Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ. Καστανίδης: «Εσείς θα χορεύατε με τον ωτακουστή σας;»

Η συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει «όταν η αμείλικτη λογική των αριθμών και των συσχετισμών, μετά το βράδυ των εκλογών, το επιτρέψει», υποστηρίζει. Εκτίναξη δημόσιου χρέους και «πατεντάτος νεοφιλελευθερισμός» από Μητσοτάκη.

Χ. Καστανίδης: «Εσείς θα χορεύατε με τον ωτακουστή σας;»

«Η ένδοξος παρ' ημίν κυβέρνηση ήταν και είναι απούσα» από τη συζήτηση για το νέο δημοσιονομικό περιβάλλον στην ΕΕ τονίζει ο Χάρης Καστανίδης, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην Α' Θεσσαλονίκης. Και σημειώνει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην αναζήτηση νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού περιβάλλοντος «προϋποθέτει διαφορετική κυβέρνηση».

Γιατί λέτε ότι «η εξαγγελία Μητσοτάκη για την οικονομική του πολιτική αγγίζει τα όρια της γελοιότητας»;

Ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε μια δέσμη παροχών χωρίς να εξηγεί από πούθα αντλήσει τους πόρους, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Λαγκάρντ ζητούν την επιστροφή αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών, ιδιαίτερα για τις χώρες με υψηλό χρέος. Βλέπετε, η ρήτρα διαφυγής τελειώνει και η δεξιά κυβέρνηση εκτίναξε στα ύψη και πάλι το χρέος, λόγω των συνεχών δανεισμών από την αγορά. Στα ειδικότερα. Υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά 800 χιλιάδες νέοι πληρώνονται με 400 ευρώ μηνιαίως σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, δηλαδή δεν τους αφορά η εξαγγελία της κυβέρνησης. Υπόσχεται την αύξηση του μέσου μισθού, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες υπονόμευσε με την επιβολή των ατομικών συμβάσεων εργασίας ο υποσχόμενος κυβερνήτης.
Η πιο χαρακτηριστική εξαγγελία Μητσοτάκη, όμως, είναι αυτή που αφορά τη μείωση του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου και τη μείωση κατά 50% του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Πατεντάτος νεοφιλελευθερισμός, σε μια εποχή που απαιτεί ισχυρές σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές.

Προστρέχετε επιμελώς στα επίσημα στοιχεία, όπως της ΕΛΣΤΑΤ, της Eurostat και του ΟΟΣΑ, για να αναδείξετε το ανέφικτο ή το υποκριτικό των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ;

Σοβαρή πολιτική γίνεται στη βάση των πραγματικών στοιχείων που αποτυπώνουν στατιστικές υπηρεσίες και διεθνείς οργανισμοί. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τα συσκοτίσει και να τα αμφισβητήσει, αλλά κινδυνεύει να γίνει καταγέλαστη. Όπως όταν αμφισβήτησε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία το εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε κατά 7,4% το 2022, λόγω του πληθωρισμού.

Σας προβληματίζει η επιστροφή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη δημοσιονομική «σκληρή» εποχή, μετά την παρένθεση λόγω πανδημίας; Τα επερχόμενα πρέπει να «φρενάρουν» προεκλογικές δεσμεύσεις για ελαφρύνσεις;

Στην Ευρώπη, εδώ και καιρό, ξεκίνησε η συζήτηση αν, μετά τη λήξη του καθεστώτος δημοσιονομικής χαλαρότητας που επέβαλε η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, θα έπρεπε να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς της δημοσιονομικής πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι Γερμανοί το θέλουν οπωσδήποτε, ενδεικτικές είναι δε οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ολότελα αρνητικό και πρότεινε διαφορετικούς κανόνες οικονομικής διοίκησης της Ε.Ε. Από αυτή τη συζήτηση ήταν και είναι, φυσικά, απούσα η ένδοξος παρ’ ημίν κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγματι, χρειάζεται διαφορετικούς οικονομικούς κανόνες, που ευνοούν την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της. Υπάρχουν σοβαρές προτάσεις, όπως η δημιουργία μόνιμου Δημοσιονομικού Ταμείου, κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, που μια συμμαχία χωρών, κυρίως του Νότου, μπορεί να διεκδικήσει. Η συμμετοχή της Ελλάδας είναι αναγκαία, αλλά αυτό προϋποθέτει διαφορετική κυβέρνηση. Αν επιτύχουμε μεταβολή των κανόνων διακυβέρνησης στην Ε.Ε, πράγμα απολύτως εφικτό, ταυτόχρονα, δε, πετύχουμε μια λελογισμένη μείωση των απαιτουμένων για την επόμενη δεκαετία υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, θα δημιουργηθεί επαρκής δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθούν εισοδήματα, το κοινωνικό κράτος και οι δημόσιες επενδύσεις.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις 11 προγραμματικές δεσμεύσεις με αποδέκτη, εκτός από τους πολίτες, τις προοδευτικές δυνάμεις. Ποιες από αυτές θεωρείτε απαγορευτικές για να συγκλίνετε;

Η συζήτηση για τις πιθανές προγραμματικές συγκλίσεις θα διεξαχθεί, όταν η αμείλικτη λογική των αριθμών και των συσχετισμών μετά το βράδυ των εκλογών το επιτρέψει.

Αντίστοιχα, ποια σημεία του δικού σας προγράμματος θεωρείτε αδιαπραγμάτευτα σε μία συζήτηση για κυβερνητική συνεργασία;

Οι 12 προγραμματικοί άξονες που ανακοίνωσε ο κ. Ανδρουλάκης είναι το ελάχιστο των απαιτήσεών μας.

Μιλάτε, ως κόμμα, για συνεργασία με το πρώτο κόμμα αλλά δεν διευκρινίζετε «με ποιο πρώτο κόμμα»; Χωράτε και σε κυβέρνηση με τη ΝΔ;

Εσείς θα χορεύατε με τον ωτακουστή σας;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v