Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι καταθέσεις και οι εναλλακτικές για τους αποταμιευτές της πανδημίας

Τοπίο στην ομίχλη οι επενδύσεις σε καιρό πανδημίας. Οι πενιχρές αποδόσεις των καταθέσεων, το ράλι σε χρηματιστήρια και ακίνητα και οι διαθέσιμες επιλογές. Γράφει ο CEO της Alpha Trust Κρις Αίσωπος.

Οι καταθέσεις και οι εναλλακτικές για τους αποταμιευτές της πανδημίας
  • του κ. Κρις Αισώπου*

Η πανδημία της COVID-19 κυριάρχησε στη ζωή μας τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα που αργά οδεύουμε προς μια σταθεροποίηση της καθημερινότητας, αξίζει να δούμε πώς επηρεάστηκαν οι αποταμιευτικές και επενδυτικές μας συνήθειες.

Κατ’ αρχήν, με τους πρώτους περιορισμούς στις μετακινήσεις παρατηρήθηκε μια σταθερή αύξηση των καταθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πλεονάζουσα αποταμίευση που δημιουργήθηκε από την ενσκήψασα πανδημική κρίση εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στις Η.Π.Α. και περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωζώνη (Πηγή: Bloomberg Economics).

Λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε, οι τράπεζες δεν κατάφεραν να μετατρέψουν τις καταθέσεις σε δάνεια και παρά τα μηδενικά επιτόκια (σε ορισμένες χώρες και αρνητικά), η συσσώρευση καταθέσεων συνεχίστηκε. Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς οι καταθέσεις των νοικοκυριών παρουσίασαν σημαντική αύξηση την τελευταία διετία, όπως απεικονίζει το παρακάτω διάγραμμα (Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδας).

Η συσσώρευση μιας σημαντικής καταθετικής βάσης σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού, αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για την τόνωση της ζήτησης για ακίνητα και οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών τους διεθνώς. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε παραπάνω από 60 χώρες, οι τιμές των ακινήτων κινήθηκαν ανοδικά το 2020 στα τρία τέταρτα αυτών, με την τάση αυτή να συνεχίζεται και το τρέχον έτος.

Παράλληλα είδαμε, ειδικά σε νεαρότερες ηλικίες, μια ενασχόληση με τις αγορές και ειδικά τις πιο ευμετάβλητες (μετοχές, παράγωγα, κρυπτονομίσματα) η οποία υποστηρίχθηκε από τον άφθονο διαθέσιμο χρόνο, αλλά και την ευκολία πρόσβασης που παρέχει η σημερινή τεχνολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Η.Π.Α. ανοίχθηκαν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια χρηματιστηριακοί κωδικοί τους πρώτους δώδεκα μήνες της πανδημίας (Πηγή: Financial Times).

Εκτίμησή μας είναι ότι μόλις εξομαλυνθεί η καθημερινότητα θα δούμε νέες τάσεις να αναδύονται. Όπως ήδη παρατηρείται, οι επιθυμίες και οι ανάγκες του κόσμου που είχαν παγώσει, βγαίνουν στην επιφάνεια και σαφώς θα επηρεάσουν τη μελλοντική πορεία της αποταμίευσης. Επίσης, λογικό είναι να δούμε, εφόσον αναπτύσσεται η οικονομία και αυξάνεται η απασχόληση, να μειωθούν οι day traders.

Πώς λοιπόν πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει την αποταμίευση στη νέα εποχή; Τα δεδομένα είναι ότι η κατάθεση και οι τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος έχουν πενιχρές αποδόσεις. Επίσης οι αγορές μετοχών, με εξαίρεση την Ελλάδα, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, όπως επίσης και η αγορά ακινήτων. Η αναζήτηση αποδόσεων έχει εύλογα οδηγήσει παγκοσμίως ένα σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεων στην επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια, που λόγω μιας σειράς πλεονεκτημάτων που προσφέρουν, αποτελούν ίσως την πιο ενδεδειγμένη μορφή επένδυσης για την πλειονότητα των επενδυτών. Από την αρχή του έτους, τα αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα έχουν εμφανίσει καθαρές εισροές που υπερβαίνουν τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ (Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, στοιχεία 22/10/2021).

Στην ALPHA TRUST προτείνουμε την παλιά καλή συνταγή: σταθερές, τακτές τοποθετήσεις, καθώς αγοράζοντας σε διαφορετικά επίπεδα τιμών εξομαλύνονται οι διακυμάνσεις των αγορών. Για αυτό το σκοπό, προσφέρουμε στους επενδυτές εδώ και πάνω από 15 χρόνια το κατάλληλο εργαλείο, το πρωτοποριακό επενδυτικό-αποταμιευτικό πρόγραμμα «Ψιλά-Ψηλά» (https://www.alphatrust.gr/upiresies/idiotes-funds/programma-sustimatikis-apotamieusis-psila-psila/), το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μηνιαίες καταβολές με ελάχιστο ποσό τα €30, στα αμοιβαία κεφάλαια της ALPHA TRUST που επιλέξουν.

Το παρακάτω διάγραμμα αποτελεί ένα παράδειγμα του πως θα είχε διαμορφωθεί η αξία ενός κεφαλαίου μέσω μηνιαίων καταβολών €50,€100 ή €200 στο πρόγραμμα «Ψιλά-Ψηλά», τα οποία θα είχαν επενδυθεί κατά 50% στο Α/Κ ALPHA TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ - Κατηγορία μεριδίων R* και κατά 50% στο ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND - Κατηγορία μεριδίων R** για την 15ετή περίοδο από 30/09/2006 έως την 30/09/2021.

Η σωρευτική απόδοση θα είχε ανέλθει σε 108,75% και η μέση ετήσια απόδοση σε 5,03%.

Σημαντική διευκρίνιση: Το κέρδος έχει υπολογισθεί βάσει της υπόθεσης πως οι καταβολές πραγματοποιούνται την πρώτη εργάσιμη του κάθε μηνός (αν η πρώτη εργάσιμη είναι αργία, η επένδυση λαμβάνει χώρα την τελευταία εργάσιμη του προηγούμενου μήνα). Εξαιρείται η τελευταία δόση.
* Άδεια σύστασης: Απόφ.Επιτρ.Κεφαλ.: 6η/29.3.1994/7Β Σωρευτική απόδοση A/K ALPHA TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ-R: 1 έτος (30/09/2020–30/09/2021): 4,28%, 3 έτη (28/09/2018–30/09/2021): 47,23%, 5 έτη (30/09/2016 – 30/09/2021): 123,13%.
Σημαντική Σημείωση: Για το Α/Κ οι τοποθετήσεις σε κινητές αξίες και σε μέσα χρηματαγοράς έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου κατά την 30/09/2021 υπερέβαιναν το 65% του καθαρού ενεργητικού.
** Άδεια σύστασης: Απόφ.Επιτρ.Κεφαλ.: 58η 31.10.1995/6A
Κατηγορία: Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας Σωρευτική απόδοση A/K ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND-R: 1 έτος (30/09/2020–30/09/2021): 50,11%, 3 έτη (28/09/2018–30/09/2021): 42,52%, 5 έτη (30/09/2016 – 30/09/2021): 81,77%.
Περισσότερες πληροφορίες για τα Α/Κ ALPHA TRUST, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών πληροφοριών τυχόν κατηγοριών μεριδίων τους, μπορούν να αντληθούν από τα έγγραφα «Βασικές Πληροφορίες για τους Επενδυτές», τα σχετικά ενημερωτικά δελτία, τους κανονισμούς, τις εξαμηνιαίες και τις ετήσιες εκθέσεις. Τα προαναφερόμενα έντυπα καθώς και άλλες πληροφορίες όπως οι τιμές των μεριδίων των Α/Κ, διατίθενται στην ελληνική γλώσσα μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της εταιρείας
https://www.alphatrust.gr ή δωρεάν σε έντυπη μορφή από τα γραφεία της εταιρείας (Τατοΐου 21, 145 61 Κηφισιά) και τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της ALPHA TRUST.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

* Ο κ. Κρις Αίσωπος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Trust.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v