Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς πρέπει να μοιράζει το χρόνο του ο μάνατζερ

Απαιτεί προσοχή η ποιότητα του παραγόμενου έργου και όχι η ποσότητα όπως κάποιοι «δήθεν» εργοδότες νομίζουν. Τρεις συμβουλές για να γίνεται η εργασία αποτελεσματικότερη.

Πώς πρέπει να μοιράζει το χρόνο του ο μάνατζερ

Έρευνες του Χάρβαρντ έχουν δείξει ότι η περίφημη πολυδιεργασία (multitasking) οδη­γεί σε μέτρια αποτελέσματα. Δίνοντας λίγη προσοχή σε πάρα πολλά πράγματα, δεν κάνεις τίποτε καλά.

Ωστόσο, ούτε η ενα­σχόληση με μία μόνο εργασία είναι η απάντηση, καθώς είναι υπερβολικά αργή για να σε βοηθήσει να πετύχεις στον σημερινό γρήγορο κόσμο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσδιορί­σεις εκείνες τις εργασίες που θα δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη αξία και να εστιάσεις σε αυτές.

Δίνοντας προτεραιότητα στην αξία έναντι της ποσότητας και συγκεντρώνοντας την προσοχή σου σε εργασίες που μετρούν πραγματικά, θα βελτιώσεις την ποιότητα της εργασίας σου και, τελικά, την αξία που προσφέρεις.

Τι θα κάνεις με όλες εκείνες τις εργασίες που δε συμπεριλήφθη­σαν στη λίστα υψηλής αξίας; Βάλ' τες σε μια λίστα με όσα θα κάνεις αργότερα. Εάν διαρκώς μένουν εκτός της λίστας υψηλής αξίας, διερωτήσου: υπάρχει τελικά λόγος να τις κάνω;

Κατά τα άλλα υπάρχει και ο παράγοντας αποτελεσματικότητας στην εργασία, που λέει ότι πρέπει να ολοκληρώνεις όσα έχεις και κάνεις. Και επειδή η αυτοπειθαρχία είναι δύσκολη, δοκίμασε αυτές τις τρεις συμβουλές για να κάνεις την εργασία σου πιο αποτελεσματική κάθε μέρα:

· Ολοκλήρωσε τρία πράγματα πριν το μεσημέρι. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η ομάδα που προηγείται στο ημίχρονο έχει περισ­σότερες πιθανότητες να κερδίσει το παιχνίδι. Απόλαυσε το μεσημεριανό γεύμα σου γνωρίζοντας ότι ολοκλήρωσες τρεις τουλάχιστον εργασίες σου το πρωί.

· Βάζε σε σειρά για να τελειώνεις γρηγορότερα. Χώρισε τις εργασίες σε μέρη. Ασχολήσου με τα μεγαλύτερα κομμάτια στην αρχή και φρόντισε κάθε επακόλουθο μέρος να είναι συ­ντομότερο. Εάν αφήσεις τα μακροσκελέστερα μέρη για το τέ­λος, το πιθανότερο είναι ότι θα ξεμείνεις από ενέργεια πριν το τέλος της ημέρας.

· Αντιμετώπιζε συναφείς εργασίες την ίδια στιγμή. Ο νους επωφελείται από την επανάληψη. Μπορείς να δώσεις ώθηση στον εαυτό σου αναλαμβάνοντας να εκτελέσεις συναφή πρότζεκτ σε παράλληλο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v