Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα «σιγουρέψετε» την εργασία σας

Χρηστικές συμβουλές για να καταστήσετε τον εαυτό σας πιο πολύτιμο στην εταιρεία που εργάζεστε και να εξασφαλίσετε τη θέση εργασίας και την επαγγελματική άνοδο. Η σημασία της ανάληψης νέων καθηκόντων και της εκπαίδευσης.

Πώς θα «σιγουρέψετε» την εργασία σας

Για να «προφυλάξετε» τη θέση σας στο σημερινό άσχημο οικονομικό κλίμα, πρέπει να κάνετε τον εαυτό σας ακόμη πιο πολύτιμο για την εταιρία σας. Πώς θα το πετύχετε αυτό;

• Ενεργώντας σαν η εταιρεία για την οποία δουλεύετε να ανήκε σ' εσάς. Να σκέφτεστε όπως ο εργοδότης σας: Μια συνεχής ροή από καλά εξυπηρετούμενους πελάτες είναι πηγή πωλήσεων - και κερδών. Και το ίδιο ισχύει για το ενδιαφέρον σας έναντι της εταιρείας.

• Κάντε περισσότερα απ' όσα κάνατε μέχρι σήμερα. Προθυμοποιηθείτε να αναλάβετε νέα καθήκοντα, δουλέψτε περισσότερες ώρες αν χρειαστεί - και μην περιμένετε να σας το ζητήσουν.

• Προσδιορίστε τις ικανότητες που έχει ανάγκη η εταιρία σας - και φροντίστε να τις αποκτήσετε. Παρακολουθήστε μαθήματα ή σεμινάρια. Ενεργήστε με ταχύτητα ώστε να μπορείτε να δείξετε πως η απουσία σας θα αφήσει στην εταιρία ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

• Αναζητήστε καλύτερους, πιο αποδοτικούς τρόπους για να κάνετε τα διάφορα πράγματα. Προσοχή: Βεβαιωθείτε πρώτα ότι το management θα δει τις προτάσεις σας σαν πηγή μακροπρόθεσμων οικονομιών και όχι σαν μια ακόμα δαπάνη.

Απαλλαγείτε από το σύνδρομο του τρόπου σκέψης «Μου αξίζει...» Μερικά παραδείγματα: «Πηγαίνω πολύ νωρίς στη δουλειά και γι’ αυτό μου αξίζει να φεύγω λίγο νωρίτερα το απόγευμα.» Ή «Δεν έχω πάρει άδεια εδώ και πολύ καιρό και έτσι δικαιούμαι να δηλώσω 'άρρωστος' και μια μέρα.»

Δείξτε λίγη ευγνωμοσύνη. Οχι «να γίνετε χαλί να σας πατήσουν», αλλά δώστε στον εργοδότη σας ό,τι περιμένετε κι εσείς από αυτόν: Λίγο θετικό feedback.

• Ποτέ μην πέσετε στην ολέθρια παγίδα να θεωρήσετε τον εαυτό σας αναντικατάστατο. Το «ουδείς αναντικατάστατος» έχει βγει από μέσα από τη ζωή. Υπάρχει πάντοτε κάποιος με την ίδια εμπειρία και τις ίδιες ικανότητες που θα δεχθεί να κάνει την ίδια δουλειά με εσάς αλλά με λιγότερα χρήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v