Αναστασόπουλος δίνει έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, μια επίλεκτη ομάδα ικανών και έμπειρων μηχανικών και στελεχών που λειτουργεί δυναμικά και ευέλικτα με άξονα το “committed to challenges”.

Περιγράφει τις δυσκολίες και πώς αντιμετωπίστηκαν, κατά την περιπέτεια της πανδημίας και εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Τέλος, αναφέρεται στις εκτιμήσεις για τις οικονομικές προοπτικές της εταιρείας και της αγοράς που δραστηριοποιείται. 

Κύριε Αναστασόπουλε, περιγράψτε μας το ιστορικό και την σημερινή εικόνα της AGT. Πότε ξεκίνησε, πώς εξελίχθηκε και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται σήμερα;

Ο Όμιλος AGT μετρά πάνω από 25 χρόνια λειτουργίας στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Constructions και Engineering σε μεγάλους ιδιωτικούς και δημόσιους Οργανισμούς, υποστηρίζοντας τις μεγάλες επενδύσεις τους με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Τα έργα που αναλαμβάνει ο Όμιλος AGT έχουν κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων και έχουν συμβάλλει στην οικονομική αλλά και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κάθε Project του Ομίλου AGT έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αξίας για τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους της, την κοινωνία και το περιβάλλον. Διατηρούμε ένα πελατολόγιο με τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις και πολυεθνικούς οργανισμούς στους κλάδους των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της οργανωμένης λιανικής, της βιομηχανίας τροφίμων, των φαρμάκων και της συσκευασίας. Έχουμε πολυεθνικούς πελάτες που μας εμπιστεύονται τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Πότε ξεκίνησε το άνοιγμα στο εξωτερικό. Ποιες διαφορές είδατε σε σχέση με την εγχώρια αγορά;

Στο εξωτερικό δραστηριοποιούμαστε πάνω από 10 χρόνια και η δραστηριοποίηση μας αυτή αποτελεί την φυσική συνέχεια της πολύχρονης επιτυχημένης συνεργασίας μας στην Ελλάδα με μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς. Ως εταιρεία έχουμε στο dna μας την δέσμευση και μας αρέσουν οι προκλήσεις, ειδικά όταν αυτές στηρίζουν την ανάπτυξη των πελατών μας. Στο εξωτερικό η αγορά απαιτεί πρωτίστως υψηλή τεχνογνωσία και συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να δραστηριοποιούμαστε επιτυχώς και στις πολύ απαιτητικές αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Δίνουμε έμφαση στην οργάνωση σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες και φροντίζοντας να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας προς τους πελάτες μας (ποιότητα υπηρεσιών – τήρηση χρονοδιαγράμματος). Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως είναι αυτό του εξωτερικού αυτά είναι σημαντικά χαρακτηριστικά ώστε να σε εμπιστευτεί ο πελάτης και να συνεργαστεί μαζί σου.

Στον χώρο που κινείται η εταιρεία η τεχνολογία και η τεχνογνωσία είναι «κλειδί». Ποια είναι η εικόνα της εταιρείας σας σε αυτό το επίπεδο;

Επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και εφαρμόζουμε σύγχρονες οργανωτικές μεθοδολογίες. Αυτά μας καθιστούν μια σύγχρονη και δυναμική εταιρεία που όχι μόνο αφουγκράζεται τις ανάγκες των πελατών της αλλά μπορεί και να τις ακολουθήσει και να τις υποστηρίξει υπεύθυνα. Οι πελάτες μας είναι πρωταθλητές στο χώρο που δραστηριοποιούνται και για να είμαστε κοντά τους διατηρούμε και εμείς την ίδια νοοτροπία και επενδύουμε καθημερινά σε αυτήν. Τα έργα που αναλαμβάνει ο Όμιλος AGT απαιτούν εξειδίκευση, oπότε για όλους εμάς αποτελεί μονόδρομο η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι ο Όμιλος έχει επιλεγεί από δύο πολύ σημαντικούς πελάτες σε έργα υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων στους τομείς της Φαρμακοβιομηχανίας και των Συστημάτων Αποθήκευσης ενέργειας. Είναι τιμή για εμάς αλλά και απόδειξη της τεχνογνωσίας μας και του ισχυρού status μας στην αγορά, η εμπιστοσύνη μεγάλων καινοτόμων εταιρειών στις επενδύσεις τους σε τεχνολογίες αιχμής και RnD. Είμαστε μια επίλεκτη ομάδα ικανών και έμπειρων μηχανικών και στελεχών και λειτουργούμε δυναμικά και ευέλικτα με άξονα το “committed to challenges”. 

Βγαίνοντας από την περιπέτεια της πανδημίας και εν μέσω ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικής έκρηξης, πώς εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε;

Το 2022 αποτέλεσε μία χρονιά μετάβασης από την πανδημία, καθώς άρχισε να αποκλιμακώνεται σταδιακά η έντασή της. Η περίοδος της πανδημίας, από την έναρξη της, μέχρι σήμερα, αλλά και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική έκρηξη δοκίμασαν πολλές πτυχές της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητάς των εταιρειών του κλάδου. Για τον Όμιλο AGT το 2022 αποτέλεσε μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά τόσο σε επίπεδο επιτυχημένης παράδοσης σημαντικών έργων όσο και στην ανάληψη νέων έργων που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Εκτιμώ ότι η αγορά στην Ελλάδα θα κινηθεί ικανοποιητικά για τον κλάδο μας και αυτό θα ωφελήσει τις εταιρείες που είναι οργανωμένες, με ισχυρές οικονομικές βάσεις και καλή φήμη. Στο εξωτερικό και ειδικά στην Ευρώπη το νέο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή του γεωγραφικού παραγωγικού μείγματος των μεγάλων βιομηχανιών και σε συνάρτηση με τον μετασχηματισμό που επιβάλλει το Industry 4.0, θα δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια σοβαρές ευκαιρίες για αξιόπιστους providers υπηρεσιών όπως η AGT.

Ποια είναι σήμερα η εικόνα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις και η στόχευση για τα επόμενα χρόνια;

Ο Όμιλος AGT τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης πλέον του 60% και με ανάλογο ρυθμό αυξάνεται και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εταιρείας. Έχουμε στιβαρή οικονομική βάση και πολύ καλούς χρηματοοικονομικούς δείκτες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τo Business Prοfile Score της AGT που αφορά την οικονομική κατάσταση, συνέπεια συναλλαγών και πορεία εργασιών φέρνει την εταιρεία 2 level υψηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου. Επίσης ο Δείκτης Συναλλακτικής Συμπεριφοράς σε σχέση με την λειτουργία και την ρευστότητα της εταιρείας τα τελευταία 5 χρόνια βρίσκεται μόνιμα στην κορυφή με 5/5 αστέρια. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα πρόσβασης στην απαιτούμενη ρευστότητα αλλά και σε κεφάλαια που θα μας επιτρέπουν να επενδύουμε συνεχώς και να αναπτυσσόμαστε. Η φιλοσοφία μας για συνεχή βελτίωση μετουσιώνεται και στον στρατηγικό σχεδιασμό μας, υιοθετώντας πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς πιστεύουμε ότι η εν γένει ανάπτυξη της εταιρείας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την εθνική οικονομία. Με πλήρη συναίσθηση του κλάδου που δραστηριοποιούμαστε, έχουμε δεσμευτεί έναντι όλων ότι εμείς στην AGT θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε με Υπευθυνότητα τα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG). Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την άριστη εταιρική μας φήμη σε Ελλάδα και εξωτερικό, να παραμείνουμε σε τροχιά τεχνολογικής εξέλιξης ώστε να στηρίζουμε τους πελάτες μας στις εξελισσόμενες ανάγκες τους και να συνεχίσουμε να επιχειρούμε προσθέτοντας αξία στους εργαζόμενους, στους συνεργάτες μας, στους πελάτες μας και στην κοινωνία.

* Ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος είναι μέλος του Your Directors Club.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v