Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα οφέλη της... Gig Economy για τις εταιρείες

Σύμφωνα με το λεξικό του Κέμπριτζ, η gig οικονομία είναι μία μέθοδος εργασίας που βασίζεται στη λογική ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσωρινές δουλειές ή κάνουν διαφορετικά κομμάτια μιας δουλειάς και πληρώνονται χωριστά, αντί να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.

Tα οφέλη της... Gig Economy για τις εταιρείες

Ο όρος «gig economy» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο οι προσωρινές θέσεις εργασίας είναι το σύνηθες και οι εταιρείες προβαίνουν σε συμβόλαια εργασίας για μικρό χρονικό διάστημα με ανεξάρτητους εργαζόμενους.

Η τάση προς την gig economy έχει ήδη αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Μελέτη της Intuit προβλέπει ότι, μέχρι το 2020, το 40% των Αμερικανών εργαζομένων θα είναι ανεξάρτητοι contractors.

Υπάρχει μία ποικιλία παραγόντων που οδηγούν στην ενίσχυση αυτού του φαινομένου. Ο βασικότερος ίσως είναι η ίδια η ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε. Και αυτό γιατί το ανθρώπινο δυναμικό καθίσταται ολοένα και περισσότερο κινητικό και εργάζεται από οπουδήποτε, με αποτέλεσμα η τοποθεσία της θέσης εργασίας να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο. Αυτό σημαίνει ότι οι freelancers έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν δουλειές και projects σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτοχρόνως οι εργοδότες μπορούν να επιλέξουν τα καλύτερα ταλέντα για συγκεκριμένα projects από μία μεγάλη δεξαμενή ατόμων που είναι διαθέσιμοι οπουδήποτε στον κόσμο.

Η ψηφιοποίηση έχει επίσης οδηγήσει στη μείωση των θέσεων εργασίας, καθώς η τεχνολογία αντικαθιστά κάποια είδη εργασίας και μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για κάποια άλλα.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση του φαινομένου της gig economy περιλαμβάνουν τις οικονομικές πιέσεις που ασκούνται στις επιχειρήσεις και οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την είσοδο της γενιάς των Millennials στην αγορά εργασίας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν δουλειές αρκετές φορές μέσα στη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Η gig οικονομία μπορεί να ιδωθεί, λοιπόν, ως μία εξέλιξη αυτής της τάσης.

Οφέλη της gig economy

Ένα από τα βασικότερα οφέλη που προσφέρει η gig οικονομία στις εταιρείες είναι η εξοικονόμηση πόρων. Επίσης, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συμφωνίες με ανεξάρτητους εξειδικευμένους εργαζομένους για συγκεκριμένα projects ή ανάγκες, που σε αντίθετη περίπτωση η συντήρησή τους ως μόνιμο προσωπικό θα είχε ιδιαιτέρως υψηλό κόστος. Ταυτοχρόνως, οι επιχειρήσεις δεν επιβαρύνονται με μόνιμο προσωπικό το οποίο ενδεχομένως να μην είναι διαρκώς απαραίτητο, αλλά απευθύνονται στην αγορά εργασίας για ανθρώπους που επιθυμούν και είναι καλοί σε μία συγκεκριμένη εργασία, τη δεδομένη στιγμή που η εταιρεία χρειάζεται και για όσο χρονικό διάστημα τη χρειάζεται.

Η gig economy αλλάζει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά γραφεία και υποδομές, ανάγκες εκπαίδευσης, σε πολλές δε περιπτώσεις και τις αμοιβές.

Από την πλευρά του ανεξάρτητου εργαζόμενου, η gig οικονομία μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή. Στην ιδανική εφαρμογή του, το μοντέλο αυτό επιτρέπει σε μεμονωμένους εργαζόμενους να επιλέγουν δουλειές που τους ενδιαφέρουν περισσότερο, αντί να αναγκάζει ανθρώπους που δεν μπορούν να έχουν μία θέση μόνιμης εργασίας να επιλέγουν οποιοδήποτε προσωρινό gig τούς προκύπτει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v