Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Η πτώση τρομάζει, αλλά δημιουργεί ευκαιρίες

Η έντονη μεταβλητότητα του αμερικανικού χρηματιστηρίου και σε ποιες μετοχές μπορούν να στραφούν οι επενδυτές. Η αποτυχία των αναλυτών, το μεγάλο ερώτημα και το κρίσιμο παιχνίδι των πιθανοτήτων.

Wall Street: Η πτώση τρομάζει, αλλά δημιουργεί ευκαιρίες
  • Του Βασίλη Παζόπουλου*

Είναι καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει με τα άρθρα που διαβάζουμε αυτές τις ημέρες στον διεθνή οικονομικό τύπο. Μονοπωλούν οι προβλέψεις για μεγάλη καταστροφή, ενώ με καταπληκτική ευκολία οι αναλυτές μας παραθέτουν τους λόγους που οι μετοχές θα συνεχίσουν να υποχωρούν σε επίπεδα που τρομάζουν.

Οι απορίες που δημιουργούνται διαβάζοντας τις προβλέψεις, είναι δύο κυρίως: η πρώτη βεβαίως, είναι αν έχουν δίκιο, προκειμένου να πάρουμε τα μέτρα μας. Η δεύτερη, που στο καλό ήταν όλοι αυτοί 2-3 μήνες πριν να μας προειδοποιήσουν; Αν μάλιστα ανασύρουμε τις προβλέψεις των ακριβοπληρωμένων στελεχών των μεγάλων οίκων, θα διαπιστώσουμε πως η ευστοχία τους αποτελεί επίτευγμα εφάμιλλο των καλύτερων σκηνών του Mister Bean !

Αναμφισβήτητα, η υποχώρηση των αμερικάνικων μετοχών έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις πλέον. Ο S&P είναι 20% κάτω από τα υψηλά του και ο Nasdaq έχει υποχωρήσει ακόμα περισσότερο. Πράγματι, πρόκειται για τον χειρότερο Δεκέμβρη από την κρίση του 1929. Πράγματι, είχαμε προχθές την μεγαλύτερη πτώση σε παραμονή Χριστουγέννων στην ιστορία. O Οκτώβρης ήταν ο χειρότερος μήνας από την πτώχευση της Lehman Brothers.

Κανείς δεν μπορεί να τα αρνηθεί όλα αυτά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι κάτι άσχημο συμβαίνει. Και εδώ ερχόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να απαντήσουμε: όποιο ή όποια είναι αυτά τα αρνητικά που επηρέασαν τους επενδυτές, θα οδηγήσουν σε ύφεση ή όχι;

Γιατί είναι το κρίσιμο ερώτημα; Επειδή αν ανατρέξουμε ως και 50 χρόνια πίσω, στις περιπτώσεις που ο S&P υποχώρησε σε ποσοστό περισσότερο του 10% από την πρόσφατη κορυφή του, πάντα όποιος αγόρασε κοντά στο τέλος της πτώσης βρέθηκε κερδισμένος το αργότερο σε ένα χρόνο. Εκτός από μία περίπτωση: όταν υπήρξε ύφεση. (Περισσότερα για το θέμα θα βρείτε σε άλλο άρθρο μου στο Euro2day.gr).

Σίγουρη πρόβλεψη στο χρηματιστήριο δεν υπάρχει. Όποιος σας διαβεβαιώνει για την ακλόνητη πεποίθηση του, είναι είτε άσχετος, είτε απατεώνας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. Ποιες είναι οι πιθανότητες λοιπόν να βιώσουμε μια νέα κρίση του μεγέθους του 2008 ή του σκασίματος της φούσκας των dot.com;

Δεν βλέπουμε να υπάρχει κάτι τόσο σοβαρό, αν και λόγοι για διόρθωση υπάρχουν πολλοί: Το παγκόσμιο χρέος είναι στα ύψη με τα ανοδικά επιτόκια να το επιβαρύνουν, η Βρετανία οδηγείται σε άσχημο διαζύγιο με την ΕΕ, οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να κλιμακώσουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Ωστόσο όλα αυτά δεν είναι ακριβώς τα νέα που αιφνιδίασαν τους επενδυτές. Οπότε, γιατί τους επηρέασε τόσο πολύ τώρα;

Παίρνω αρκετά e-mail αυτές τις ημέρες, με ένα κυρίως ερώτημα. Μήπως αυτή η πτώση αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία να εισέρθουν οι ταλαιπωρημένοι Έλληνες επενδυτές σε μια σοβαρή αγορά του εξωτερικού ή θα πάνε για μαλλί και βγούνε και εκεί κουρεμένοι;

Καταρχήν οτιδήποτε θα σας παρακινήσει να ξεφύγετε από την μονόπλευρη λογική να ασχολείστε αποκλειστικά και μόνο με ελληνικές μετοχές, είναι θετικό. Πρώτα από όλα για εσάς τους ίδιους και την ψυχική σας ηρεμία. Κατόπιν για τα χρήματα σας. Οι διεθνείς αγορές ειδικά σήμερα, απέχουν λίγα κλικ στον υπολογιστή. Το να θεωρεί κάποιος ότι υπάρχουν ευκαιρίες μόνο στην Ελλάδα, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από απλή δικαιολογία.

Η εύκολη απάντηση είναι να καταφύγουμε στα γνωστά κλισέ, ότι είναι ευκαιρία να αγοράσεις όταν όλοι είναι τρομοκρατημένοι. Σύμφωνοι, τα κλισέ έγιναν διάσημα γιατί εμπεριέχουν μεγάλη δόση αλήθειας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Και η τάση, λέει ένα άλλο κλισέ, ότι είναι φίλη μας, αλλά πρόκειται για μισή αλήθεια. Είναι φίλη μας μέχρι να τελειώσει.

Αν θέλετε να ασχοληθείτε με την αμερικάνικη αγορά, η συμβουλή που μπορώ να δώσω –ειδικά αυτή την περίοδο- είναι να αγοράστε μόνο επιλεγμένες εταιρίες με στέρεα οικονομικά δεδομένα και ευοίωνες προοπτικές. Υπάρχουν τέτοιες στις ΗΠΑ; Φυσικά υπάρχουν, σε όλους τους κλάδους. Πως θα τις ξεχωρίσετε αν δεν έχετε οι ίδιοι τις γνώσεις; Θα έλεγα πως είναι αυτονόητο να συμβουλευτείτε πρώτα κάποιο ειδικό, όχι κάποιον που παριστάνει τον ειδικό!

Ναι, στο κακό σενάριο της γενικευμένης πτώσης θα πέσουν ακόμα και αυτές. Δεν θα γλιτώσουν. Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που κινδυνεύουμε να χάσουμε είναι χρόνος. Αργά ή γρήγορα θα επανέρθουν τουλάχιστον στα χρήματα που αξίζουν σήμερα. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά με το ελληνικό χρηματιστήριο. Έχεις πολλές επιλογές να βασιστείς πάνω τους μακροχρόνια.

Ενδιαφέροντα στατιστικά

Στα τελευταία 20 χρόνια του S&P, η περίπτωση να υπάρχουν τρεις συνεχόμενες εβδομάδες όχι μόνο πτωτικές, αλλά και να κλείσουν κοντά στα χαμηλά τους, έχει εμφανιστεί 13 φορές. Μόνο σε μία περίπτωση δεν είχαμε σύντομη ανάκαμψη: το 2002

Έχουμε και άλλο ένα ρεκόρ. Τις τελευταίες 10 ημέρες έκλεινε συνεχώς χαμηλότερα από την τιμή ανοίγματος. Είχαμε να το ξαναδούμε αυτό από τις 25 Οκτώβρη του 1971 !

Από την οπτική της τεχνικής ανάλυσης, τελικά δεν άντεξε και έσπασε η στήριξη των 2.580-2.600 μονάδων. Αυτό σημαίνει πως η γραμμή αυτή μετατράπηκε σε αντίσταση. Στην επιστροφή του δείκτη σε αυτά τα επίπεδα τιμών, όποτε και αν πραγματοποιηθεί, θα συναντήσει δυσκολίες στο να την ξεπεράσει.

Επίσης βλέπουμε την “by the book” εφαρμογή των Fibonacci επιπέδων. Σταμάτησε την παραμονή των Χριστουγέννων ακριβώς στο κατάλληλο σημείο, για να γυρίσει ανοδικά χθες.  

 

 

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικός σύμβουλος, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v