Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mevaco: Στόχος διπλάσιες πωλήσεις στην 5ετία

Για τους φιλόδοξους στόχους της Mevaco μετά και το νέο επενδυτικό σχέδιό της μιλά ο πρόεδρος της εισηγμένης, κ. Δ. Κωστόπουλος. Το νέο project, οι προβλέψεις για την 5ετία, τα σχόλια για την πορεία της μετοχής.

  • Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη
Mevaco: Στόχος διπλάσιες πωλήσεις στην 5ετία
Για τους φιλόδοξους στόχους της Mevaco μετά και το νέο επενδυτικό σχέδιό της μιλά στον «Μ» ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας κ. Δημήτρης Κωστόπουλος.

Το νέο project περιλαμβάνει την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας όχι μόνο σε υπάρχοντα προϊόντα που παρουσιάζουν ισχυρή ζήτηση (προϊόντα για υπόγειες σήραγγες) αλλά και σε συστήματα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ιδιαίτερα της ηλιακής, καθώς με τις υπάρχουσες κατασκευαστικές μονάδες η ζήτηση είναι αδύνατον να καλυφτεί.

Ο κ. Κωστόπουλος προβλέπει αύξηση 20% - 25% στις φετινές πωλήσεις της εισηγμένης και διατυπώνει στόχο για διπλασιασμό των πωλήσεων μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη μετοχή, θεωρεί πασιφανές ότι η τιμή της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της εταιρείας.

Σχεδιάζεται νέα υπερσύγχρονη μονάδα με αντικείμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά - Πρόβλεψη για άνοδο 20% - 25% στον φετινό τζίρο - Επαφές με πολυεθνικούς ομίλους για συνεργασίες.

Τι μερίδιο αγοράς κατέχετε στην εγχώρια αγορά και ποιοι είναι οι κυριότεροι ανταγωνιστές σας;

Παρότι είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο προσδιορισμός του μεγέθους της αγοράς στην οποία απευθυνόμαστε, κυρίως λόγω της τεράστιας ποικιλίας εφαρμογών, θα τολμούσα να πω ότι η Mevaco πρακτικά δεν έχει ανταγωνιστή που να μπορεί να προσφέρει τόσο μεγάλο εύρος κατασκευών με τόσο καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία. Υπάρχουν εταιρείες που εξειδικεύονται σε υποκατηγορίες κατασκευών της Mevaco, λίγες τον αριθμό και σχετικά μικρές σε μέγεθος, οι οποίες όμως δεν μπορώ να πω ότι μας δημιουργούν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Πού θα μπορούσε να αποδοθεί η ανοδική πορεία της τελευταίας τετραετίας;

Η ανοδική πορεία της Mevaco την τελευταία τετραετία (και όχι μόνο) οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επενδυτική πολιτική της, τόσο στον κτιριακό όσο και στον υπερσύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να προσελκύσει νέου τύπου κατασκευές (μεταλλικές κατασκευές υπόγειων σηράγγων, διαφημιστικές κατασκευές, οικιακές συσκευές, ηλεκτρολογικό υλικό, επαγγελματική ψύξη) σε τόσο μεγάλη κλίμακα παραγωγής στην οποία μόνο η εταιρεία μας θα μπορούσε να ανταποκριθεί, χάρη στην πληθώρα των μηχανημάτων καθώς και στους άνετους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης.

Παράλληλα, η οργανωτική δομή της και το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό τής επιτρέπουν την ανάληψη και εκτέλεση μεγάλων projects, με ποιοτική αρτιότητα και με συνέπεια στις παραδόσεις.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με ένα δυνατό πρώτο τρίμηνο. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το σύνολό της;

Προβλέπω ότι το κλείσιμο αυτού του έτους θα είναι υψηλότερο του 2007 σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 20% έως 25%. Παράλληλα, αναμένεται σημαντική βελτίωση των μεγεθών της Mevaco Βορείου Ελλάδος για το 2008, όπου εκεί προβλέπεται αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 30% τουλάχιστον.

Η άνοδος των τιμών των μετάλλων πόσο επηρεάζει τη φετινή πορεία σας;

Γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά η φετινή χρονιά μας επιφύλαξε σημαντικότατες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν το 40%.

Η διοίκηση της εταιρείας, έχοντας προβλέψει τη φρενήρη αυτή άνοδο, φρόντισε να κλείσει με κατάλληλο διακανονισμό σταθερές τιμές για μεγάλο μέρος των υλικών των οποίων η αγορά ήταν προγραμματισμένη στη διάρκεια της χρονιάς. Έτσι αποφύγαμε αφενός μεγάλες απώλειες κερδών και αφετέρου την επιβάρυνση των σημαντικών πελατών μας με τις αυξήσεις τιμών.

Γενικά, όμως, μπορώ να πω ότι η άνοδος των τιμών των μετάλλων θα επηρεάσει ελαφρώς τα αποτελέσματά μας.

Τι περιλαμβάνει το νέο επενδυτικό σχέδιο που ετοιμάζει η εταιρεία σας και πώς θα χρηματοδοτηθεί;

Το νέο επενδυτικό σχέδιο το οποίο σκοπεύουμε να εντάξουμε στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004, με την προβλεπόμενη φυσικά επιχορήγηση, περιλαμβάνει αφενός σημαντικές κτιριακές επεκτάσεις (10.000 έως 15.000 τ.μ.) και αφετέρου υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Στόχοι είναι η μετεγκατάσταση μέρους του σιδηρουργείου για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης σε υλικά υπόγειων σηράγγων και η δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας με αντικείμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά, δεδομένου ότι όλες οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε συστήματα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα της ηλιακής, και με τις υπάρχουσες κατασκευαστικές μονάδες αυτή είναι αδύνατον να καλυφτεί.

Το ύψος της επένδυσης θα είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και το ποσό που δεν καλύπτεται από την επιχορήγηση θα εξυπηρετηθεί από ίδια κεφάλαια και από τραπεζικό δανεισμό. Με την επένδυση αυτή η διοίκηση της εταιρείας προσδοκά διπλασιασμό του κύκλου εργασιών στο τέλος της επόμενης πενταετίας.

Αληθεύει το γεγονός ότι συζητάτε με γνωστούς πολυεθνικούς ομίλους προκειμένου η Mevaco να αναλάβει τον ρόλο κατασκευαστή των προϊόντων τους;

Η Mevaco έχει ευρεία γκάμα πελατών, διαφόρων μεγεθών, μεταξύ των οποίων πολλές μεγάλες και πολυεθνικές εταιρείες. Λόγω της ικανότητας της επιχείρησής μας να ανταποκρίνεται σε πάσης φύσεως κατασκευές (οπλισμοί σηράγγων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων, διαφημιστικές κατασκευές, ηλεκτρομηχανολογικές κατασκευές κ.ά.), βρισκόμαστε σε διαρκείς επαφές με διάφορους ομίλους του εσωτερικού και του εξωτερικού για την ανάπτυξη τέτοιου είδους συνεργασιών.

Η τιμή της μετοχής σημείωσε και αυτή μεγάλες απώλειες κατά τους τελευταίους μήνες. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στο επενδυτικό κοινό;

Είναι πασιφανές ότι η τιμή της μετοχής μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της Mevaco, ούτε καν στη λογιστική αξία της. Δεδομένου ότι η εταιρεία μας φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα από άποψη μερισματικής απόδοσης καθώς και στην πρώτη εικοσάδα όσον αφορά στα κέρδη μεταξύ των 83 μεγαλύτερων βιομηχανιών μεταλλουργίας και προϊόντων σιδήρου - χάλυβος. Ευελπιστούμε ότι σύντομα το επενδυτικό κοινό θα αντιληφθεί το μέγεθος και τη σοβαρότητά μας, καθώς και την ορθότητα των στρατηγικών επιλογών μας και θα αντιδράσει αναλόγως. 

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 539 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (18-22 Ιουλίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v