Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κόκκινα δάνεια και οι νέοι... σερίφηδες στην πόλη

Εδώ και δέκα χρόνια ψάχνουμε όλοι να βρούμε λύση για τα δάνεια. Ωστόσο, κανείς ακόμα δεν έχει την τόλμη να πει τέσσερις κρίσιμες λέξεις. Η διαπραγμάτευση για τη γιγάντια μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων. Γράφει Ειδικός Συνεργάτης.

Τα κόκκινα δάνεια και οι νέοι... σερίφηδες στην πόλη

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ AMICABLE

ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΓΡΗΓΟΡΑ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ:

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ

Τόπος: Κεντρικά γραφεία συστημικής τράπεζας διαχείρισης NPLS

Χρόνος: Ιανουάριος 2019

Συμμετέχοντες:

Γιάννης: Εκπρόσωπος συστημικής τράπεζας με απαίτηση 1.500.000 ευρώ και εγγραφείσα προσημείωση επί του ακινήτου που ασκεί δραστηριότητα η οφειλέτιδα.

Αντώνης: Εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης του δανείου της οφειλέτιδος ποσού 1.000.000 ευρώ, με προσημειώσεις σε ακίνητα των εγγυητών σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, αξίας ;;;;;;

Δημήτρης: Συντάκτης επιχειρηματικού πλάνου

Δ.Ο.Υ. - ΕΦΚΑ απαιτήσεις 2.000.000 ευρώ, προφανώς απόντες

Μένιππος: Εκπρόσωπος οφειλέτη

Δημήτρης: Αγαπητοί κύριοι, το ΕΒΙΤDA της εταιρείας είναι 97.000 ευρώ κατ’ έτος και ως εκ τούτου έχω συντάξει ένα επιχειρηματικό πλάνο το οποίο προβλέπει την αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεων σε 20 έτη.

Γιάννης: Εντάξει, Δημήτρη μου, αφού αυτές είναι οι ροές, θα πάμε με μια εισήγηση για αποπληρωμή σε 20 έτη, το ίδιο ο ΕΦΚΑ και η Δ.Ο.Υ.

Αντώνης: Το δικό μας επιχειρηματικό πλάνο και ο δικός μας επενδυτής θέλει να εξοφληθεί στην 5ετία χωρίς άλλο και χωρίς καθυστερήσεις.

Μένιππος: Αντώνη μου, από πού το EBITDA είναι 97.000 ευρώ;

Αντώνης: Α, δεν ξέρω, πρέπει να πληρωθούμε σε πέντε χρόνια το 100% της οφειλής μας.

Μένιππος: Βρε Αντώνη, η τράπεζα που σου έδωσε τη διαχείριση του δανείου, εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει πάρει ένα ευρώ έναντι της οφειλής, πώς θα γίνει αυτό που λες;

Αντώνης: Δεν ξέρω, πρέπει να εξοφληθούμε σε πέντε έτη.

(Ο Γιάννης ήδη υπομειδιά)

Μένιππος: Αντώνη, να προσπαθήσω να βρω από συγγενείς και φίλους 200.000, 300.000 ευρώ να σε εξοφλήσω με κάποιον τρόπο, να φύγεις από τον κύκλο των πιστωτών;

Αντώνης: Ξέχασέ το, όλα τα χρήματα σε πέντε έτη.

Μένιππος: Αντώνη, έχω μια πολυκατοικία στην πόλη, να στη δώσω να ξοφλήσουμε;

Αντώνης: Όχι, τι να την κάνω;

Μένιππος: Αντώνη, τι θα πούμε σε ένα δικαστήριο, πως εσύ θα εξοφληθείς σε πέντε χρόνια και οι άλλοι (ΕΦΚΑ, Δ.Ο.Υ. ή άλλη τράπεζα) σε είκοσι; Πώς θα το δικαιολογήσω;

Αντώνης: Δεν γίνεται. Πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΩ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΕΤΗ.

Μένιππος: Αντώνη, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Αντώνης: Ό,τι να είναι, να είναι AMICABLE όμως και γρήγορα.

Εκεί διεκόπη η συνάντηση προκειμένου τα μέρη να επαναξιολογήσουν τη στάση τους, να κάνουν νέες εκτιμήσεις των ακινήτων και να το ξαναδούμε. Ο Αντώνης δεν μας ξαναπήρε τηλέφωνο να μας πει τις νέες εκτιμήσεις και να μας προτείνει κάτι βιώσιμο και υλοποιήσιμο.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να βρεθεί λύση για την ανωτέρω εταιρεία, καθώς ο Αντώνης αυτό που θα κάνει, είναι να κινηθεί δικαστικά να πλειστηριάσει τα σπίτια στην επαρχία, να μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρείας και εγγυητών, για να καταλήξει βέβαια το 2022 να έχει εισπράξει 380.000 ευρώ, γιατί τόσα θα έχει πάρει, καθώς η συστημική τράπεζα θα τον περιμένει να κινηθεί αυτός πρώτος, να αναγγελθούν στους δικούς του πλειστηριασμούς ο ΕΦΚΑ και η Δ.Ο.Υ. για να πληρωθούν από το δικό του 25%, ό,τι πάρουν και στη συνέχεια εκείνη να πλειστηριάσει το βιομηχανικό ακίνητο.

Στο μεταξύ, η εταιρεία θα κρυφτεί πίσω από άλλο ΑΦΜ, θα μισθώσει βιομηχανικό ακίνητο και σπίτια εγγυητών και θα περιμένουν την επιθετική λαίλαπα των πιστωτών, και η πρόθεσή τους να αποπληρώσουν, θα πάει περίπατο.

Δύο άμεσες σκέψεις:

Στρατηγικός κακοπληρωτής λένε οι πιστωτές, οι τράπεζες, οι εφημερίδες.

Σιγά να μην τους πληρώσω. λέει ο οφειλέτης στο τέλος.

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ. ΛΕΕΙ Ο ΜΕΝΙΠΠΟΣ.

Οι Σερίφηδες είναι τριών διαφορετικών κατηγοριών:

1. Αυτοί που ΑΓΟΡΑΣΑΝ δάνεια από τις τράπεζες

Καταναλωτικά:

Πήραν τα μεν καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις με 5 σεντς στο ευρώ, έστειλαν 5.000 επιστολές, πήραν απαντήσεις από 20 οφειλέτες και θέλουν να εισπράξουν το 100% της ονομαστικής αξίας του δανείου. Η πρόβλεψη είναι ότι θα τριπλασιάσουν την αξία των χρημάτων που έδωσαν, καθώς επειδή κανείς δεν θέλει να ενοχλούν τη γιαγιά, τη θεία, τη μαμά στο σπίτι με εξώδικα, τηλέφωνα και επιστολές, το 10% των οφειλετών θα δώσει 30% της οφειλής του, τα πήρανε και φύγανε.

2. Αυτοί που ανέλαβαν την διαχείριση δανείων

Θέλουν αυτό που δεν κατάφεραν τα προηγούμενα 10 έτη αυτοί που έδωσαν τα δάνεια, δηλαδή οι τράπεζες, να το επιτύχουν σε πέντε έτη και μάλιστα χωρίς καμία διαγραφή, άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Οι εταιρείες αυτές έχουν στελεχωθεί από πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έφυγαν στα πλαίσια των εθελουσιών, ή από νέους ανθρώπους 30-35 ετών με απόλυτη έλλειψη γνώσης μιας εξαντλημένης αγοράς μετά από 10 έτη κρίσης.

Συνήθως στις συναντήσεις γίνονται διάλογοι κωφών ανθρώπων. Ο καθένας λέει τα θέλω του, τις απόψεις του, τις προσδοκίες του και ξανά πάλι συναντήσεις και ξανά και ξανά.

3. Αυτοί που πήραν ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ δάνεια με εξασφαλίσεις και προσημειώσεις επί εταιρικών ή ξενοδοχειακών ακινήτων

Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Τα πήραν 25 σεντς το ευρώ. Τι θέλουν;

Το 100% της ονομαστικής αξίας και ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ.

AMICABLE, AMICABLE, AMICABLE.

Έτοιμοι, στημένοι με συμβούλους, δικηγόρους, τέως τραπεζικούς.

Το Amicable σημαίνει τους δίνεις ένα πληρεξούσιο, ψάχνουν να πουλήσουν τα ακίνητά σου. Πουλάνε. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα χειρισθεί κανείς τη διαγραφή του δανείου φορολογικά, πουλάνε και τα σπίτια των εγγυητών, λένε, και μετά είσαι ελεύθερος, λένε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙ;

Δεν έχεις τίποτα.

Αλλά ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ AMICABLE.

Στις συναντήσεις δεν μιλάνε πλέον ελληνικά. Όλοι αγγλικά. Δεν μπορούν να πουν νούμερα, δεν τους επιτρέπεται, αλλά θέλουν μετά βεβαιότητος να βρουν λύση.

Τι έχει συμβεί πραγματικά;

Εδώ και δέκα χρόνια ψάχνουμε όλοι να βρούμε λύση για τα δάνεια. Τα πάμε από εδώ, τα πάμε από εκεί.
Τα πήγαμε στις τράπεζες που απορρόφησαν άλλες, τώρα σε εταιρείες διαχείρισης δανείων, σε fundάδες, ή σε νέες τράπεζες που στήθηκαν για να διαχειρισθούν πλατφόρμες.

10 έτη, κανείς μα κανείς δεν μπόρεσε με τόλμη να πει ΤΕΣΣΕΡΙΣ λέξεις

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Τέτοια μεταβίβαση περιουσιακών αξιών τη συναντά κανείς ιστορικά μόνο μετά το τέλος πολέμων.
Δείχνει λοιπόν ότι για την Ελλάδα, το τέλος του Γ' Οικονομικού Πολέμου γι’ αυτήν, ο οποίος διήρκεσε 9 έτη, θα οδηγήσει σε μεταβίβαση του μεγαλύτερου ποσοστού της ιδιωτικής αλλά και της δημόσια περιουσίας σε άλλα χέρια.

Έχουμε βέβαια μπροστά μας μια ουσιώδη διαφορά. Στην Ελλάδα του 2019, υπάρχει μία τεράστια πολυποικιλότητα περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με την Ελλάδα του 1945. Και βέβαια έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα είναι οι αγοραστές και αν θα υπάρχουν για όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Γιατί καλά για τα ακίνητα στην πλατεία Συντάγματος και για τα Super Markets, το ακίνητο της GURVA στα Οινόφυτα θα βρεθεί κάποιος να το πάρει και εάν ναι, τι θα το κάνει;

ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΕΡΙΦΗΔΕΣ ΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΛΥΣΕΙΣ.

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ θα είναι ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΑ ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ.

 

Γράφει ο Μένιππος ο Κυνικός


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v