Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 5G θα δώσει πνοή στην ελληνική επιχειρηματικότητα

Σήμερα ακόμα και η μικρότερη επιχείρηση μπορεί και πρέπει να κάνει άνοιγμα προς τους καταναλωτές άλλων χωρών. Η πρόκληση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Γράφει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Το 5G θα δώσει πνοή στην ελληνική επιχειρηματικότητα

Μπορεί να δίνουμε ακόμα τη μάχη κατά του κορονοϊού, όμως το γεγονός ότι είμαστε στην τελική ευθεία για τη χρήση των εμβολίων, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είναι κοντά το τέλος ενός εφιάλτη που έπληξε τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία. Και πλέον είναι αναγκαίο να αρχίσουμε τον σχεδιασμό για την «επόμενη μέρα», καθώς η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας. 

Πολύτιμο σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια της Πολιτείας, των φορέων, της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει η τεχνολογία. Με δεδομένο ότι έρχονται και στη χώρα μας τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, το γνωστό 5G, η ελληνική επιχειρηματικότητα θα αποκτήσει ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της.

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που θα προσφέρει, είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο όλο το επιχειρηματικό περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μέσω της προόδου των επιχειρήσεων. Το μοναδικό κέρδος που είχαμε από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις μας λόγω της πανδημίας, ήταν η ταχύτερη προσαρμογή μας στη χρήση της τεχνολογίας.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε ότι όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Από συναλλαγές μας με υπηρεσίες, μέχρι αγορές που κάνουμε από καταστήματα. Ειδικά το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο σε όλο τον κόσμο. Με το 5G μπορούμε πια να σχεδιάσουμε καλύτερα τη μετάβαση μας στη νέα ψηφιακή εποχή. Ταχύτερες επικοινωνίες, χαμηλότεροι χρόνοι απόκρισης, διαδραστικότητα, ένα τεράστιο φάσμα νέων δυνατοτήτων ανοίγεται σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής και κοινωνικής μας δραστηριότητας.

Ειδικότερα για το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, μπορεί να βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό στη δημιουργία καλύτερων υποδομών, νέων συνεργατικών δικτύων, τόνωση της εξωστρέφειας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους. Γιατί οφείλουμε να καταλάβουμε ότι μιλάμε πια για μία παγκόσμια αγορά. Έχουμε ξεφύγει από το επιχειρηματικό μοντέλο του παρελθόντος και πλέον ακόμα και η μικρότερη επιχείρηση μπορεί και πρέπει να κάνει άνοιγμα προς τους καταναλωτές άλλων χωρών. Φανταστείτε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για μία επιχείρηση ή για ένα συνεργατικό δίκτυο μικρών επιχειρήσεων η παροχή υπηρεσιών ή η διάθεση προϊόντων σε διάφορες αγορές, με τη βοήθεια των δικτύων πέμπτης γενιάς. Πρωτογενής τομέας, βιομηχανία, τουρισμός, παροχή υπηρεσιών και πάρα πολλοί άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, μπορούν να κάνουν άλματα προόδου.

Για αυτό και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δίνουμε τεράστια βαρύτητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι προτρέπουμε τα μέλη μας να εκσυγχρονιστούν σε αυτόν τον τομέα, ενώ τους δίνουμε τη δυνατότητα για δημιουργία e-shop και ηλεκτρονικών σελίδων, με το κόστος να το αναλαμβάνουμε εμείς. Το 5G είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως θα ενισχύσει και την προσπάθεια περαιτέρω εκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων, κάτι που επίσης είναι αναγκαίο στο σύγχρονο επιχειρείν.

Επειδή όμως στο Ε.Ε.Α. έχουμε και έντονες κοινωνικές ανησυχίες, κάτι που φαίνεται και από τις δράσεις μας, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τα οφέλη που θα φέρουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Πέρα από τα προφανή, όπως ταχύτερη επικοινωνία ή περισσότερες δυνατότητες ψυχαγωγίας, το 5G θα τονώσει την απασχόληση. Με τις αλλαγές που θα φέρει σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, τις καινοτόμες εφαρμογές που θα δούμε και τα πρωτοποριακά επιχειρηματικά μοντέλα, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν ανάγκες για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος, είναι εδώ. Μπροστά μας. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει, κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξης. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν τα «όπλα» που μας δίνει για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v