Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολύτιμη σύμμαχος για τα στελέχη η... αισιοδοξία

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ξέρουν πώς να προσφέρουν κίνητρα στον εαυτό τους και προσεγγίζουν όλα τα προβλήματα με θετική και εποικοδομητική φιλοσοφική άποψη. Ποια χαρακτηριστικά τους κάνους ξεχωριστούς.

Πολύτιμη σύμμαχος για τα στελέχη η... αισιοδοξία

Ξέρατε ότι τα στελέχη επιχερήσεων που διατηρούν την αισιοδοξία τους α) έχουν καλύτερη υγεία, β) κερδίζουν περισσότερα χρήματα, γ) διακρίνονται επαγγελματικά, δ) είναι ευτυχισμένοι στον γάμο τους; Τα στοιχεία αυτά βγαίνουν από έρευνες, στις οποίες επίσης υποστηρίζεται η άποψη ότι η αισιόδοξη στάση απέναντι στην ζωή είναι κάτι το επίκτητο, όχι κληρονομικό, και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το αποκτήσουν.

Οι αισιόδοξοι ξέρουν πώς να προσφέρουν κίνητρα στον εαυτό τους και προσεγγίζουν όλα τα προβλήματα με θετική και εποικοδομητική φιλοσοφική άποψη.

Οι «σκληροπυρηνικοί» αισιόδοξοι έχουν κάποια χαρακτηριστικά σημεία που τούς κάνουν να ξεχωρίζουν:

*Σπάνια τούς τρομάζουν ή τούς αναστατώνουν οι αντίξοες συνθήκες

*Πιστεύουν ότι κρατούν στα χέρια τους τον έλεγχο της πορείας τους στο μέλλον

*Χρησιμοποιούν την φαντασία τους για να φτιάξουν στο μυαλό τους σενάρια επιτυχίας

*Αποδέχονται κάτι που είναι πλέον τελεσίδικο

*Πιστεύουν ότι έχουν μία σχεδόν απεριόριστη ικανότητα βελτίωσης – ότι δεν έχουν φθάσει ακόμη στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.

Οι τεχνικές για την σταδιακή ανάπτυξη αισιόδοξης στάσης απέναντι στην ζωή είναι πολλές. Κύριες, ανάμεσά τους, είναι όσες βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπημένης αντιμετώπισης των προβλημάτων:

-Σκεφθείτε τον εαυτό σας σαν άνθρωπο που λύνει τα προβλήματα. Όσοι υιοθετούν την στάση αυτή χειρίζονται καλύτερα τις αγχώδεις καταστάσεις.

-Αναζητήστε πολλαπλές επιλογές. Με την τεχνική αυτή μπορείτε να περνάτε στην επόμενη επιλογή όταν η προηγούμενη δείχνει να έχει αποτύχει.

-Προβλέψτε τα προβλήματα. Αναγνωρίστε συνειδητά ότι όλα μπορούν να πάνε στραβά και κάντε ερωτήσεις του τύπου: Υπάρχει περίπτωση αυτό να στραφεί εναντίον μας; Πού θα μπορούσαν να μάς «ρίξουν» σε αυτή την συμφωνία;

-Ψάξτε τα καλά στοιχεία στις άσχημες καταστάσεις. Μάθετε να κάνετε τα εμπόδια σκαλοπάτια.

-Αποφεύγετε τις ψεύτικες κουβέντες που γίνονται μόνο και μόνο για την τόνωση του ηθικού. Οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ τί θαυμάσια που είναι τα πράγματα όταν στην πραγματικότητα είναι άσχημα.

Υπάρχουν επίσης τεχνικές που διορθώνουν την λανθασμένη τροχιά που ακολουθεί το μυαλό για να καταλήξει στην απαισιοδοξία.

Ιδού μερικά παραδείγματα:

-Παρακολουθείτε τις αρνητικές σκέψεις που γεννιούνται αυτόματα στο μυαλό σας. Κρατάτε ένα νοερό χρονικό της εμφάνισής τους. Σιγά-σιγά θα τις επιβραδύνετε και θα τις κάνετε λιγότερο αυτόματες

-Αποφεύγετε να κάνετε γενικεύσεις. Μην παίρνετε τις αποτυχίες σαν αποτέλεσμα προσωπικής ανεπάρκειας που θα σάς κατατρέχει για πάντα. Να τις βλέπετε σαν λάθη τα οποία μπορούν να διορθωθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v