Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H FTX και η εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να στηρίξει το Κίεβο στον πόλεμο που διεξάγει με τη Ρωσία. Ο ρόλος των crypto στη χρηματοδότηση και το ερώτημα… πού πήγαν τα λεφτά. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

H FTX και η εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μια από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της χρεοκοπίας του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX είναι ότι μετά την κατάρρευση η Ουκρανία χάνει μια σημαντική πηγή ιδιωτικής χρηματοδότησης. Διότι η FTX είχε πολύ στενή με την κυβέρνηση της χώρας και ενίσχυε σημαντικά την πολεμική της εκστρατεία.

Η σχέση μεταξύ της FTX και της κυβέρνησης της Ουκρανίας έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στις 14 Μαρτίου, όταν η κορυφαία ιστοσελίδα κρυπτονομισμάτων CoinDesk ανήγγειλε ότι το Κίεβο με την υποστήριξη της FTX είχε κατασκευάσει μια ιστοσελίδα για δωρεές σε κρυπτονομίσματα που ονομαζόταν Aid for Ukraine (η ιστοσελίδα αυτή έχει σήμερα διαγραφεί).

Στη ιστοσελίδα αυτή η FTX υποσχόταν «να μετατρέψει κρυπτοσυνεισφορές σε εντολές για καταθέσεις» στην  εθνική τράπεζα του Κιέβου, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση της χώρας «να μετατρέψει bitcoins σε σφαίρες, επιδέσμους και άλλο πολεμικό υλικό». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί τις δωρεές για να στηρίξει «ανθρωπιστικά προγράμματα», καθώς και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. «Ο λαός θα συνεχίσει την πάλη για την ελευθερία, αλλά χρειάζεται περισσότερα πυρομαχικά και άλλα αναγκαία πράγματα», ανέφερε η ιστοσελίδα

Μέχρι ακόμα και πρόσφατα, η ιστοσελίδα ενεθάρρυνε τους επισκέπτες να «βοηθήσουν την Ουκρανία με κρυπτονομίσματα» και σημείωνε: «Μη μας αφήνετε μόνους με τον εχθρό».

Η συνεργασία μιας ιδιωτικής εταιρείας κρυπτονομισμάτων με ένα κράτος ήταν από τη φύση του ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Σύμφωνα με το CoinDesk, η ιστοσελίδα «εμβαθύνει μια πρωτοφανή σύνδεση μεταξύ των δυνάμεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στα κρυπτονομίσματα».

Σε ανακοίνωση τύπου που ακολούθησε τη διακήρυξη της συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και FTX, ο σήμερα διωκόμενος πρώην CEO της FTX Bankman-Fried ανέφερε ότι, «από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η FTX αισθάνθηκε την ανάγκη να προσφέρει βοήθεια με όποιο τρόπο μπορούσε». Επίσης, τόνισε ότι η συμφωνία τής έδινε «τη δυνατότητα να προσφέρει βοήθεια και πόρους σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο».

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου του Υπουργείου Ψηφιοποίησης της Ουκρανίας Ολεξάντρ Μπορνιάκοφ, «τα κρυπτονομίσματα αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμα στη διευκόλυνση ροών χρηματοδότησης σε Ουκρανούς πολίτες και στρατιώτες, καθώς και στην αυξημένη συνειδητοποίηση των ανθρώπων παγκοσμίως».

Σύμφωνα με το CoinDesk, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις δωρεές υπερβαίνουν τα 100 εκατ. δολάρια. Σήμερα, με τις αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για την «πλήρη αποτυχία των εταιρικών ελέγχων», όπως δήλωσε ο νέος CEO της FTX, τίθεται φυσικά ένα σοβαρό ερώτημα σχετικά με το τι έγιναν αυτά τα χρήματα.

Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι όλα έφτασαν στον προορισμό τους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v