Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: Ανεβάζει τον πήχη για το 2013

Αυξάνει τις εξαγωγές μαρμάρων σε πενήντα χώρες. Με ποιον τρόπο επιδιώκει να πουλήσει αγροτικά προϊόντα στην Κίνα και η συνεργασία έκπληξη με τον Σπύρο Σούλη!  Συνέντευξη με τον CEO του ομίλου, Ευάγγελο Χαϊδά.

Ικτίνος: Ανεβάζει τον πήχη για το 2013
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς Ευάγγελος Χαϊδάς μιλά στο Euro2day.gr για την περυσινή οικονομική πορεία του ομίλου και για τους στόχους της φετινής χρονιάς.

Σκοπός της εισηγμένης δεν είναι μόνο να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές μαρμάρου (το 90% των πωλήσεων της εταιρείας κατευθύνεται ήδη στο εξωτερικό), αλλά και να επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το real estate και η πώληση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.


ΕΡ.: Κύριε Χαϊδά, πώς εξελίχθηκε το 2012 για την εταιρεία σας;

ΑΠ.:
Θα έλεγα πως το έτος σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών εμφάνισε εικόνα παρόμοια με αυτήν του εννεαμήνου. Η υστέρηση των πωλήσεών μας οφείλεται στις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που είχαν επικρατήσει κατά το πρώτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός που κατάστησε αδρανή τα λατομεία. Το θετικό είναι πως ο φετινός χειμώνας εξελίσσεται καλύτερα από πλευράς καιρικών συνθηκών.

Σε επίπεδο κερδών, εκτιμώ πως αυτά θα κυμανθούν ποσοστιαία περίπου όπως ο κύκλος εργασιών. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως το 90% περίπου των πωλήσεών μας κατευθύνθηκε στις αγορές του εξωτερικού. Εξάγουμε τα προϊόντας μας σε πενήντα χώρες ανά τον κόσμο. Μεταξύ των εξαγωγικών μας προσανατολισμών συγκαταλέγονται η Κίνα (και η ευρύτερη περιοχή της Άπω Ανατολής), η Νότια Αμερική (Μεξικό, Βενεζουέλα κ.ά.), οι αραβικές χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.), η Ρωσία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις μας υποχώρησαν λόγω της πτωτικής ζήτησης, αλλά και εξαιτίας της επιλογής μας -ιδίως στο μέτωπο της χονδρικής- να περιορίσουμε τον κίνδυνο των επισφαλειών.


ΕΡ.: Πώς εξελίσσονται τα σχέδια της εταιρείας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετά τη λειτουργία του πρώτου μεγάλου αιολικού πάρκου στον νομό Δράμας;

ΑΠ.:
Πράγματι, το αιολικό μας πάρκο ισχύος 22 MW στο Μεγαλοβούνι Δράμας βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Κατά τα λοιπά, προχωρούμε μεν στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων και για άλλα αιολικά πάρκα, ωστόσο βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής σε ό,τι αφορά το κομμάτι της υλοποίησης. Τρεις είναι οι λόγοι γι' αυτήν τη διστακτικότητά μας:
Πρώτον, εμείς προσβλέπαμε σε συνεργασία με επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι παρέμειναν αδρανείς όλο αυτό το διάστημα λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που υπήρχε γύρω από την οικονομία της χώρας.

Δεύτερον, είναι αλήθεια ότι η επιβολή εισφοράς 10% που επιβλήθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανησύχησε μεγάλο μέρος της αγοράς, το οποίο φοβάται πως δεν θα διαρκέσει μόνο για μία διετία, αλλά θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα.

Και τρίτον, οι υπάρχουσες καθυστερήσεις πληρωμών που έχουν φτάσει πλέον τους έξι με επτά μήνες.


ΕΡ.: Να υποθέσω πως σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται και το ζήτημα της μεγάλης τουριστικής και οικιστικής επένδυσης στην Κρήτη, στην οποία η Ικτίνος Μάρμαρα συμμετέχει με 20%.

ΑΠ.: Περίπου. Εμείς από την πλευρά μας προχωρούμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αδειών, κόντρα σε μια γραφειοκρατία που συνεχίζει να υπάρχει και να επιμένει. Αλήθεια όμως είναι πως και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον δεν βοηθά, καθώς το project εκτός από την τουριστική περιλαμβάνει και την οικιστική του διάσταση.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τουριστικές κατοικίες που προορίζονται για πώληση σε κατοίκους του εξωτερικού. Ελπίζουμε λοιπόν να υλοποιηθεί η εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να δίνονται άδειες παραμονής σε αγοραστές ακινήτων αξίας άνω των 300 χιλιάδων ευρώ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον Ρώσων, Κινέζων κ.ά.


ΕΡ.: Με άλλα λόγια, η ανάπτυξή σας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στο real estate θα εξαρτηθεί και από την πορεία της γενικότερης οικονομικής πορείας της χώρας. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στον συγκεκριμένο τομέα;

ΑΠ.:
Νομίζω πως θα πρέπει να εξακολουθήσει πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις. Ελπίζω πως αν η κατάσταση πολιτικής σταθερότητας που υπάρχει σήμερα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα, τότε φαίνεται πως η εμπιστοσύνη των ξένων για την Ελλάδα θα αναπτερωθεί και η ψυχολογία στο εσωτερικό της χώρας θα τονωθεί.

Επιπλέον, θεωρώ πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να μπορέσει να περιορίσει δραστικά τη γραφειοκρατία. Αν το καταφέρει, θα έχει σημειώσει μια σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία.


ΕΡ.: Πέρυσι, εκπλήξατε την αγορά όταν διευρύνατε τις δραστηριότητες της
Ικτίνος Ελλάς, προσθέτοντας αυτήν της παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Πώς έχετε σκεφτεί το όλο εγχείρημα;

ΑΠ.:
Η κίνηση αυτή πιστεύουμε πως μελλοντικά μπορεί να αποδώσει. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στην αγορά ελληνικά, επώνυμα, γεωργικά προϊόντα που παράγονται κατ’ αποκλειστικότητα σε κάποιες περιοχές. Ξεκινήσαμε με το κρασί και το λάδι από τη Ζάκυνθο, σε συνεννόηση βέβαια με τον τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό.

Εμείς, για παράδειγμα, παίρνουμε το γνωστό τοπικό κρασί «Αυγουστιάτης», το εμφιαλώνουμε με δική μας ετικέτα και ελέγχοντας την ποιότητά του ξεκινήσαμε να το διαθέτουμε στην Κίνα.
Είδαμε επίσης το τοπικό λάδι «Έξτρα Παρθένο» της Ζακύνθου, στο οποίο λειτουργούμε με την ίδια στρατηγική. Αντί αυτό το ποιοτικό προϊόν να διατίθεται σε φθηνές τιμές στην Ιταλία και στη συνέχεια να μεταπωλείται επεξεργασμένο από τους Ιταλούς, εμείς προωθούμε στο εξωτερικό το αγνό ελληνικό λάδι.

Η ιδέα είναι να πουλήσουμε ποιοτικά προϊόντα σε χώρες όπου διαθέτουμε δίκτυο πωλήσεων και έχουμε φίλους Κινέζους που ενδιαφέρονται για εισαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, εκμεταλλευόμαστε την υποδομή μας, το όνομά μας και την αξιοπιστία μας.


ΕΡ.: Πώς προβλέπετε να εξελιχθεί η πορεία της Ικτίνος Ελλάς το 2013; Πόσο αισιόδοξος είστε;

ΑΠ.: Αισιοδοξώ ότι θα αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών μας στο μάρμαρο και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει και το νέο λατομείο στην Ημαθία που προσθέσαμε από τις αρχές του έτους. Πιστεύω επίσης πως θα μπορούσαμε να αναπτυχθούμε και στους άλλους τομείς, λόγω του κλίματος γενικότερης αισιοδοξίας που πάει να εμπεδωθεί στην οικονομία.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω πως στις 20 Φεβρουαρίου εγκαινιάζουμε νέο κατάστημα επί της οδού Κηφισίας 112 με την επωνυμία Ικτίνος Μάρμαρο. Στόχος μας μέσω αυτού είναι να αναδείξουμε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του μαρμάρου πέρα από την οικοδομή και σε εφαρμογές καλλιτεχνημάτων, επίπλων και διακοσμήσεων. Στο κομμάτι αυτό θα συνεργαστούμε και με τον γνωστό -και εκ της τηλεόρασης- αρχιτέκτονα κ. Σπύρο Σούλη.


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε τη συνέντευξη και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε τη συνέντευξη σημαντική, διαδώστε τη με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v