Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώρα ευθύνης για τον Φώτη Κουβέλη

Η χώρα έχει ανάγκη να κυβερνηθεί και ο κ. Κουβέλης είναι το πραγματικό «κλειδί» για την επιτυχία μιας ουσιαστικής, ελπίζω, προσπάθειας Αρκεί να θέσει επαρκείς όρους και να μη λυγίσει μπροστά στο δύσκολο δίλημμα.

Ώρα ευθύνης για τον Φώτη Κουβέλη
Τρία κόμματα έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 168 βουλευτών, ενώ μαζί με τις δεξιές μικρές δυνάμεις που έμειναν εκτός βουλής (εξαιτίας του νόμου Παυλόπουλου) αγγίζουν ποσοστό κοντά στο 50%.

Εάν μάλιστα συντάσσονταν και οι Οικολόγοι, το ποσοστό αυτό στην «κοινωνία» θα μπορούσε να ξεπεράσει οριακά το 50%.

Ο κ. Κουβέλης, όμως, ο άνθρωπος «κλειδί» της ιστορίας, φαίνεται ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει διότι δεν συμμετέχει και ο… ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγορεί για «μαξιμαλιστικές θέσεις».

Επ' αυτού αντιλαμβάνομαι πλήρως την πολιτική σκοπιμότητα (μετά το προηγούμενο του… Καρατζαφέρη), όχι όμως την εθνική σκοπιμότητα.

Δεν το αρνούμαι, το ρίσκο των αποφάσεων που καλούνται να πάρουν οι πολιτικοί μας είναι μεγάλο. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής από την επιφανειακή «αντίφαση» του λαού, που συνοψίζεται στη φράση «ναι στο ευρώ, αλλά όχι στο μνημόνιο».

Αυτό όμως δεν επιτρέπει στον κ. Κουβέλη, που έχει όντως προοδευτικές αλλά μετριοπαθείς ιδέες, να αρνείται τη συμμετοχή σε ένα κυβερνητικό σχήμα επειδή κάποιος άλλος είναι μαξιμαλιστής.

Γνωρίζω ότι ο κ. Κουβέλης είναι στις συμπληγάδες. Φοβάται -και ορθώς- ότι αν η κυβέρνηση αυτή δεν πετύχει οι ψηφοφόροι του θα μετακινηθούν, ακριβώς όπως συνέβη και με τον κ. Καρατζαφέρη, παρά την αποχώρησή του.

Γνωρίζει επίσης ότι αν δεν συμμετάσχει πάλι θα έχει πολύ σοβαρές απώλειες από εκείνους που τον ψήφισαν. Μόνο που στη μία από τις δύο όψεις του διλήμματος παρεμβάλλεται και το εθνικό συμφέρον.

Κατά την άποψή μου, αν η πίεση συνεχιστεί και ο κ. Κουβέλης συνεχίσει να αρνείται, θα έχει υπογράψει την πολιτική του καταδίκη.

Ο σχηματισμός του ψηφίστηκε από ένα κομμάτι ψηφοφόρων που θέλουν σοβαρές «αριστερές διορθώσεις» στο μνημόνιο και στα συμπαρομαρτούντα. Αν ήθελαν κάτι περισσότερο, θα πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήθελαν κάτι λιγότερο, θα έμεναν στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κουβέλης πήρε το ποσοστό που πήρε ακριβώς για να «μπολιάσει» μια ευρύτερη κυβέρνηση, να θέσει όρους, αλλά χωρίς να ανατρέπει όλο το πλαίσιο. Πήρε ψήφο στη λογική μιας αριστεράς που συμμετέχει. Και τώρα, σήμερα, έχει αυτήν την ευκαιρία. Να θέσει συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους και κάποιες «κόκκινες» γραμμές.

Αν δεν το κάνει, θα γίνει ακριβώς αυτό που φοβάται: οι ψηφοφόροι θα μετακομίσουν είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά.

Ας κάνει λοιπόν την αναντίρρητα επικίνδυνη υπέρβαση, έστω ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

* Διευθυντής του Euro2day.gr - οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές.

**Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v