Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν οι κανόνες για τις εταιρικές εκθέσεις βιωσιμότητας

Τα πρότυπα ESG και οι απαλλαγές για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πώς θα μπει τέλος στο φαινόμενο του «Greenwashing». Γράφει ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Αλλάζουν οι κανόνες για τις εταιρικές εκθέσεις βιωσιμότητας
  • του Παναγιώτη Γιαννόπουλου*

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2022, δημοσιεύτηκε το κείμενο της νέας Οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας εκ μέρους των επιχειρήσεων (Corporate Sustainability Reporting Directive/CSRD), σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου του 2022 σχετικής ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάσει της οποίας κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία.

Νέα πρότυπα ESG για τις επιχειρήσεις

Από το 2024, οι εισηγμένες και οι μη εισηγμένες μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 250 ατόμων και κύκλο εργασιών άνω των 40 εκατ. ευρώ (όπως ορίζεται στην λογιστική οδηγία 2013/34/ΕΕ) πρέπει να γνωστοποιούν τους κινδύνους που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), καθώς και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, με βάση κοινά πρότυπα βιωσιμότητας τα οποία αναμένονται να οριστικοποιηθούν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFRAG).

Παράλληλα θα υπάρξει μέριμνα ώστε όλες αυτές οι πληροφορίες να δημοσιοποιούνται σε ειδικό τμήμα των εκθέσεων διαχείρισης των επιχειρήσεων.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι η νέα οδηγία δεν θα επιβάλλει νέες απαιτήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), εκτός από αυτές τις ΜΜΕ που είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενες αγορές της ΕΕ. Τα πρότυπα που θα εκδοθούν για τις ΜΜΕ θα είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες και τους πόρους των εν λόγω εταιρειών και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προαιρετική βάση.

Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η νέα Οδηγία δεν θα επιβαρύνει με επιπρόσθετα κόστη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Η οδηγία CSRD θα απαιτεί, επίσης, από τις οντότητες να συμμορφώνονται με την ταξινόμηση της ΕΕ για τις βιώσιμες δραστηριότητες, η οποία είναι ένα σύστημα ταξινόμησης των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Εκθέσεις βιωσιμότητας και υποχρεωτικός έλεγχος

Οι επιχειρήσεις θα έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν εκτός από τις εκθέσεις χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και εκθέσεις βιωσιμότητας και οι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστα, διαφανή και συγκρίσιμα δεδομένα, δίνοντας τέλος στο φαινόμενο του “Greenwashing”.

Οι πληροφορίες που θα παρέχουν οι εταιρείες σχετικά με θέματα του πλαισίου ESG θα ελέγχονται και θα πιστοποιούνται είτε από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές είτε από άλλο Πάροχο Υπηρεσιών Διασφάλισης, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαπιστευμένος σύμφωνα με Κανονισμό (ΕΚ) αριθ.765/2008, δημιουργώντας κατά συνέπεια ένα νέο πλαίσιο στην αγορά των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι η προσωρινή συμφωνία υπόκειται στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις ενδέχεται να αλλάξουν και το τελικό κείμενο της οδηγίας (CSRD).

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της οδηγίας έχει ως εξής:

  • Την 1η Ιανουαρίου 2024 θα εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις που υπόκεινται ήδη στην οδηγία NFRD (υποβολή εκθέσεων το 2025 με βάση τα στοιχεία του 2024).
  • Την 1η Ιανουαρίου 2025 θα εφαρμοστεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται στην οδηγία NFRD (υποβολή εκθέσεων το 2026 με βάση τα στοιχεία του 2025).
  • Την 1 Ιανουαρίου 2026 θα εφαρμοστεί από εισηγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικρά και μη σύνθετα πιστωτικά ιδρύματα και εξαρτημένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις (υποβολή εκθέσεων το 2027 με βάση τα στοιχεία του 2026).

* Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης & Ελέγχων και μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

** Δείτε το κείμενο της Οδηγίας στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"
 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v