Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρόκληση της ψηφιακής λογιστικής

Τι αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς στην οικονομική διοίκηση των επιχειρήσεων. Ποιες είναι οι προκλήσεις για τους οικονομικούς διευθυντές προκειμένου να αποφύγουν να βάλουν σε κίνδυνο τις εταιρείες.

Η πρόκληση της ψηφιακής λογιστικής

Εάν το μέλλον των επιχειρήσεων είναι ψηφιακό, όπως πολλοί υποστηρίζουν, η επόμενη εύλογη ερώτηση είναι τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την οικονομική διεύθυνση:

Σύμφωνα με έρευνα της OpenMatters και ανάλυση από την Deloitte οι Οικονομικοί Διευθυντές (CFO) πρέπει να κινηθούν προς τη digital κατεύθυνση ειδάλλως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θέσουν τo μέλλον της εταιρείας σε μεγάλο ρίσκο.

Στην εποχή μας, ο ισολογισμός με το "φυσικά" assets της επιχείρησης όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, καταθέσεις και επενδυθείς, εξοπλισμός κ.ά. δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα αφού όλα τα παραπάνω συνιστούν το 20% ή και λιγότερα της συνολικής εταιρικής αξίας (Ocean Tomo, 2010).

Εν συντομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες διαταράσσουν της παλαιότερες πηγές δημιουργίας αξίας. Οι CFOs που δεν θα υιοθετήσουν αυτές τις τεχνολογίες ενδέχεται να δημιουργούν στρατηγικά και λειτουργικά ρίσκα τόσο για τους ίδιους όσο και τη διοίκηση της εταιρείας και τους shareholders.

Η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, πως οι CFOs που εξακολουθούν να διαθέτουν (ή επενδύουν) το κεφάλαιο της εταιρείας σε tangible assets χρησιμοποιώντας περασμένης γενιάς τεχνολογίας μπορεί να δημιουργήσουν χαμηλότερα επίπεδα απόδοσης και εταιρικής αξίας από τους συναδέλφους τους που είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στις νέες τεχνολογίες και ξοδεύουν τους διαθέσιμους πόρους στη δημιουργία intangible assets.

Επιπρόσθετα, οι CFOs που δεν κατανοούν τη χρησιμότητα των big date υπερ-επενδύουν πάνω στα tangible assets γιατί αυτό μπορούν να μετρήσουν, να εντοπίσουν και να προσθέσουν στις αναφορές τους.

Τα intangible assets (άϋλες αξίες), εκτός από τα brand, συμπεριλαμβάνουν τους ανθρώπους - πελάτες, εργαζόμενους και επενδυτές -, την πνευματική ιδιοκτησία και τα κοινωνικά και επιχειρηματικά δίκτυα. Τα συγκεκριμένα intangible assets ενδυναμώνονται σε μεγάλο βαθμό από υπάρχουσες και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως Cloud, Analytics, Internet of Things και Mobile (CASIM).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v