Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δημοσίευση ισολογισμών και… το ελληνικό μεγαλείο!

Τα «απίστευτα και όμως ελληνικά» που συμβαίνουν στις καταθέσεις των οικονομικών καταστάσεων. Τα χαράτσια, η γραφειοκρατία, η κρατική κουτοπονηριά και το πώς το ένα ηλεκτρονικό βήμα εμπρός συνοδεύεται από… τρεις φωτοτυπίες πίσω!

  • Του Κων/νου Μαρκάζου*
Η δημοσίευση ισολογισμών και… το ελληνικό μεγαλείο!

Τα όσα αναφέρονται παρακάτω αφορούν πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι επιχειρήσεις με την δημοσιότητα των οικονομικών καταστάσεων και των γενικών συνελεύσεων, αλλά δίνουν και αφορμή για μερικά γενικότερα συμπεράσματα.

Ένα (ηλεκτρονικό) βήμα εμπρός, τρείς φωτοτυπίες πίσω

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ε.Β.Ε.Α. στις 5/6/2014 προκειμένου οι ΑΕ να καταθέσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις πρέπει:

«(α) Να έχουν κάνει απογραφή στο ΓΕΜΗ και να έχουν καταθέσει το φυσικό φάκελό της

(β) Τα έγγραφα να φέρουν πρωτότυπες υπογραφές

(γ) Να προσκομίζουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (Ισολογισμό Χρήσης, Αποτελέσματα Χρήσης, Πίνακα διαθέσεως αποτελεσμάτων, Προσάρτημα, Έκθεση ΔΣ, Έκθεση Ελεγκτών, Διπλότυπο είσπραξης από Δ.Ο.Υ €544,67 για δημοσίευση ισολογισμού στο ΦΕΚ, οικονομική εφημερίδα ή εκτύπωση της ιστοσελίδας που φαίνεται ο δημοσιευμένος ισολογισμός)

(δ) Όλα τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να δοθούν στο ΓΕΜΗ και σε ψηφιακή μορφή (αρχεία PDF υπογεγραμμένα)»

Το τραγελαφικό είναι ότι στο site https://services.businessportal.gr/ ακόμα και σήμερα αναφέρει: «Σχετικά με την υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών ενημερώνουμε τις επιχειρήσεις ότι: Σύμφωνα με (άρθρο 7 παρ 3 Ν.3419/2005), οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή ή σε ψηφιακή μορφή, με ηλεκτρονικά μέσα και με χρήση ψηφιακής υπογραφής του εκδότη κάθε εγγράφου. Όσοι δεν μπορούν να διαμορφώσουν τα αρχεία τους με τη χρήση ψηφιακής υπογραφής, μπορούν να υποβάλλουν τα νομίμως υπογεγραμμένα δικαιολογητικά με ηλεκτρονικά μέσα (σε μορφή ασφαλούς pdf μη επεξεργάσιμου), εξοικονομώντας, έτσι, σημαντικό χρόνο από τις διαδικασίες αυτοπρόσωπης προσέλευσης και αναμονής στις διάφορες Υπηρεσίες (ΓΕΜΗ, περιφερειών κλπ)».

Και συνεχίζει: «Η Υπηρεσία αυτή είναι πρωτοποριακή και θα απαλλάξει από την άσκοπη και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, που έως σήμερα υποβάλλονται τόσο οι εταιρείες, αλλά και οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων και οι Υπηρεσίες των Περιφερειών, για την υποβολή δικαιολογητικών και την ανταλλαγή εγγράφων σε έντυπη μορφή». (Τα μαυρισμένα στοιχεία με βάση τα πρωτότυπα κείμενα από το site)

Στην πράξη, οι επιχειρήσεις αφού ολοκληρώσουν την διαδικασία (ηλεκτρονική υποβολή στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ www.businessportal.gr ) πρέπει να στείλουν τα ηλεκτρονικά αρχεία και σε ... CD. Το ΕΒΕΑ ζητάει κατά παράβαση του νόμου τους Ισολογισμούς και όλα τα υπόλοιπα και σε έντυπη μορφή και σε ηλεκτρονική (ενώ προβλέπεται από τον νόμο η επιλογή ανάμεσα στις δύο μορφές) αλλά ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ όλων των εγγράφων!!

Με πρόσθετη ανακοίνωση το ΕΒΕΑ αναφέρει: «Μαζί με τα πρωτότυπα να υπάρχει ένα σετ φωτοτυπίες προκειμένου να σταλούν στην Περιφέρεια στην περίπτωση που η ηλεκτρονική αποστολή αποτύχει για κάποιο λόγο». Χιλιάδες προληπτικές φωτοτυπίες για την περίπτωση που αποτύχει η αποστολή. Η προνοητικότητα του γραφειοκράτη είναι απέραντη.

Εν τω μεταξύ οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να πληρώνουν το παράβολο για δημοσίευση στο ΦΕΚ, το οποίο εκδίδεται (ευτυχώς) ηλεκτρονικά στο TAXIS (θα μείνω πάντα με την απορία με ποιο αλγόριθμο προκύπτει το ποσό των € 544,67).

Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις (με υπεύθυνη δήλωση)

Υπάρχει όμως και το κερασάκι στην τούρτα της διαδικασίας (με γεύση και σημασία). Μαζί με την αίτηση στο ΓΕΜΗ υποβάλλεται και ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας που πρέπει να αναφέρει ότι:

«1. Τα στοιχεία που αφορούν στην εταιρεία μας, που με ευθύνη μας αναγράφονται στο σχέδιο της συνημμένης ανακοίνωσης, είναι ορθά και αληθή και αποτελούν πιστή και ακριβή αντιγραφή, από τα αναγραφόμενα στα υποβληθέντα στην Υπηρεσίας σας (με Αρ. Πρωτ... /..-...-2014) κατά περίπτωση δικαιολογητικά (Πρακτικό Γενικής Συνελεύσεως ή Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου ή Καταστατικού κλπ).

2. Σε περίπτωση που, με βάση τα στοιχεία που με ευθύνη μας αναγράφονται στο σχέδιο της συνημμένης ανακοίνωσης, γίνει, λόγω υπαιτιότητάς μας, εσφαλμένη ανακοίνωση, αναλαμβάνουμε κάθε ευθύνη μέχρι και την καταβολή του κόστους αναδημοσίευσης της ορθής ανακοίνωσης στο ΓΕΜΗ και στο ΦΕΚ».

Έτσι στην περίπτωση λάθους, η επιχείρηση δηλώνει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για πάσα νόσο και κάθε έλλειψη. Η προνοητικότητα του ανεύθυνου υπεύθυνου είναι μεγάλη.

Δημοσίευση Ισολογισμών – Ένα σήριαλ χωρίς τέλος

Αφού χρειάστηκαν δύο μνημόνια και πολιτικές διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο για να σταματήσει η δημοσίευση των Ισολογισμών σε εφημερίδες (που απειλούσαν ότι θα κρατήσουν την αναπνοή τους μέχρι να σκάσουν), και αφού φύτρωσαν σαν μανιτάρια ιστοσελίδες που δημοσιεύουν ισολογισμούς «με κόστος χαμηλότερο από εφημερίδα», το ΕΒΕΑ αποφάσισε να προσθέσει και άλλα προβλήματα σχετικά με το ποιο site δημοσιεύονται οι οικονομικές καταστάσεις, καθώς οι υπάλληλοί του δεν δέχονται την δημοσίευση θυγατρικών στο site της μητρικής και ζητούν ξεχωριστό site! Παρότι υπάρχει σχετική εγκύκλιος της ΓΓ του Υπουργείου Ανάπτυξης (Κ2-3683/29-5-2013) που προσπαθεί να διευθετήσει το θέμα, αλλιώς την ερμηνεύουν οι υπάλληλοι του ΕΒΕΑ στο ΓΕΜΗ που πιστεύουν ότι εξυπηρετούν την πληροφόρηση με το να είναι οι θυγατρικές σε άλλο site από την μητρική.

Έτσι φτάσαμε η Ελλάδα, που έχει υπηρεσίες διαδικτύου σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μην χρειάζεται δημοσίευση των Ισολογισμών σε έντυπες εφημερίδες, (παρότι είναι χώρα με μικρότερη διάδοση του internet σε σχέση με άλλες χώρες με εξαίρεση το internet στα κινητά που λατρεύουν οι Έλληνες), να εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει οριστική λύση στο θέμα.

Ποιοί πληρώνουν την δημοσίευση των Γενικών Συνελεύσεων - Σπεύδε βραδέως

Μία από τις (αμέτρητες) επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων που ανακαλύψαμε ότι πρέπει να καταργηθούν στην μετά χρεοκοπία εποχή, είναι τα τέλη δημοσίευσης στο ΦΕΚ. Ο τρόπος που καταργήθηκαν μελλοντικά αποτελεί (άλλο ένα) παράδειγμα ελληνικής κρατικής κουτοπονηριάς. Σύμφωνα με ομολογημένη (άρα συγχωρητέα;) πονηριά ο απερχόμενος υφυπουργός κ. Σκορδάς δήλωσε οτι ο νόμος (4250/13) επίτηδες ανέφερε σαν ημερομηνία κατάργησης του σχετικού τέλους την 20/7/14 για να μπορέσουν εισπραχθούν τα τέλη των συνελεύσεων του 2014.

Δεν κοίταξαν όμως το ημερολόγιο για να ανακαλύψουν ότι η τελευταία πιθανή ημέρα υποβολής είναι Κυριακή και με εγκύκλιο του (Κ2 - 2859/5.6.2014) το Υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι «δεδομένου ότι φέτος η 19/7/2014 και η 20/7/2014 συμπίπτουν με ημέρες κατά τις οποίες οι Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. δεν λειτουργούν (Σάββατο και Κυριακή) η προθεσμία για την υποβολή των πρακτικών όσων τακτικών γενικών συνελεύσεων συγκληθούν την 29η και την 30η Ιουνίου 2014 λήγει την 21/07/2014, ημερομηνία κατά την οποία δεν απαιτείται πλέον η συνυποβολή παραβόλου τελών δημοσίευσης στο ΦΕΚ, δεδομένου ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις θα πραγματοποιούνται πλέον ατελώς». Σπεύδει δε να συμπληρώσει ότι «η Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. καλείται όπως προσαρμόσει κατάλληλα τις εφαρμογές ηλεκτρονικής υποβολής, ούτως ώστε για υποβαλλόμενες πράξεις και στοιχεία Α.Ε. και Ε.Π.Ε. με ημερομηνία έως και 28/06/2014 δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης καταχώρισης αν δεν συνοδεύεται από παράβολο».

Συνεπώς, όσοι επιλέξουν να στείλουν τις ανακοινώσεις των Γενικών συνελεύσεων στο ΓΕΜΗ πριν από την 21η Ιουλίου, θα επιβαρυνθούν με το κόστος του παραβόλου δημοσίευσης, ενώ όσοι επιλέξουν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας θα γλυτώσουν αυτή την επιβάρυνση. Αξίζει επίσης κάποιος να δει τι θα γίνει στις 21/7/2014 στις υπηρεσίες του ΓΕΜΗ.

Η ισχύς του εθνόσημου

Το ΕΒΕΑ έχει ως σήμα το εθνόσημο. Την ίδια πρακτική χρησιμοποιούν και άλλοι (π.χ. ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί χαρακτηρίζονται ΝΠΔΔ. Ο μόνος (προφανής) λόγος είναι για να αποκτήσουν κύρος μέσω αντιποίησης κρατικής εξουσίας.

Είναι σοβαρό λάθος να ανατίθενται κρατικές διαδικασίες σε ιδιώτες, οι οποίοι συμπεριφέρονται φορώντας ψεύτικο κρατικό μανδύα και χωρίς σωστές προϋποθέσεις (Προσοχή η προηγούμενη φράση ισχύει μόνο ολόκληρη. Το να ανατίθενται λειτουργίες του κράτους σε ιδιώτες δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε δογματικά). Απόδειξη αποτελεί και το παράδειγμα του ΤΕΕ στο σύστημα του οποίου το κράτος στηρίχθηκε για την λειτουργία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, για να δεχθεί τον εκβιασμό του ΤΕΕ σε συντεχνιακά αιτήματα με μοχλό το κατέβασμα του διακόπτη του συστήματος.

Κάποτε θα πρέπει να αξιολογηθούν (έστω με μια έρευνα ικανοποίησης πελατών) τα επιμελητήρια που ανέλαβαν εργολαβικά να κάνουν τον ενδιάμεσο στο θέμα του ΓΕΜΗ προσπαθώντας να καλύψουν τα ελλείμματα στο ρόλο τους (τα οικονομικά τα έχουν καλύψει γιατί φρόντισαν να χαρατσώνουν το σύνολο των επιχειρήσεων με υποχρεωτικές συνδρομές και καταγγέλλουν την επάρατη τρόικα που έχει αντίθετη άποψη).

Επίλογος

Οι επιχειρήσεις δεν αντιδρούν σε όλα αυτά (και σε πολλά άλλα) γιατί έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους προβλήματα. Ο εθισμός λειτουργεί σαν κατασταλτικό φάρμακο. Όμως αν δεν υπάρξει αντίδραση, η υπανάπτυξη μας θα μας γίνει μόνιμο ντεκόρ. Όσο για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες ένα μεγάλο κομμάτι των διοικούντων είναι αλλεργικό, φαίνεται ότι για το προβλεπτό μέλλον θα χρειάζεται η υποχρεωτική υιοθεσία των ξένων για να επιβληθούν.

Ίσως τα θέματα που αναφέραμε παραπάνω τα λύσει ο κ. Γιακουμάτος από την θέση του υφυπουργού του Υπουργείου Ανάπτυξης. Και μαγκιά διαθέτει και λαϊκότητα και ελληνικό τσαμπουκά, έστω τηλεοπτικό. Θυμίζω ότι πρόσφατα δήλωσε ότι ο Σόιμπλε είναι πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί και να μην το πιστεύει στα αλήθεια, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά οι χιλιάδες ψηφοφόροι του ενθουσιάζονται. Προς απογοήτευση μας.

 

• Ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκάζος είναι οικονομολόγος


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v