Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το crowdfunding ενώνει ΗΠΑ και Λατινική Αμερική

Πολλοί επενδυτές από χώρες όπως το Μεξικό, η Αργεντινή και η Κολομβία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες στις ΗΠΑ. Το μοντέλο της Prodigy Network για την ανάπτυξη επενδύσεων στο real estate σε Ν. Υόρκη και Σικάγο. Γράφει ο Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Το crowdfunding ενώνει ΗΠΑ και Λατινική Αμερική

To crowdfunding (μικροχρηματοδότηση) αναμφίβολα αρχίζει να αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο χρηματοδότησης επενδυτικών δραστηριοτήτων, καθόσον επιτρέπει σε επενδυτές με περιορισμένα κεφάλαια να συμμετέχουν σε σημαντικά projects.

Ενας από τους τομείς στους οποίους το crowdfunding αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο είναι αυτός των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ.

Στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται -ιδιαίτερα στην Λατινική Αμερική- μεταξύ άλλων και η επιχείρηση Prodigy Network, η οποία χωρίς να ζητά υπερβολικά ποσά και μέσω της πλατφόρμας της έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολίτες 42 χωρών του κόσμου και 27 πολιτειών των ΗΠΑ να επενδύσουν στα 6 projects της στη Νέα Υόρκη και τώρα σε δύο νέα στο Σικάγο.

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας τον Κολομβιανό Rodrigo Niño, μία νομοθετική αλλαγή που έγινε το 2012 είχε ως αποτέλεσμα τα εμπορικά ακίνητα να πάψουν να είναι «ανοικτά» μόνο σε μεγάλα κεφάλαια. Ανοιξαν και για τα μικρομεσαία, κάτι που σημαίνει ότι κάθε ένας μπορεί να επενδύσει σε αυτά.

Η επιχείρηση του δέχεται συμμετοχές από 10.000 δολάρια, αν ο επενδυτής είναι πολίτης των ΗΠΑ και 50.000 αν προέρχεται από το εξωτερικό.

Η Prodigy Network έχει ολοκληρώσει τα 5 projects στη Νέα Υόρκη. Στο ένα, στο Μanhattan, τα ακίνητα χρησιμοποιούνται με τη μορφή του «coworking» ξενοδοχεία και διαμερίσματα μακράς παραμονής. Η έννοια του «coworking» συνδυάζει ένα περιβάλλον επαγγελματικό με lifestyle δραστηριότητες, για να δημιουργηθεί μία αίσθηση κοινότητας.

Τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται τα δύο projects στο Σικάγο. Το ένα είναι ξενοδοχείο Lifestyle, το οποίο θα το λειτουργεί η αλυσίδα The Standard και το δεύτερο συγκρότημα διαμερισμάτων, που στοχεύει σε νεαρούς επαγγελματίες που δουλεύουν σε διάφορες επιχειρήσεις και πολυεθνικές που υπάρχουν σε αυτή τη μεγαλούπολη.

Τα δύο projects εκτιμούνται σε 105 και 95 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Υπολογίζεται ότι θα έχουν μία απόδοση για τον επενδυτή που θα ξεκινά από 7% και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της επένδυσης.

Ο τρόπος της χρηματοδότησης που χρησιμοποιεί η εταιρεία για κάθε project είναι 50% μέσω crowdfunding, 40% από τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Bank of America και 10% εξ ιδίων πόρων.

Προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά τα projects, 6.500 επενδυτές προερχόμενοι από 42 χώρες συνεισέφεραν άνω των 700 εκατ. δολαρίων. Ιδιαίτερα δραστήριοι ήταν επενδυτές από τη Λατινική Αμερική και από χώρες όπως το Μεξικό, η Αργεντινή, η Κολομβία και το Περού.

Η εταιρεία έχει χαρτοφυλάκιο του οποίου η αξία σήμερα εκτιμάται σε άνω του 1 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον Niño, οι επενδύσεις σε ακίνητα έχουν καλύτερες αποδόσεις από αυτές στο χρηματιστήριο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v