Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To «κλειδί» για τη μείωση της ανεργίας των νέων

Το παράδοξο της επίμονα υψηλής ανεργίας στους νέους της χώρας τη στιγμή που υπάρχουν δυσκολίες κάλυψης θέσεων απασχόλησης σε τομείς όπως τα ξενοδοχεία και η πληροφορική. Τι πρέπει να γίνει. Γράφει ο Δρ. Αθ. Κελέμης.

To «κλειδί» για τη μείωση της ανεργίας των νέων
  • του Δρ. Αθανάσιου Κελέμη*

Μια περιδιάβαση αυτήν την εποχή σε ώριμους τουριστικούς προορισμούς ή μια συνομιλία με πολλούς ελευθεροεπαγγελματίες ή στελέχη επιχειρήσεων αρκεί για να καταδείξει ένα βασικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Το ότι πέρα από τη δυσκολία δημιουργίας καλών θέσεων εργασίας υπάρχει και το λεγόμενο πρόβλημα της διαρθρωτικής ανεργίας. Δηλαδή οι άνεργοι δεν μπορούν να απασχοληθούν στις υπάρχουσες κενές θέσεις, επειδή υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στα προσόντα και την εξειδίκευση των ανέργων και σε αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν κομβικές ειδικότητες, εξειδικευμένοι τεχνίτες αναζητούνται μάταια, ενώ και σε κλάδους υπηρεσιών καταγράφονται σημαντικά κενά, όπως στην πληροφορική.

Είναι προφανές ότι οι διαδικασίες εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος δεν έχουν ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, οι νοοτροπίες για την είσοδο στην αγορά εργασίας, αλλά και η προσέγγιση της ίδιας της εργασίας ως αξία, εμποδίζουν πολλούς νέους από το να ξεκινήσουν τη μακρά τους πορεία στην αγορά δοκιμάζοντας δυνάμεις και κερδίζοντας εμπειρίες από την έκθεσή τους σε παραγωγικούς κλάδους. Όμως η εκπαίδευση στην ίδια τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με την αποκόμιση εμπειριών χρήσιμων για την επιλογή καριέρας, είναι εξίσου σημαντική με τη συλλογή προσόντων.

Στο φόντο αυτό, δημόσιες δομές, καθώς και άλλοι φορείς θα πρέπει να αναθεωρήσουν πολιτικές ώστε να δουν και να αξιολογήσουν πού καταγράφονται ανάγκες για εργαζόμενους με αυξημένα προσόντα και πώς μπορεί να εφοδιαστεί η νέα γενιά με εκείνα τα «όπλα» που θα της επιτρέψουν να εισέλθει στην αγορά, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Γι΄ αυτό, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα της Γερμανίας και της Ελλάδας δίνει τον αγώνα κατά της ανεργίας με μια σειρά προγραμμάτων που εξασφαλίζουν επιμόρφωση, εξειδίκευση και εργασία. Για μας στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο η διαμόρφωση ευκαιριών απασχόλησης είναι πρώτης τάξης θέμα.

Έτσι τα χρόνια της κρίσης που η χώρα μας βρέθηκε να αντιμετωπίζει δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους δώσαμε έμφαση στην κατάρτιση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στήνοντας προγράμματα διττής εκπαίδευσης με βάση το μοντέλο που λειτουργεί στη Γερμανία. Τρέχουμε ήδη τρία προγράμματα με στόχο να βοηθήσουμε ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ειδικευμένο προσωπικό και να συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

Ένα από αυτά, το πρόγραμμα Τουρισμός και Εκπαίδευση, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει με την έναρξη των εγγραφών. Πρόκειται για πρόγραμμα την ευθύνη των οποίων φέρει το Κέντρο Εκπαίδευσης DUAL Hellas, που ίδρυσε, πέρυσι, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ανθρώπινου δυναμικού, που ενδιαφέρεται να οικοδομήσει μια στέρεη και σίγουρη καριέρα στον Τουρισμό και στην Εστίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση διάρκειας πέντε μηνών κατ’ έτος (Νοέμβριος – Μάρτιος) και υποχρεωτική ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση έξι μηνών κατ’ έτος (Απρίλιος – Οκτώβριος). Μάλιστα, κατά την εξάμηνη κατ’ έτος ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι εκπαιδευόμενοι εργάζονται με πλήρη μισθό, ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα. Έτσι οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν επαγγελματική εμπειρία και εργασιακή συνείδηση από το πρώτο έτος της εκπαίδευσής τους.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως αναφέρει μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με τίτλο «Η συμβολή του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2018», ο τουρισμός στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, μόνο μέσω της εργασίας στα καταλύματα και στην εστίαση (411.000 εργαζόμενοι), συνέβαλλε στο 16,7% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 36,7% και 44,2%, ενώ αποτέλεσε βασικό μοχλό μείωσης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, τότε η δράση του Επιμελητηρίου μας είναι στην κατεύθυνση της στήριξης της μεγάλης προσπάθειας της χώρας για βελτίωση της παραγωγικής της δομής και ανάσχεσης της ανεργίας, ειδικά των νέων.

*Ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v