Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Ζαχαριάδης: Την Κυριακή πρέπει να φύγει η «Μαξίμου Α.Ε.»

«Δεν έχουμε εκλογές σε δόσεις ή παιχνίδια πλέι οφ. Έχουμε εκλογές που βγάζουν κυβέρνηση», δηλώνει στο Euro2day.gr. Θέλουμε την πρώτη εντολή για να φτιάξουμε σταθερή κυβέρνηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αδίκησε τη μεσαία τάξη, ο κ. Μητσοτάκης την κακοποίησε.

Κ. Ζαχαριάδης: Την Κυριακή πρέπει να φύγει η «Μαξίμου Α.Ε.»

«Οι πολίτες που θα αποφασίσουν τις τελευταίες μέρες τι θα ψηφίσουν δεν είναι ούτε απολίτικοι ούτε αδιάφοροι. Είναι ιδιαιτέρως απαιτητικοί και πιστεύω θα τους φέρουμε κοντά μας στην κάλπη». Αυτό τονίζει ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, παρατηρεί: «Η ψήφος των πολιτών θα καθορίσει τα πάντα, ας μη λογαριάζουμε χωρίς τη λαϊκή ετυμηγορία».

Λίγα 24ωρα πριν από την κάλπη, τι εικόνα έχετε για την αποχή; Διαπιστώνετε κι εσείς ότι σημαντικό τμήμα πολιτών έχει προεξοφλήσει πως δεν θα βγει κυβέρνηση με την απλή αναλογική, οπότε αφήνει την ψήφο για τις επόμενες εκλογές;

Έχω την εικόνα της μεγάλης συμμετοχής, δεν μπορώ να διακρίνω αν είναι η πραγματικότητα ή η επιθυμία μου και των γύρω μου. Θα σας πω κάτι όμως, για το οποίο είμαι βέβαιος. Η συμμετοχή αλλάζει το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει μια καθαρή νίκη, με την προϋπόθεση της μεγάλης συμμετοχής ιδίως των νέων, αλλά όχι μόνο των νέων. Η συμμετοχή, η ψήφος, είναι η δύναμη όλων μας. Ας την αξιοποιήσουμε για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Δεν έχουμε δύο γύρους εκλογών, δεν έχουμε εκλογές σε δόσεις ή παιχνίδια πλέι οφ. Έχουμε εκλογές που βγάζουν κυβέρνηση. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, είτε δεξιούς είτε αριστερούς είτε κεντρώους, που δεν αντέχουν την αδικία και την αλαζονεία Μητσοτάκη, να ψηφίσουν με την καρδιά τους και το μυαλό τους, να αφήσουν στο περιθώριο τον θόρυβο, την τοξικότητα, την απογοήτευση, την ένταση και τη νευρικότητα, που διάφοροι καλλιεργούν τεχνηέντως, να ψηφίσουν με χαμόγελο, γιατί έρχονται καλύτερες μέρες.

Σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων, επιμένετε ως κόμμα ότι «χτυπάτε» την πρωτιά. Τι σας κάνει να το πιστεύετε; Το «βουβό» κλίμα; Τα «εργαλεία» των εταιρειών, που διενεργούν τις μετρήσεις; Ο φόβος των ερωτηθέντων να απαντήσουν; Ή κάτι άλλο;

Πιστεύω ότι θα είμαστε πρώτοι το βράδυ των εκλογών. Δεν τα βάζω με τις δημοσκοπήσεις, αλλά με όσους τις εργαλειοποιούν. Την ημέρα των εκλογών όλοι θα κριθούμε για τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία μας, δημοκόποι, αναλυτές, πολιτικοί, όλοι. Δεν ψηφίζουν, όμως, ούτε οι δημοσκοπήσεις ούτε οι αναλύσεις, ψηφίζουν οι πολίτες, και αυτοί θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Άλλωστε, δείτε πόσο έξω έπεσαν οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία, στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, στις ΗΠΑ και προσφάτως στην Τουρκία. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν τις τελευταίες μέρες. Αυτοί δεν είναι ούτε απολίτικοι ούτε αδιάφοροι. Είναι ιδιαιτέρως απαιτητικοί και πιστεύω θα τους φέρουμε κοντά μας στην κάλπη.

Ρίξατε στο τραπέζι, ως κόμμα, την ψήφο ανοχής και την πήρατε πίσω, αλλά με κάποια καθυστέρηση. Προκάλεσε κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η αρχική θέση; Ενίσχυσε το κυβερνητικό επιχείρημα περί σταθερότητας;

Το άθροισμα πρώτου και τρίτου κόμματος δίνει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, απ’ εκεί και πέρα αναφερθήκαμε στο τι ισχύει συνταγματικά ή τι υπάρχει σε άλλες χώρες. Θέλουμε την πρώτη εντολή για να μπορούμε να φτιάξουμε σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση στη Βουλή και κυρίως στον λαό.

Θα μετρήσει αυτή η εμπειρία αν πάμε σε νέες εκλογές; Μήπως τελικά ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι πιο καθαρός και πειστικός;

Πάμε να κερδίσουμε τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η τετραετία Μητσοτάκη αλλά και οι κυβερνήσεις πριν τα μνημόνια απέδειξαν ότι αυτοδυναμία ίσον κομματοκρατία, αναξιοκρατία, κακοί δείκτες για την παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τις μεταφορές. Αν όλοι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να γίνουμε Ευρώπη, ας δούμε πώς το κάνουν καλύτερα από μας στην Ευρώπη. Η απλή αναλογική δεν είναι μια κομματική σημαία ευκαιρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά μια μεγάλη ευκαιρία για να αναβαθμιστεί η Δημοκρατία μας και να ωριμάσει το πολιτικό μας σύστημα. Χρειάζεται να γίνει μετάβαση σε μια νέα πολιτική εποχή ψυχραιμίας, μια νέα εποχή εκλογικών συνεργασιών των όμορων πολιτικών χώρων. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και πολιτική αλλαγή, δεν έχει ανάγκη από αλαζονεία, αυτοαναφορικότητα, έπαρση και εκλογικό εκβιασμό.

Τελικά, δεδομένης και της στάσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς και της προϋπόθεσης «όχι πρωθυπουργός ο Τσίπρας», υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητική συνεργασία, αν το επιτρέψει η αριθμητική;

Πιστεύω ναι. Διαβάζω τα προγράμματά μας, βλέπω τι πολιτικές εφαρμόζουν οι εταίροι μας στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θυμάμαι τις κοινές αντιπολιτευτικές γραμμές της περιόδου 2019-2023. Πρέπει να φύγει η Μαξίμου Α.Ε. Ο λαός και μόνο αποφασίζει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, κανείς άλλος. Οπότε, πρώτα οι εκλογές, ας μη λογαριάζουμε χωρίς τη λαϊκή ετυμηγορία. Η ψήφος των πολιτών θα καθορίσει τα πάντα, τη διάταξη των δυνάμεων και τη δυναμική των σχηματισμών.

Η περίφημη μεσαία τάξη σάς ακούει αυτή τη φορά; Βρίσκει ρεαλιστικό και δεσμευτικό το πρόγραμμά σας ή παραμένει δύσπιστη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;

Θα φανεί σε λίγες ώρες. Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, η αλήθεια είναι ότι αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, όμως δεν το κάναμε από επιλογή. Δεν είχαμε καν επιλογή. Ήταν εξαναγκασμός. Αλλά ας είμαστε δίκαιοι: αν ο ΣΥΡΙΖΑ αδίκησε τη μεσαία τάξη, ο κ. Μητσοτάκης την κακοποίησε.

Ακριβώς γι' αυτό, με βαριά ηθική υποχρέωση και ισχυρή βούληση, τώρα ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε την αδικία, δίνοντας στήριγμα στη μεσαία τάξη και σανίδα επιβίωσης από την επικείμενη καταστροφή της λόγω των συνειδητών επιλογών του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε ξεδιάντροπα τη μεσαία τάξη και σήμερα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να εγγυηθεί αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, αντιμετώπιση της ακρίβειας, χτύπημα των καρτέλ, διαγραφή μέρους των πανδημικών χρεών, στήριξη συνταξιούχων, χρηματοδοτικά εργαλεία και στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v