Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από ρεκόρ σε ρεκόρ το πάει η MEVACO!

Μετά το περυσινό ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων, ο όμιλος ανεβάζει φέτος και πάλι τον πήχη. Αποδίδει το πρόγραμμα εξαγωγών σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Συνέντευξη του προέδρου της εισηγμένης, Δημ. Κωστόπουλου.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ το πάει η MEVACO!
Η MEVACO συγκαταλέγεται στις εταιρείες που αντέδρασε έγκαιρα στην πτωτική εγχώρια ζήτηση, μέσα από αυξημένες εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Διατηρώντας υψηλή ρευστότητα, συνέχισε τις επενδύσεις κατά την περίοδο της κρίσης, αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της και φέτος σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων.

Για όλα αυτά, αλλά και για τις προοπτικές του εισηγμένου ομίλου, μιλά στο euro2day.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MEVACO κ. Δημήτρης Κωστόπουλος.


ΕΡ: Κύριε Κωστόπουλε, πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Τι πιστεύετε πως θα πρέπει να γίνει;

ΑΠ: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες, τον εξωτερικό παράγοντα -δηλαδή την πορεία της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας- και τον εσωτερικό παράγοντα, δηλαδή τα μέτρα που λήφθηκαν ή που θα πρέπει να ληφθούν και το κατά πόσον επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την εγχώρια οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι η δεύτερη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη, νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε τις εκτιμήσεις μας στην δεύτερη, δεδομένου ότι ζούμε μέσα σε αυτήν και μας επηρεάζει άμεσα. Έτσι λοιπόν νομίζω ότι, αν καταφέρουμε σε πρώτη φάση να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές μας, έτσι ώστε αφενός να περιορίσουμε τις δαπάνες αφετέρου να μπει ξένο χρήμα στην αγορά με ελεγχόμενη διάθεσή του σε αναπτυξιακές επενδύσεις, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι υπάρχει ελπίδα να ξεπεράσουμε την κρίση και να αρχίσει η ανάκαμψη.

Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, σοβαρότητα και το σημαντικότερο καλή ψυχολογία που κατά γενική παραδοχή είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες της ανάπτυξης της αγοράς.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παρ’ όλα αυτά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα τους, γιατί φοβάμαι ότι ένα μεγάλο μέρος προνομιούχων εργαζομένων κατά κύριο λόγο στο δημόσιο τομέα δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα και κατά συνέπεια, όχι μόνον δεν καταβάλουν καμιά προσπάθεια να συμβάλουν θετικά στις εξελίξεις, αλλά σε κάποιες (αρκετές) περιπτώσεις αποτελούν τροχοπέδη στην εφαρμογή τους.

Πρέπει λοιπόν να βρεθεί τρόπος να αλλάξουμε ως λαός νοοτροπία, να ξεχάσουμε τις «καλές εποχές» που περάσαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια, να σφίξουμε όλοι το ζωνάρι και να πέσουμε με τα μούτρα στη δουλεία.

Επίσης πιστεύω ότι θα πρέπει να στηριχθεί η υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία, να απλουστευθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να πάψει η δίωξη της επιχειρηματικότητας. Τέλος, θα πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα για επενδύσεις μεγάλων επιχειρήσεων του εξωτερικού στη χώρα μας που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας.


ΕΡ: Λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο της χρονιάς, πώς εξελίχθηκε η οικονομική πορεία της MEVACO το 2012 και πώς φαίνεται να ξεκινάει το 2013;

ΑΠ: Με την έναρξη της χρονιάς 2012 οι πωλήσεις μας παρουσίαζαν υστέρηση. Εντείναμε τις προσπάθειες μας και με την βοήθεια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και του νέου μηχανολογικού εξοπλισμού που εγκαταστήσαμε, κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα και από χρονιά ελλειμματική, το 2012 θα είναι μια χρονιά που θα γράψει νέο ρεκόρ στις πωλήσεις σε ποσοστό 5%-10% σε σχέση με πέρυσι που ήταν πάλι μια χρονιά ρεκόρ.

Τα δεδομένα δείχνουν πως η επόμενη θα ξεκινήσει δυναμικά. Πέρα από τις τρέχουσες παραγγελίες έχουμε να εκτελέσουμε μια σημαντική παραγγελία εξωτερικού που θα αποτελέσει την έκπληξη του 2013.


ΕΡ: Παρά την βαθειά οικονομική ύφεση της εγχώριας οικονομίας, η MEVACO κατάφερε να διατηρήσει και να αυξήσει περαιτέρω τις πωλήσεις της. Ποια η «συνταγή της επιτυχίας»;

ΑΠ: Η συνταγή της επιτυχίας είναι ολόκληρη η μέχρι τώρα ιστορία της MEVACO που εξαρτάται αποκλειστικά από την συμπεριφορά και τις ενέργειες της διοίκησης.

Αυτά με δυο λόγια περικλείονται στις λέξεις: Σοβαρότητα, συνέπεια, γρήγορες αποφάσεις, επενδύσεις, αποφυγή σπατάλης, οραματισμός, προσωπική σκληρή εργασία, σεβασμός στον πελάτη, στον εργαζόμενο και σε ότι συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, δηλαδή με μια κουβέντα αγάπη για τη δουλειά.


ΕΡ: Αντιμετωπίζει ο όμιλος πρόβλημα ρευστότητας, ή γενικότερης συνεργασίας με τις τράπεζες;

ΑΠ: Παρότι η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστότητας και αρκετοί πελάτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (κυρίως αυτοί που εξαρτώνται από τις τράπεζες και το δημόσιο) η MEVACO δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της τόσο απέναντι στους προμηθευτές της και στο Δημόσιο, όσο και στους εργαζομένους της.

Δεν έγινε καμιά μείωση αποδοχών, όλα καταβάλλονται εμπρόθεσμα και επιπλέον κανείς δεν απολύθηκε. Μέσα στο 2012 προσλήφθηκαν πάνω από 20 εργαζόμενοι. Έχουμε πολύ μικρό δανεισμό, παρότι κατά την τριετία 2010-2012 οι επενδύσεις μας ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ισχύος 1 MW στις στέγες των κτιρίων μας.


ΕΡ: Ποιοι οι στόχοι του ομίλου για τη νέα χρονιά; Σε ποιους παράγοντες βασίζεται για να σημειώσει μια ακόμη ικανοποιητική οικονομική χρήση;

ΑΠ: Στόχος του 2013 είναι οι εξαγωγές και τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Κατά κοινή εκτίμηση παραγόντων εσωτερικού και εξωτερικού η MEVACO είναι μια μικρή μεν εταιρεία, αλλά πρωτοπόρα και πολύ σύγχρονη, ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας αγοράς στο είδος της.


ΕΡ: Πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τη MEVACO μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;


ΑΠ: Σε μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που εκτιμούμε ότι θα γίνει το 2014 έως το 2016, η MEVACO μπορεί να διπλασιάσει σταδιακά το σημερινό κύκλο εργασιών της και να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων της από 175 που είναι σήμερα σε 250 έως 300 άτομα, γιατί διαθέτει ένα υπερσύχρονο εξοπλισμό και άνετους βιομηχανικούς χώρους μαζί με πολύ εξειδικευμένο προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v