Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ. Μπαθιανάκη: Σε ποιες εταιρείες επενδύει το Halcyon Equity Partners

«Ταύρος» για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίζεται η managing partner του fund. Με ποια κριτήρια επενδύει σε ελληνικές εταιρείες. Tips για νέους επιχειρηματίες.

Ελ. Μπαθιανάκη: Σε ποιες εταιρείες επενδύει το Halcyon Equity Partners

Επενδύουμε στις «Best of Greece», τονίζει η κα Ελένη Μπαθιανάκη, Managing Partner, Halcyon Equity Partners S.C.A SICAR, σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr.

Η κα Μπαθιανάκη περιγράφει τα κριτήρια με τα οποία επενδύει σε επιχειρήσεις το fund, τα κεφάλαια υπό διαχείριση του οποίου ανέρχονται σήμερα στα 122 εκατ. ευρώ, με τελικό στόχο να ανέλθουν στα 170 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.

«Είμαστε sector agnostic, είμαστε δηλαδή προσανατολισμένοι στους περισσότερους κλάδους… με στόχο να επενδύουμε σε εταιρείες με ξεκάθαρη δυναμική ανάπτυξης», επισημαίνει.

Παράλληλα, εμφανίζεται αισιόδοξη και για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι το θετικό momentum για την Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί, με τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ να υπερβαίνουν τον μέσο όρο της ΕΕ.

Πώς βλέπετε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για φέτος και τα επόμενα χρόνια;

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή, καθώς η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται δυναμικά εν μέσω μιας γενικότερης οικονομικής αστάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης με τα ποσοστά ανεργίας να είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον, η Ελλάδα παρουσίασε σημαντική επίδοση στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας μπορούν να διασφαλίσουν ότι η βιώσιμη ανάκαμψη θα συνεχιστεί και μακροπρόθεσμα.

Θετική εξέλιξη αποτέλεσε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από διεθνείς οργανισμούς μετά από 13 χρόνια, που διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και των θεσμικών επενδυτών, καθιστά τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και προμηνύει εισροή ξένων επενδύσεων. Μιλώντας με νούμερα, το 2023 η ελληνική οικονομία κατέγραψε τον τέταρτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης (2,2% έναντι 0,5%) και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ (160,3% έναντι 172,6% το 2022) αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον των προηγούμενων χρόνων (πανδημία, πληθωρισμός, πόλεμος).

Πρόσφατη μελέτη της PwC, αναφέρει ότι η συνολική αξία των συναλλαγών εξαγορών/συγχωνεύσεων που αφορούν ελληνικές επιχειρήσεις ανήλθε το 2023 σε €8,4 δισ., νούμερο ιδιαίτερα αυξημένο. Το 2023 ο κλάδος των Private Equity Funds αποδείχθηκε καθοριστικός, καθώς πραγματοποίησε το 25% της συνολικής αξίας των συναλλαγών. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ολοκληρώθηκαν 27 Private Equity συναλλαγές. Να σημειώσω, ότι το διαρκές ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές εταιρίες υπογραμμίζει επιπλέον και την παγκόσμια αναγνώριση της χώρας ως κέντρο καινοτομίας. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των αποδόσεων παγκοσμίως με ετήσια άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών άνω του 38% για το 2023.

Στις θετικές προοπτικές της Ελλάδας έρχεται να προστεθεί το σχέδιο διοχέτευσης νέων κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η χώρα αναμένει € 36 δισ. σε δάνεια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και € 26 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Όλα αυτά αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Πώς διαμορφώνεται το momentum αυτό; Υπάρχουν απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτές τις προοπτικές;

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ελληνική οικονομία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία των συνεχιζόμενων οικονομικών προσαρμογών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς και την επίτευξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και την αύξηση των επενδύσεων. Αναφορικά με τις προοπτικές, το θετικό momentum για την Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί με τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ να υπερβαίνουν το μέσο όρο της ΕΕ. Το ποσοστό ανεργίας, που είναι το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας, εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια ενώ το επίπεδο του πληθωρισμού αναμένεται να φτάσει στο 2,8% το 2024 από 4,1% το προηγούμενο έτος.

Ο δε, δείκτης του συνόλου των επενδύσεων ως % του ΑΕΠ ανακάμπτει και προβλέπεται να πλησιάσει τον μέσο όρο της ΕΕ έως το 2025. Ο δείκτης αυξήθηκε 17% το 2022, με το σύνολο των επενδύσεων να φτάνει τα 49 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα επίσης, έχει ωφεληθεί από την μείωση των spreads, ενώ οι μακροχρόνιες διάρκειες αποπληρωμών (μέση λήξη 20 ετών) και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης καθιστούν το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο με χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο δικαιούχο του πακέτου RRF που αποτελείται από επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 36 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν έως τον Αύγουστο του 2026.

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, οι ελληνικές και διεθνείς εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων (VC/PE) διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο, επενδύοντας σε ελληνικές επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας μια ισχυρή απόδειξη της μεγαλύτερης ωριμότητας και ανθεκτικότητας της Ελληνικής αγοράς. Γενικότερα, οι επιτυχημένες επενδύσεις και συναλλαγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν μια διευρυμένη δυναμική με τη νέα γενιά των επιχειρηματιών, υποστηριζόμενοι από την δυνατότητα αξιοποίησης των εξαγορών και επέκτασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ποιους κλάδους βλέπει ευκαιρίες το Halcyon Equity Partners, σε ποιες εταιρίες επενδύει;

Το Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR, ολοκλήρωσε το First Closing τον Δεκέμβριο 2023 με τα κεφάλαια υπό διαχείριση να ανέρχονται σήμερα σε €122 εκατ. και τελικό στόχο να ανέλθουν σε €170 εκατ. μέχρι τα τέλη του 2024. Σκοπός του Fund είναι να επενδύει σε Ελληνικές, μη εισηγμένες, αναπτυσσόμενες (Mature Scale up and Growth Small MidCaps) μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρίες, σε εταιρίες που διακρίνονται από ανταγωνιστικό επιχειρηματικό μοντέλο, ισχυρές διοικητικές ομάδες και δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και εταιρίες με μετόχους που έχουν την πρόθεση να εισέλθουν σε στρατηγικό διάλογο για τον τρόπο μετασχηματισμού των εταιρειών τους. Σημαντικό επενδυτικό κριτήριο, αποτελεί ακόμη, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας εταιρίας, η συμμόρφωσή της με τις Αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης και η προθυμία της να υιοθετήσει ένα ολιστικό βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο με κριτήρια ESG.

To Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR, είναι sector agnostic, είμαστε δηλαδή προσανατολισμένοι στους περισσότερους κλάδους λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να επενδύουμε σε εταιρίες με ξεκάθαρη δυναμική ανάπτυξης, επενδύουμε in the Best of Greece. Συγκεκριμένα, η επενδυτική στρατηγική του Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR θα επικεντρωθεί σε 3 βασικούς πυλώνες:

• Επενδύσεις σε εταιρίες που έχουν διεθνή προσανατολισμό και μπορούν να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές όταν αυτές αποκτήσουν ένα κρίσιμο μέγεθος.

• Επιχειρηματικές ευκαιρίες που έχουν ως σημείο αναφοράς την ενοποίηση κλάδων και σημαντικές προοπτικές μετασχηματισμού.

• Εταιρίες στόχους με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε εξειδικευμένες αγορές (niche markets) όπου έχουν σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Από την πλευρά του, το Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR θα συμβάλει στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη παρέχοντας κεφάλαια για νέες επενδύσεις, εστιάζοντας παράλληλα στην εφαρμογή ενός στρατηγικού οδικού χάρτη για τη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για τις ίδιες τις εταιρίες, καθώς και για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Είναι στην παρούσα συγκυρία φθηνές οι ελληνικές εταιρείες;

Το θέμα των αποτιμήσεων είναι σχετικό και σίγουρα η απάντηση δεν είναι απόλυτη. Το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει τις αποτιμήσεις. Με βάση την επενδυτική μας στρατηγική, οι εταιρίες που επενδύουμε είναι αναπτυσσόμενες και με μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Επενδύουμε κεφάλαια αναπτυξιακά με σκοπό να μεγαλώσουν τα μεγέθη των εταιριών καθώς και η αξία αυτών. Συνεπώς δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την αποτίμηση την στιγμή της επένδυσης αλλά κυρίως το πόσο μπορεί να μεγαλώσει μία εταιρία με την δική μας συνεισφορά και πού μπορεί να φτάσει η αποτίμηση στο τέλος του επενδυτικού ορίζοντα του Fund. Οφείλουμε σε κάθε exit να διαφυλάσσουμε αξία και για τον επόμενο επενδυτή, γιατί μόνο έτσι η επένδυση/εταιρία που ανήκει στο Fund μπορεί να μεγιστοποιήσει την αξία της σε επίπεδο αποτίμησης τη στιγμή της αποεπένδυσης.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που επιθυμεί να εισέλθει τώρα στον επιχειρηματικό στίβο;

• Δημιούργησε ένα δίκτυο από μέντορες.

• Αφοσιώσου στον στόχο σου.

• Μη φοβηθείς να πάρεις ρίσκα.

• Μη χάνεις την ευκαιρία να μαθαίνεις (δεν υπάρχει χαμένη ώρα/project).

 

* Η κα Μπαθιανάκη θα συμμετέχει στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 10 με 13 Απριλίου στους Δελφούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v