Ικτίνος: Τα φιλόδοξα projects

Ο πρόεδρος της Ικτίνος κ. Ευάγγελος Χαϊδάς απαντά στο Euro2day σχετικά με τη φετινή οικονομική πορεία, τα φιλόδοξα σχέδια σε ενέργεια και real estate, καθώς και την τιμή της μετοχής την οποία θεωρεί άκρως υποτιμημένη.

  • Συνέντευξη στο Στέφανο Κοτζαμάνη
Ικτίνος: Τα φιλόδοξα projects
Ο πρόεδρος της εταιρίας, κ. Ευάγγελος Χαϊδάς, απαντά στις ερωτήσεις του Euro2day σχετικά με τη φετινή οικονομική πορεία της εισηγμένης, τα φιλόδοξα σχέδια σε ενέργεια και real estate, καθώς και για την τιμή της μετοχής, την οποία θεωρεί άκρως υποτιμημένη.

ΕΡ.: Για ποιους λόγους παρατηρήθηκε ισχυρή βελτίωση στα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου; Οι ίδιοι λόγοι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς;

ΑΠ.: Λόγω αύξησης των εξαγωγών κατά 43% το πρώτο τρίμηνο και κατά 56% το πρώτο εξάμηνο του 2008, προσδίδονται στην εταιρία καλύτερα μικτά αποτελέσματα.

ΕΡ.: Θα μπορέσετε να επαναλάβετε την περυσινή κερδοφορία σας, με δεδομένο ότι πέρυσι είχατε σημειώσει και κάποια -μη επαναλαμβανόμενα- έσοδα από επενδυτική δραστηριότητα;

ΑΠ.: Σε επίπεδο εισηγμένης μητρικής εταιρίας η κερδοφορία θα είναι βελτιωμένη. Όσον αφορά στον όμιλο επίσης θα υπάρξει βελτίωση λόγω καλύτερων αποτελεσμάτων των θυγατρικών. Άλλωστε τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα το 2007 ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2006.

ΕΡ.: Πώς η εταιρία σας άντλησε 9 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της ΙΔΕΗ; Τι θα μπορούσε να αποφέρει σε ετήσια βάση μόνο το πρώτο αιολικό πάρκο ισχύος 19,8 MW που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2009;

ΑΠ.: Η Ικτίνος Ελλάς Α.Ε. θα καλύψει ολοσχερώς την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της ΙΔΕΗ Α.Ε., μέσω τραπεζικών συμβάσεων για τις οποίες μετά την ολοκλήρωσή τους η εταιρία θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση. Το πρώτο αιολικό πάρκο, του οποίου η λειτουργία προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2009, σύμφωνα με το αιολικό δυναμικό που έχει καταμετρηθεί θα αποφέρει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 4 εκατ. ευρώ με προβλεπόμενα καθαρά κέρδη για το έτος 2010 περίπου 1.000.000 €.

Υπάρχει μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα για την αιολική ενέργεια στη χώρα μας. Η χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία είναι τροχοπέδη στην κάλυψη του ενδιαφέροντος. Ο όμιλος ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. μέσω της θυγατρικής ΙΔΕΗ Α.Ε., της οποία κατέχει το 100%, φιλοδοξεί να αναπτύξει εντός τριετίας αιολικά πάρκα δυναμικότητας 150 - 200 ΜW με τη συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων.

ΕΡ.: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του τουριστικού project στην Κρήτη, στο οποίο η Ικτίνος συμμετέχει έμμεσα με 20,3%;

ΑΠ.: Το project στην Κρήτη υλοποιείται μέσω της κυπριακής εταιρίας LATIRUS ENTERPRISE LTD στην οποία η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ συμμετέχει με 20,3%. Εντός του 2008 ολοκληρώνονται οι συμπληρωματικές αγορές ακινήτων, θα ληφθεί η οικοδομική άδεια ανέγερσης της ξενοδοχειακής μονάδας και του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, των οποίων η ανέγερση θα αρχίσει το 2009, και θα ακολουθήσει η λήψη των αδειών του golf και των δύο οικιστικών περιοχών.

ΕΡ.: Mε βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής, η μερισματική της απόδοση διαμορφώνεται σε υψηλό επίπεδο. Πώς χαρακτηρίζετε την πορεία του τίτλου και ποιο μήνυμα θα θέλατε να αποστείλετε στους επενδυτές;

ΑΠ.: Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας είναι άκρως υποτιμημένη συγκρινόμενη με τα θεμελιώδη μεγέθη της και οφείλεται στις συνθήκες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης και θα αξιολογηθούν ανάλογα τα ιστορικά δεδομένα και οι προοπτικές της εταιρίας, ούτως ώστε να προσελκύσουν επενδυτικές τοποθετήσεις και όχι για κερδοσκοπικές ευκαιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v