Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διοικήστε αποτελεσματικά τις αλλαγές

Τι συμβουλεύει επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων ο καθηγητής Δημήτρης Μπουραντάς. Πώς πρέπει να διαχειρίζεται ο manager τις επερχόμενες αλλαγές. Γιατί πρέπει να δημιουργεί και να διατηρεί κλίμα επαγρύπνησης.

Διοικήστε αποτελεσματικά τις αλλαγές

Πραγματικός γκουρού στον χώρο του ελληνικού μάνατζμεντ, ο καθηγητής Δημήτρης Μπουραντάς είναι ένας δυναμικός και εξαιρετικά ευαίσθητος άνθρωπος που μπορεί όσο λίγοι να πιάνει τον σφυγμό των επιχειρήσεων και των αλλαγών που τις περιβάλλουν.

Σήμερα, λοιπόν, που η ελληνική επιχείρηση έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε από αλλαγές, ο καθηγητής γράφει:

«Η ικανότητα του ηγέτη να υλοποιεί αποτελεσματικά αλλαγές είναι θεμελιώδης στις σημερινές συνθήκες, αφού η συνεχής βελτίωση και προσαρμογή, οι καινοτομίες και η ανανέωση συνεπάγονται αλλαγές.

Πέραν όλων αυτών, για να υλοποιεί αποτελεσματικά τις αλλαγές, ο ηγέτης πρέπει:

*Να παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις και τις αναδυόμενες τάσεις που αφορούν την επιχείρηση και την οργανωτική του μονάδα, ώστε να εντοπίζει έγκαιρα τις απαιτούμενες αλλαγές.

*Να συγκρίνει συστηματικά (benchmarking) την επιχείρηση και την οργανωτική μονάδα με τον καλύτερο του κλάδου παγκοσμίως και τις υποδειγματικές πρακτικές, ώστε να εντοπίζει έγκαιρα τα προβλήματα και τις ευκαιρίες για αλλαγές.

*Να δημιουργεί και να διατηρεί κλίμα επαγρύπνησης (αίσθηση επείγοντος – αντίθετο του εφησυχασμού) στην μονάδα και στην επιχείρηση.

*Να «συλλαμβάνει» αλλαγές που οδηγούν στο επιθυμητό μέλλον.

*Να σχεδιάζει αποτελεσματικά την υλοποίηση της κάθε αλλαγής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προϋποθέσεις επιτυχίας, τα εμπόδια και τις πιθανές αντιστάσεις.

*Να επικοινωνεί το περιεχόμενο των αλλαγών έγκαιρα και με σαφήνεια στους εργαζομένους, να τούς πείθει για την αναγκαιότητά τους και τα οφέλη που θα έχουν οι ίδιοι και η επιχείρηση από αυτές.

*Να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αντιστάσεις στις αλλαγές και να κερδίζει την υποστήριξη των «κέντρων ισχύος».

Σημειώνουμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια στις συμβουλές του έγκριτου καθηγητή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v