Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο φωτεινό από ποτέ το τοπίο για τις ασφαλιστικές

Τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για τον κλάδο στην Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να αποδώσουν καρπούς τα επόμενα χρόνια. Γράφει ο Τάσος Χατζηθεοδοσίου.

Πιο φωτεινό από ποτέ το τοπίο για τις ασφαλιστικές
  • του Τάσου Χατζηθεοδοσίου*

Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά, έδειξε για το 2018 τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων παρουσίασε αύξηση 1,8% και έκλεισε στα 3,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Μπορεί να μην έχει φτάσει στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρώπης που ξεπερνούν το 4% ετησίως και να γίνεται αγώνας για να φτάσει και πάλι στα επίπεδα του 2008 αλλά η εικόνα είναι σίγουρα ελπιδοφόρα.

Μπορεί τα νούμερα να δείχνουν ότι η αγορά παραμένει στο 2% του ΑΕΠ αλλά υπάρχουν σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και θα αποδώσουν τα επόμενα χρόνια. Αρχικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολύ ισχυρές κεφαλαιακά λόγω του Πανευρωπαϊκού Θεσμικού Πλαισίου Solvency II, αλλά και της αυστηρής εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εν συνεχεία, οι διαμεσολαβητές με την IDD. Η νέα οδηγία μόνο καλό έχει να κάνει για τον τελικό καταναλωτή αλλά και για τη διαμεσολάβηση. Άνθρωποι που δεν έκαναν την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων με επαγγελματικά πρότυπα θα αποχωρήσουν από το επάγγελμα και αυτοί που θα μείνουν θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς να εξυπηρετήσουν.

Οι παραπάνω αλλαγές θα κάνουν ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολάβηση να χαίρουν υψηλότερης εκτίμησης από τους πολύ απαιτητικούς πλέον καταναλωτές.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι πως οι ανάγκες των καταναλωτών έχουν αυξηθεί. Οι φυσικές καταστροφές συμβαίνουν όλο και συχνότερα, τα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν σε κακή κατάσταση και δεν μπορούν να προσφέρουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες στο μέσο Έλληνα πολίτη και οι νέοι επαγγελματίες έχουν δει τις πενιχρές συντάξεις των γονιών τους και επιθυμούν να έχουν περισσότερες δυνατότητες όταν φτάσουν στην τρίτη ηλικία. Αναμένουμε λοιπόν κατακόρυφη αύξηση των νοσοκομειακών και των αποταμιευτικών προγραμμάτων.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, βλέπουμε για πρώτη φορά πολύ έντονα το φαινόμενο των προσωπικών δεδομένων και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες καταγγελίες κατά εταιρειών από καταναλωτές. Επίσης έχουν επιβληθεί τα πρώτα πρόστιμα.

Μαθαίνουμε ακόμη όλο και συχνότερα πως επιχειρήσεις και μάλιστα μεγάλου μεγέθους, πέφτουν θύματα κυβερνοεπιθέσεων παρόλο που έχουν λάβει τα μέτρα τους και διαθέτουν την απαραίτητη οργάνωση. Οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πως οι παραπάνω κίνδυνοι μπορούν να προκαλέσουν από προσωρινή απώλεια κερδών μερικών εβδομάδων, μέχρι και την μόνιμη διακοπή της λειτουργίας τους και αναζητούν επαγγελματίες που θα τους δώσουν λύσεις.

Για ανθρώπους και εταιρείες που παρακολουθούν τις αλλαγές, που εκσυγχρονίζονται, εκπαιδεύονται και λειτουργούν με ήθος ως προς τους πελάτες τους, το τοπίο της ασφαλιστικής αγοράς είναι πιο φωτεινό από ποτέ και τα επόμενα χρόνια θα απολαύσουν τους κόπους τους.

 

* Ο Τάσος Χατζηθεοδοσίου είναι απόφοιτος του τμήματος Στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στα Χρηματοοικονομικά και Ασφαλιστικά από το Westminster Business School. Εργάστηκε ως broker σε πολυεθνικές εταιρείες μεσιτείας ασφαλειών στο Λονδίνο και σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής στη Mega Brokers.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v