Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αντέξετε την κριτική των... υφισταμένων σας

Μια από τις πρώτες δουλειές σας ως manager είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της ομάδας και να κριθείτε αξιόπιστος από τους υπάλληλούς σας. Πώς θα το πετύχετε. Η έννοια της «αυθεντικής ηγεσίας».

Πώς θα αντέξετε την κριτική των... υφισταμένων σας

Οι επιχειρήσεις εξελίσσονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Πρέπει να διαθέτουν ικανότητα προσαρμογής. Υπό προϋποθέσεις όμως. Και αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Μία από τις πρώτες δουλειές σας ως μάνατζερ και ηγέτης είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της ομάδας σας. Οι εργαζόμενοι σας, ωστόσο, δε θα σας εμπιστευτούν αυτόματα. Ως μάνατζερ, επιδράτε σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που εργάζονται και λειτουργούν στην επαγγελματική ζωή τους. Καθώς παίρνετε τα ηνία, θα έχουν ερωτήσεις όπως: θα έχετε τη δυνατότητα να εκπροσωπείτε σωστά τη δουλειά τους σε άτομα εκτός μονάδας; Είναι ασφαλές για εκείνους να μιλούν ελεύθερα όταν διαφωνούν μαζί σας; Πώς θα αντιδράσετε, αν σας πουν ότι έκαναν ένα λάθος; Τι αξίες θα εφαρμόσετε, όταν θα αντιμετωπίσετε μια δύσκολη απόφαση; Θα μπορέσετε να είστε σύμμαχος και υποστηρικτής;

Η δημιουργία εμπιστοσύνης μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, όταν έχετε πάρει προαγωγή και διοικείτε τους πρώην ομότιμους συναδέλφους σας. Θα πρέπει να θεμελιώσετε κύρος και αξιοπιστία χωρίς να απομακρύνετε εκείνους που είχαν παλαιότερα τον ίδιο τίτλο με εσάς -ή που μπορεί να συναγωνίζονταν με εσάς για την ίδια θέση- και τους οποίους χρειάζεστε τώρα ως συμμάχους.

Η καθηγήτρια της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Harvard, Linda Hill, και ο σύμβουλος στελεχών Kenl Lineback ορίζουν την εμπιστοσύνη ως συνδυασμό δύο συστατικών: του χαρακτήρα και της ικανότητας. Ο χαρακτήρας σχετίζεται με το αν οι προθέσεις σας συμφωνούν με τις πράξεις σας, ενώ η ικανότητα αφορά τις τεχνικές, επιχειρησιακές και πολιτικές γνώσεις που μεταφέρετε στην εργασία σας. Οι υπάλληλοι σας σχηματίζουν γρήγορα απόψεις για τον χαρακτήρα και την ικανότητά σας τόσο με βάση αυτά που λέτε όσο και με αυτά που κάνετε, και θα συνεχίσουν να ξεκαθαρίζουν αυτές τις απόψεις καθώς σας γνωρίζουν καλύτερα.

Είναι σημαντικό για σας να μάθετε πώς καλλιεργείται αυθεντική ηγεσία.

«Οι άνθρωποι σας εμπιστεύονται όταν είστε ειλικρινής και αυθεντικός, όχι απομίμηση κάποιου άλλου», γράφει ο Bill George, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Medtronic και καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Harvard.

Ο George και οι συνάδελφοι του διέδωσαν την έννοια της «αυθεντικής ηγεσίας», ισχυριζόμενοι ότι οι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες μετατρέπουν την εργασία τους σε ένα βαθιά προσωπικό εγχείρημα. Ενεργούν με πάθος και σύμφωνα με τις αξίες τους και επιφέρουν αλλαγές χτίζοντας ανοιχτές, ουσιαστικές σχέσεις με τα άτομα του οργανισμού τους, τα οποία, στην πορεία, τους εμπιστεύονται βαθύτατα. Αυτή η εμπιστοσύνη προέρχεται από την αναγνώριση ενός πραγματικού ατόμου πίσω από τη μάσκα της εξουσίας, ενός ατόμου που εκθέτει τα κίνητρα, τις αξίες και τους στόχους του σε κοινή θέα για να τα δουν όλοι. Η αυθεντικότητα αυτού του είδους αποτελεί σημαντικό συστατικό ενός ισχυρού χαρακτήρα.

Οι αυθεντικοί ηγέτες αναπτύσσουν το προσωπικό τους στιλ μέσω δοκιμών και σφαλμάτων. Για να διερευνήσετε και να αναπτύξετε τη δική σας αυθεντική ηγεσία, θα χρειαστεί να διδαχτείτε από την ιστορία της ζωής σας. Η ανακάλυψη της ιστορίας της καταγωγής σας θα δώσει σκοπό και έμπνευση για το μέλλον σας. Οι αξίες και οι στόχοι σας προέρχονται από κάπου. Αν κάνετε τη σύνδεση ανάμεσα στον σημερινό εαυτό σας και στις παλιές εμπειρίες, θα κατανοήσετε καλύτερα γιατί βλέπετε τον κόσμο με τον τρόπο που τον βλέπετε και γιατί ενδιαφέρεστε για αυτά που ενδιαφέρεστε. Μελετήστε την ιστορία σας και μάθετε να την αφηγείστε και να τη μοιράζεστε ελεύθερα.

Επίσης, κατανοήστε τα εξωτερικά και τα εσωτερικά κίνητρά σας. Τα εξωτερικά κίνητρα είναι τα εξωτερικά αποτελέσματα που επιδιώκετε: αναγνώριση, κύρος, πλούτος και ούτω καθεξής. Τα εσωτερικά κίνητρα είναι εσωτερικές επιβραβεύσεις του εαυτού μας, για παράδειγμα η προσωπική ανάπτυξη ή η ικανοποίηση από την παροχή βοήθειας σε άλλους. Όλοι οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν ότι οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στο σκεπτικό τους, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσετε και τη σχέση της εργασίας σας με ένα κομμάτι της δικής σας κοσμοθεωρίας. Μόλις προσδιορίσετε αυτά τα κίνητρα, μπορείτε να αναζητήσετε ευκαιρίες για να τα καλλιεργήσετε.

Αναπτύξτε αυτεπίγνωση. Είναι ίσως οδυνηρό να δέχεστε ανατροφοδότηση από συναδέλφους και να είστε παράλληλα ειλικρινής και για τα δικά σας μειονεκτήματα. θα πρέπει να είστε ανοιχτός στην κρίση των άλλων - ανθρώπων που επιβλέπετε, με τους οποίους συνεργάζεστε και συναγωνίζεστε, και που θέλετε να εντυπωσιάσετε. Αν δε γνωρίζετε πώς σας βλέπουν οι άλλοι, όποιες αρνητικές πληροφορίες, ανεξαρτήτως βαρύτητας, είναι συγκλονιστικές. Όσο πιο σαφής είναι η εικόνα της εντύπωσης που προκαλείτε στους άλλους τόσο καλύτερος θα είστε στην επεξεργασία της κριτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v