Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για τον Vangelis...

Οι ηγέτες βρίσκονται παντού και όσο μεγαλύτεροι τόσο ταπεινότεροι είναι. Η τεράστια παρακαταθήκη του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Γράφει ο Θ. Κρίντας.

Για τον Vangelis...
  • Του Θεόδωρου Ν. Κρίντα, PhD, CIIA (*)

Στον κόσμο των επιχειρήσεων που ζω πάνω από τριάντα χρόνια, αναζητούνται μονίμως λύσεις σε προβλήματα, βελτιώσεις της αποτελεσματικότητας και μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Πιστεύω όμως ότι πίσω από όλα αυτά αναζητούνται ηγέτες. Οι ηγέτες βρίσκονται παντού και όσο μεγαλύτεροι τόσο ταπεινότεροι είναι. Ίσως για αυτό όλοι εμείς που «τρέχουμε» συνέχεια, τους ανακαλύπτουμε αργότερα. Όμως…

Είμαστε άνθρωποι. Είναι ωραία ιδέα να κάνουμε μια στάση και από τις τρελές ταχύτητες της καθημερινότητάς μας, να παίρνουμε ανάσα. Ακόμα και τότε που η ανάσα είναι για να κρύψει ένα λυγμό. Τότε που συνειδητοποιούμε ότι κάτι όμορφο πέρασε δίπλα μας και άφησε μια ανάμνηση. Τότε που σκεφτόμαστε πόσο λίγο χρόνο αφιερώσαμε σε κάτι που θεωρούσαμε δεδομένο. Για πάντα. Για το δικό μας πάντα…

Ο χρόνος έχει όμως συνέχεια την ίδια στιγμή που η ζωή μας είναι γεμάτη ασυνέχειες και ταυτόχρονα γεμάτη ρυθμό και αρμονία. Σπουδαίοι άνθρωποι ζουν δίπλα μας, σπουδαία έργα γίνονται και όλοι μαζί αποτελούμε ένα ελάχιστο τμήμα του σύμπαντος που μας περιβάλλει. Με τη μεγάλη ταχύτητα που ζούμε τη ζωή μας όμως, διαμορφώνουμε την άποψη ότι είμαστε τεράστιοι. Φωτεινότεροι από τον Ήλιο και μεγαλύτεροι από τον Δία. Ακόμα και αυτά τα θαύματα είναι ελάχιστα στο σύμπαν. Τόσο τεράστιο είναι το όλον.

Ίσως αυτό να δικαιολογεί πως οι μορφές που περνούν από την ανθρωπότητα ανακαλύπτονται περισσότερο από την ιστορία και λιγότερο από τις εφημερίδες. Ναι, σωστά το περιγράφουν οι λέξεις. Η λέξη «ιστορία» προέρχεται από το ουσιαστικό ίστωρ. Ίστωρ ήταν εκείνος που κατείχε ένα θέμα καλά ή ήταν αυτόπτης μάρτυρας ενός γεγονότος, ο διαιτητής, ο κριτής. Λογικά, μπορεί να μην ήταν πάντα κάποιος αυτόπτης μάρτυρας αυτών των εξαιρετικών προσωπικοτήτων, ήταν όμως πάντα ένας ερευνητής που μελετούσε και κατείχε καλά το θέμα που κατέγραφε. Από την άλλη, η «εφημερίδα» είναι συνήθως ημερήσια, έκδοση που περιέχει τρέχοντα γεγονότα, διάφορα σχόλια, ποικίλες πληροφορίες, ανταποκρίσεις, διαφημίσεις και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την επικαιρότητα.

Φεύγοντας από την επικαιρότητα, οι μορφές γίνονται υποκείμενα συστηματικής και προσεκτικής μελέτης για να περάσουν στην ιστορία. Εκεί οι επόμενες γενιές θα βρουν όχι μόνο πληροφορίες αλλά βαθιές αναλύσεις και απόψεις για το πώς και πότε διαμόρφωσαν τον κόσμο στο οποίο θα ζουν τότε. Κάπως έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι μεγαλύτεροι των καιρών τους ξεφεύγουν από τα της περιόδου που ζουν, απομακρύνονται από τα «επίκαιρα» και διαμορφώνουν τάσεις υποδορίως. Ζωγραφίζοντας, τραγουδώντας, στο θέατρο, στον δρόμο.

Είναι μάλιστα πολύ ενδιαφέρον ότι κάτι έχουν αυτές οι ξεχωριστές προσωπικότητες για να αποφεύγουν την επικαιρότητα διαρκείας. Το καταγράφω γιατί μπορεί να μην «παίζουν» στον δρόμο, αλλά σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή όπερα. Μπορεί να «παίζουν» σε ένα μεγάλο θέατρο. Όμως η μεγάλη ανακάλυψή τους θα περιμένει να γίνει από την ιστορία. Για αυτό λέμε «πέρασε στην Ιστορία». Είναι πλέον αντικείμενο της επιστήμης.

Αυτό είναι το δεύτερο που θέλω να επισημάνω σήμερα. Μετά τη στάση, καλό είναι να κοιτάξουμε γύρω μας. Ας βρούμε το είδωλό μας πέρα από τον καθρέπτη, ας το εξετάσουμε, ας εμπνευστούμε, ας μαγευτούμε. Όσο είναι εδώ, είναι καλύτερα. Όσο είναι μαζί μας φωτίζει με το μέγεθός του τον δρόμο που μπορούμε να διαβούμε. Όχι για να κάνουμε τα ίδια με αυτούς, αλλά για να ζήσουμε μια ζωή με τον ίδιο τρόπο. Αρμονική, που να λατρεύει τις ασυνέχειες, κοσμική, που να εντάσσεται στο σύμπαν, με έναν κώδικα που να επιτρέπει σε όλους να γνωρίζουν τη μελωδία μας.

Σε ευχαριστώ Vangelis για τους δρόμους που μου έδειξες, που δεν σε γνώρισα και όμως σε ξέρω. Θα περιμένω από την ιστορία να θεμελιώσει τα εντυπωσιακά που κατέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής μας, βαθιά στην παγκόσμια συνείδηση. Θα περιμένω από τις εφημερίδες να εκμεταλλευτούν τις μελλοντικές ευκαιρίες για να επαναφέρουν στην επικαιρότητα το έργο και τη φιλοσοφία σου. Δεν είναι πολλοί σαν εσένα: Ταλέντο με ήθος και ταπεινότητα.

Αιωνία σου η μνήμη.

(*) Founder & CEO, Koubaras Ltd (Συμβουλευτική εταιρεία που δίνει έμφαση στις λύσεις και την άμεση εφαρμογή τους στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων) Αντιπρόεδρος, AI CATALYST (Όμιλος Τεχνητής Νοημοσύνης)


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v