Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ομάδα χρειάζεται στήριξη

Αναρίθμητοι περισπασμοί, απειλές και εμπόδια αποτρέπουν την ολοκλήρωση των εργασιών των ανθρώπων. Τα καλά «αφεντικά» μπορούν να υπερηφανεύονται ότι θωρακίζουν τους ανθρώπους τους από όλες αυτές τις ενοχλήσεις.

Γιατί η ομάδα χρειάζεται στήριξη

Όπως και στα ομαδικά αθλητικά παιχνίδια, έτσι και στις επιχειρήσεις η ψυχολογία της ομάδας είναι κύριο ζητούμενο.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση η διαχείριση μίας ομάδας και το ανέβασμα της ψυχολογίας της. Μεγάλοι προπονητές, όπως ο Αρσέν Βενγκέρ της Άρσεναλ, κάτι ξέρουν. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον κόουτς της επιχείρησης. Πριν απ’ όλα, πρέπει να υποστηρίζει τους ανθρώπους του.

Αναρίθμητοι περισπασμοί, απειλές και εμπόδια αποτρέπουν την ολοκλήρωση των εργασιών των ανθρώπων. Τα καλά αφεντικά μπορούν να υπερηφανεύονται ότι θωρακίζουν τους ανθρώπους τους από όλες αυτές τις ενοχλήσεις. Ιδού τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους σου να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά μετράει:

*Εμφανίσου στην ώρα σου: Ένα από τα πράγματα που μπορούν να μειώσουν την εργασία είναι ο χαμένος χρόνος. Αυτός που οι άνθρωποί σου ξοδεύουν περιμένοντας εσένα να καταφθάσεις σε μία συνάντηση ή να δώσεις τις απαιτούμενες κατευθύνσεις. Το γεγονός ότι είσαι σημαντικός δεν σου δίνει το δικαίωμα να παρακωλύεις την παραγωγικότητα.

*Σταμάτα τις εισβολές: Δώσε στους υπαλλήλους σου χρόνο να σκεφτούν και να εργαστούν. Μην περιμένεις να απαντούν αμέσως στις κλήσεις και στα ηλεκτρονικά μηνύματά σου.

*Άσε τους μερικές φορές να καβγαδίζουν: Μην αποφεύγεις τη σύγκρουση. Κάνε τους ανθρώπους σου να αισθανθούν αρκετά ασφαλείς, ώστε να μπορούν να πουν αυτό που σκέπτονται, ακόμα και σε σένα. Έτσι θα έχουν παραγωγικές και δημιουργικές διαφωνίες.

Από την άλλη πλευρά, δείξε έμπρακτα την επιδοκιμασία σου προς τους υπαλλήλους σου. Δεν κοστίζει και έχει αποτέλεσμα.

Πληθώρα μελετών έχουν καταδείξει τη σημασία που έχει το άγγιγμα για τους πάντες -από τους μακάκους πιθήκους μέχρι τους μαθητές σε μία τάξη. Ένα χτύπημα στην πλάτη ή ένα σύντομο άγγιγμα στον ώμο μπορεί να εκφράζει υποστήριξη και να καθησυχάζει, κάνοντας τον αποδέκτη πιο πρόθυμο να πάρει ρίσκα και βελτιώνοντας την ικανότητά του να παίρνει αποφάσεις.

Ωστόσο, χρησιμοποίησε το άγγιγμα με φειδώ και με συντομία. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία μόνο στιγμή επαφής ή μία λεκτική επιδοκιμασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v