Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιώκος (Astarte Capital): Γιατί ανοίξαμε γραφεία στην Ελλάδα

Κενά στη χρηματοδότηση βιώσιμων υποδομών στην Ελλάδα διαπιστώνει ο γενικός διευθυντής της Astarte Capital Partners σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Πώς θα προσελκύσει επενδυτές η ελληνική αγορά.

Σιώκος (Astarte Capital): Γιατί ανοίξαμε γραφεία στην Ελλάδα

Το σχέδιο της Astarte Capital Partners για την ελληνική αγορά περιγράφει ο γενικός διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας,  Σταύρος Σιώκος, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.

Ο κ. Σιώκος τονίζει ότι υπάρχει κενό στη χρηματοδότηση βιώσιμων υποδομών στην Ελλάδα, το οποίο θα επιχειρήσει να καλύψει η επενδυτική εταιρία, η οποία έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά ως συνιδρυτής και βασικός μέτοχος της EOS Capital.

Ο κ. Σιώκος, ο οποίος θα συμμετάσχει στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί 26 με 29 Απριλίου στους Δελφούς, καταθέτει τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς, επιρρίπτει ευθύνες για τα «μεγάλα λάθη του παρελθόντος» στο χρηματιστήριο και ζητά αποδοτικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, ως καταλύτη για μεγαλύτερη ενασχόληση των επενδυτών με την ελληνική αγορά.  

Πώς θα κινηθούν οι αγορές εφέτος; Ποια επενδυτική κατηγορία θεωρείτε ότι θα υπεραποδώσει; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας;

Η πρόβλεψη της πορείας των αγορών σε ασταθείς περιόδους είναι πάντα μια πρόκληση. Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, πιστεύω ότι αυτή θα είναι άλλη μια χρονιά όπου οι συναλλαγές στις ιδιωτικές αγορές (private markets) θα υπεραποδώσουν έναντι των διαπραγματεύσιμων περιουσιακών στοιχείων. Ιδίως οι επενδύσεις που προσφέρουν προστασία έναντι του πληθωρισμού και παρουσιάζουν χαμηλή συσχέτιση με τη μεταβλητότητα στις αγορές. Οι στρατηγικές πραγματικών περιουσιακών στοιχείων που καθοδηγούνται από τις σημαντικές μακροοικονομικές τάσεις αναμένεται να εμφανίσουν και πάλι τις καλύτερες επιδόσεις εφέτος. Στα χρηματιστήρια, οι επενδυτές συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες στα μάτια μου εξακολουθούν να είναι υπερτιμημένες. Τέλος, οι επενδύσεις που στηρίζουν τη βιωσιμότητα και την προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη αναμένεται επίσης να ωφεληθούν.

Θεωρείτε ότι η βιωσιμότητα και τα κριτήρια ESG θα μεταβάλλουν δραστικά τον τρόπο που διενεργούνται οι επενδύσεις ;

Τα κριτήρια βιωσιμότητας και το ESG έχουν ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επενδύουν οι αποταμιευτές και έχουν έλθει για να μείνουν. Αυτή η τάση είναι πιο εμφανής στην Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά η ζήτηση για τέτοιες επενδύσεις αυξάνεται σταθερά. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και η ενσωμάτωση κριτηρίων ESG που υποστηρίζουν τη χρηστή διακυβέρνηση και ωφελούν την κοινωνία θεωρείται αναγκαιότητα. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι η προσθήκη κριτηρίων βιωσιμότητας και ESG ενισχύει τις αποδόσεις των επενδύσεων μακροπρόθεσμα.

Τι περιμένει η Astarte Capital Partners στο μέτωπο του πληθωρισμού; Πότε θα σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες;

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παρούσες φέτος και πιθανότατα θα είναι παρούσες και το 2024. Ο πόλεμος στην Ουκρανία υποστηρίζει αυτή την τάση. Αναμένω από τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του έτους, ασκώντας πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία. Ο φθηνός δανεισμός δεν θα είναι επιλογή στο άμεσο μέλλον και οι επενδυτές που έχουν υψηλή μόχλευση θα έλθουν αντιμέτωποι με προκλήσεις στο νέο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Πώς βλέπει η Astarte Capital Partners την ελληνική αγορά; Αναμένετε κάποια επαν-αξιολόγηση των εγχώριων μετοχών;

Σε γενικές γραμμές, είμαι προσεκτικά αισιόδοξος για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά μόνο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σε βραχυπρόθεσμη βάση θα υπάρξουν προκλήσεις αλλά εάν συνεχιστεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τα πράγματα θα βελτιωθούν. Πολλά λάθη έχουν γίνει στο παρελθόν και το βάθος της ελληνικής αγοράς συνιστά πρόβλημα. Πολλές καλές εταιρίες βγήκαν από το χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια και ακόμη περισσότερες εξετάζουν τις επιλογές τους, από ότι ακούω. Επιπλέον, τυχόν καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση θεμάτων, όπως η κατάσταση στην Folli Follie, καθιστά πολλούς επενδυτές επιφυλακτικούς απέναντι στην ελληνική αγορά. Μόνο τα αμοιβαία παθητικής διαχείρισης θα ενδιαφερθούν. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας στερούταν ηγεσίας για περίπου μια δεκαετία, αλλά ευελπιστούμε ότι τώρα με το νέο έμπειρο διοικητικό σχήμα, θα γίνουμε μάρτυρες της μετάβασης της αγοράς σε καλύτερα επίπεδα αποτίμησης. Χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά για να διορθωθούν τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος. Τέλος, η ανάπτυξη θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα αποδοτικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Εάν όλα τα νομικά ζητήματα χρειάζονται δεκαετίες για να επιλυθούν και άνθρωποι αθωώνονται λόγω της παρέλευσης του χρόνου, πολύ λίγοι επενδυτές θα ασχοληθούν σοβαρά με την Ελλάδα.

Εχουμε ακούσει για ένα fund που θα επενδύει στις ελληνικές υποδομές αλλά και για γραφεία της Astarte στην Ελλάδα. Τι μπορούμε να περιμένουμε;

Δεν είναι φήμη. Ανοίξαμε γραφεία στην Αθήνα. Είναι η τέταρτη περιοχή όπου δραστηριοποιείται η Astarte μετά το Λονδίνο, το Σίδνεϊ στην Αυστραλία και το Τορόντο στον Καναδά. Η Astarte έχει έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Και οι δυο συνιδρυτές της Astarte Capital Partners έχουν ελληνικές ρίζες με μεγάλη εμπειρία και εξαιρετικό ιστορικό από την ελληνική αγορά. Η Astarte έχει ήδη παρουσία στην ελληνική ιδιωτική αγορά ως συνιδρυτής και μέτοχος της EOS Capital, μιας εταιρίας διαχείρισης ενεργητικού που επικεντρώνεται σε τοποθετήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. H Astarte επικεντρώνεται παγκοσμίως στις βιώσιμες υποδομές προστιθέμενης αξίας. Έχουμε έργα σχεδόν σε κάθε ήπειρο που δημιουργούν, μεταξύ άλλων, εκατομμύρια πιστώσεις άνθρακα και βοηθούν τις ζωές πολλών ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα κενό σε αυτόν τον χώρο στην Ελλάδα και θέλουμε να είμαστε ο πρώτος τοπικός διαχειριστής υποδομών που βοηθά τη χώρα. Τα κεφάλαιά μας ανήκουν σε θεσμικούς επενδυτές από όλο τον κόσμο και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανέβει επίπεδο σε όρους βιώσιμων υποδομών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v