Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Με μέση ανάπτυξη 3% στην τετραετία θα αυξηθούν οι μισθοί

«Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός. Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρές λύσεις.

Χατζηδάκης: Με μέση ανάπτυξη 3% στην τετραετία θα αυξηθούν οι μισθοί

Την ανάγκη να προσέλθουν οι πολίτες μαζικά στις κάλπες της 25ης Ιουνίου και να δώσουν την αυτοδυναμία στη ΝΔ υπογραμμίζει ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος και μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρές λύσεις… Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να δώσει μια σταθερή, σύγχρονη και ευρωπαϊκή κυβέρνηση στον τόπο», σημειώνει.

Υπεραμύνεται της οικονομικής πολιτικής της παράταξής του, η οποία -όπως σημειώνει- μπορεί να φέρει «ισχυρή οικονομική ανάπτυξη», και υπολογίζει τον μέσο ετήσιο ρυθμό αυτής στο 3% την επόμενη τετραετία.

Παράλληλα, διαμηνύει ότι «μόνο μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εγγυηθεί την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν από το τέλος του 2023», προκειμένου «να μπορέσει επιτέλους η πατρίδα μας να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών».

Ο κ. Χατζηδάκης ασκεί δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που εφαρμόζει και εκφράζει την ικανοποίησή του επειδή «γκρεμίσαμε το αφήγημά τους για κάποιο δήθεν "μονοπώλιο" δικό τους στην κοινωνική ευαισθησία».

Κύριε υπουργέ, μήπως είναι επικίνδυνο, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της μειονότητας της Θράκης να γίνεται μέρος της προεκλογικής συζήτησης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε μετά τις εκλογές ότι ο βασικός λόγος που ηττήθηκε είναι ότι δεν επικοινωνήθηκε σωστά το πρόγραμμά του. Φαίνεται ότι επικοινωνήθηκε σωστά μόνο στη Ροδόπη και γι' αυτό πήρε εκεί ένα αξιόλογο ποσοστό και πρώτευσε! Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Φυσικά και όταν μιλάμε για τα θέματα της Θράκης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο και, ό,τι και αν συμβαίνει, κανείς να μη σχολιάζει τίποτα. Όπως είδατε, άλλωστε, οι πρώτοι που μίλησαν δημόσια ήταν δύο στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα, λοιπόν, τίθεται διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για μία χούφτα ψήφους, ξεπερνάει ορισμένες εθνικές κόκκινες γραμμές σε σχέση με τη συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχει, λοιπόν, ζήτημα. Υπάρχει ζήτημα με τη στήριξη του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ από τον ψευδομουφτή. Υπάρχει ζήτημα με την επιλογή υποψηφίων που μιλούν όχι για μουσουλμανική αλλά για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη. Και υπάρχει, τελικά, ζήτημα με τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση του απέναντι στη Συνθήκη της Λωζάνης. Όλα αυτά δεν μπορούν να μένουν μετέωρα. Πρέπει να απαντηθούν!

Εφόσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, οι τρίτες εκλογές δείχνουν ως το πλέον πιθανό σενάριο. Πόσο πολύ θεωρείτε ότι θα επηρεάσει τη χώρα και φυσικά την οικονομία η παρατεταμένη αυτή πολιτική αστάθεια;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία παράταση της αβεβαιότητας και ενδεχόμενη ακυβερνησία θα έβλαπταν τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο ζητάμε την αυτοδυναμία. Διότι η Ελλάδα χρειάζεται καθαρές λύσεις. Έναν καθαρό ορίζοντα. Και αυτή την προοπτική μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου, ο στόχος αυτός είναι απολύτως εφικτός. Δεν επιτυγχάνεται, όμως, με αυτοματισμούς. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές και ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε στους πολίτες που μας ψήφισαν αλλά και σε όσους το σκέφτονται ή αμφιταλαντεύονται και τους λέμε: Οι εκλογές ξεκινούν από την αρχή. Αν για κάποιο λόγο ορισμένοι δυνάμει ψηφοφόροι μας δεν ψηφίσουν, τότε ας έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να μην έχουμε την πολιτική και οικονομική σταθερότητα που όλοι ευχόμαστε να έχει ο τόπος. Γι’ αυτό ζητάμε μαζική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Για να συνεχίσει ο τόπος στον δρόμο της σταθερότητας, της σοβαρότητας και της κοινής λογικής.

Ο στόχος που θέτει η Νέα Δημοκρατία είναι να συγκλίνουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης στους μισθούς και στο βιοτικό επίπεδο, προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί στον πυρήνα των πιο ανεπτυγμένων χωρών. Μπορείτε να μας εξηγήσετε συνοπτικά με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Συνεχίζοντας στον δρόμο της ανάπτυξης. Χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη που -παρά τις κρίσεις- πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία, ο κατώτατος μισθός πήγε από τα 650 στα 780 ευρώ και οι μέσες μηνιαίες αποδοχές -σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ- αυξήθηκαν κατά 14% στα 1.184 ευρώ. Βεβαίως, οι αυξήσεις αυτές δεν είναι αρκετές. Γι’ αυτό και πρέπει, με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή, να συνεχίσουμε: Με ακόμη λιγότερους φόρους και εισφορές. Μεγαλύτερη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις. Περαιτέρω εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας.

Περισσότερες επενδύσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι, υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 3% μέσο ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη τετραετία. Και θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τους μισθούς στο Δημόσιο, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και να πετύχουμε αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ. Σε αντίθεση με τα πλήρως ανεδαφικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να οδηγήσουμε σε αυξήσεις, διότι μπορούμε πρώτα να φέρουμε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Διότι για να αυξηθούν οι μισθοί και να ενισχυθεί το βιοτικό επίπεδο, δεν φτάνει η καλή καρδιά. Πρέπει να ξέρεις και πώς να «ανάψεις» τις μηχανές της οικονομίας.

Μεγάλο ζητούμενο και από τα πρώτα στοιχήματα για το κόμμα σας είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Τι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών;

Χάρη στην οικονομική μας πολιτική: Έχουμε ανάπτυξη διπλάσια της ευρωπαϊκής, η ανεργία έχει πέσει πάνω από 6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ, όπως ήδη σημείωσα, αυξάνονται και τα εισοδήματα. Χάρη στην ίδια πολιτική, η οικονομία μας αναβαθμίστηκε 12 φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τώρα βρίσκεται μισό μόλις σκαλοπάτι πίσω από την επενδυτική βαθμίδα. Η απόκτησή της θα μειώσει το κόστος δανεισμού της οικονομίας, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητά της και θα «ξεκλειδώσει» πολλά κεφάλαια προς επένδυση σε αυτήν. Σε κάποιες χώρες -όπως είναι η Ιαπωνία π.χ.- υπάρχουν περιορισμοί για επενδύσεις σε χώρες που δεν έχουν την επενδυτική βαθμίδα. Θα ωφεληθούν, προφανώς, οι επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται σταθερότητα, προβλεψιμότητα και φθηνό δανεισμό για να αναπτυχθούν. Θα ωφεληθούν όμως και οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Διότι η ακόμη ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, θα στηρίξει την περαιτέρω αύξηση των μισθών και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας! Όλα αυτά καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία και επιτακτική την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Διότι μόνο μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εγγυηθεί την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν από το τέλος του 2023. Ώστε να μπορέσει επιτέλους η πατρίδα μας να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, σε κάθε ευκαιρία, απαιτεί και δεσμεύεται για κατάργηση του «νόμου Χατζηδάκη» για τα εργασιακά. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Θα σας πω τι περιλαμβάνει ο «τρισκατάρατος» νόμος Χατζηδάκη, τον οποίο με τόση μανία ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμάει: Περιλαμβάνει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία όχι μόνο εγγυάται το ωράριο των εργαζομένων αλλά και την καταβολή των υπερωριών τους, αλλά και διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει τις νέες και περισσότερες γονικές άδειες: Δηλαδή, την άδεια πατρότητας, την προστασία του νέου πατέρα από απόλυση για 6 μήνες, την πληρωμένη γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς. Τα νέα δικαιώματα για τους αυτοαπασχολούμενους στα delivery και τα courier. Τα πρόσθετα μέτρα κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως υποχείριο των υπουργών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη δημαγωγίας και οπισθοδρόμησης και δεν χάνουν καμία απολύτως ευκαιρία να μας το υπενθυμίζουν. Αυτό κάνουν και με τη στάση τους απέναντι στο Νόμο για την Προστασία της Εργασίας. Εμείς, όμως, με τέτοιες πρωτοβουλίες, γκρεμίσαμε το αφήγημά τους για κάποιο δήθεν «μονοπώλιο» δικό τους στην κοινωνική ευαισθησία. Αυτό που τους ενοχλεί. Αλλά, τελικά, είναι η ίδια η πραγματικότητα που τους εκδικείται.

Τελικά, ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών; Με ποιο κριτήριο θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες;

Όπως είπα, η Ελλάδα χρειάζεται καθαρές λύσεις. Και η Νέα Δημοκρατία έχει τρία κρυστάλλινα επιχειρήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο είναι ο απολογισμός μας. Το γεγονός ότι, παρά τις κρίσεις, ανεβάσαμε την Ελλάδα αρκετά σκαλιά πιο ψηλά στην οικονομική ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική θωράκιση, την ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, την κοινωνική πολιτική. Όλα αυτά εκτιμήθηκαν από τους πολίτες στις εκλογές. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ένα σοβαρό και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα: Για υψηλότερους μισθούς, καλύτερη Δημόσια Υγεία και Παιδεία, ταχύτερη Δικαιοσύνη και ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Χωρίς όμως να πλειοδοτούμε στις υποσχέσεις, όπως κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και είμαστε πιο αξιόπιστοι. Και το τρίτο είναι ότι με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, μόνο εμείς διαθέτουμε τους αριθμούς να δώσουμε κυβέρνηση. Με αυτά τα επιχειρήματα προσερχόμαστε στις κάλπες. Καθίσταται σαφές ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να δώσει μία σταθερή, σύγχρονη και ευρωπαϊκή κυβέρνηση στον τόπο. Και γι’ αυτό ζητάμε από τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να μας στηρίξουν. Για να μπορέσει, επιτέλους, η πατρίδα μας να περάσει στη νέα εποχή!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v