Ο Τύπος της Παρασκευής

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ, η πρόταση της ΕΧΑΕ για το Χρηματιστήριο της Λιουμπλιάνας, η ανάπτυξη δικτύου της ΜΡΒ στη Βουλγαρία, η πιθανή μετάθεση των ημερομηνιών κατάθεσης προσφορών για ΟΛΠ-ΟΛΘ και η συμμετοχή της ΜΕΤΚΑ σε διαγωνισμό στη Συρία είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ, η πρόταση της ΕΧΑΕ για το Χρηματιστήριο της Λιουμπλιάνας, η ανάπτυξη δικτύου της ΜΡΒ στη Βουλγαρία, η πιθανή μετάθεση των ημερομηνιών κατάθεσης προσφορών για ΟΛΠ-ΟΛΘ και η συμμετοχή της ΜΕΤΚΑ σε διαγωνισμό στη Συρία είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

ΔΕΗ: Αντίθετο στην άσκηση της option για την απόκτηση του 30% της ΔΕΠΑ από τη ΔΕΗ είναι το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, θεωρώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, γράφει η ”Καθημερινή”, σημειώνοντας πως το ΚΕΠΕ αφήνει να εννοηθεί πως θα έπρεπε να διασπαστεί η ΔΕΗ και να διαχωριστούν οι δραστηριότητές της.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας”, στις 26 Φεβρουαρίου πρόκειται να τεθούν προς έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τα μνημόνια συνεργασίας με την RWE και τη Χαλυβουργική.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Σε μετάθεση κατά έναν μήνα των ημερομηνιών κατάθεσης των οικονομικών προσφορών στους διαγωνισμούς του ΟΛΠ και του ΟΛΘ είναι πιθανό να προχωρήσουν οι διοικήσεις των δυο οργανισμών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας”, ορισμένοι από τους βασικούς παίκτες στις δύο διαδικασίες έχουν ζητήσει προφορικά τη μετάθεση των καταληκτικών ημερομηνιών έως και δύο μήνες, προκειμένου να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν προς τους συγκεκριμένους οργανισμούς και στη συνέχεια να συντάξουν τις οικονομικές τους προσφορές.

ΕΧΑΕ: Προσφορά 21,5 εκατ. ευρώ έκανε η ΕΧΑΕ για τη διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Χρηματιστηρίου της Λιουμπλιάνας στη Σλοβενία, αναφέρει το ”Κέρδος” επικαλούμενο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πέρασε στην επόμενη φάση μαζί με το Deutsche Boerse, το Warsaw Stock Exchange και το Wiener Borse.

ΜΕΤΚΑ: Σε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό στη Συρία μετέχει η ΜΕΤΚΑ, έχοντας υποβάλει δεσμευτική προσφορά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίου, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την Ηλεκτρική Εταιρεία της Συρίας για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 700 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, αναφέρει η ”Καθημερινή”. Το ύψος των έργων αυτού του είδους στην περιοχή κινείται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, δε, με την ”Ημερησία”, στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την υπογραφή οριστικών συμβολαίων μεταξύ της κοινοπραξίας ΜΕΤΚΑ - General Electric και της ρουμανικής πετρελαϊκής εταιρίας Petrom S.A., για την κατακύρωση στο ελληνοαμερικανικό σχήμα έργου που αφορά στην κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Ρουμανία, στο οποίο είναι μειοδότης.

TOUSA: Απορρίφθηκε από τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές η ένσταση που είχε υποβάλει η TOYSA κατά της απόφασης του NYSE για τη διακοπή διαπραγμάτευσης και την έξοδο από την αγορά των μετοχών της θυγατρικής του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, όπως αναφέρει το ”Κέρδος”.

Marfin Popular Bank: Αίτηση για ανάπτυξη δικτύου στη Βουλγαρία έχει υποβάλει στην κεντρική τράπεζα της χώρας η Marfin Popular Bank. Όπως αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”, η αίτηση αφορά κατ’ αρχάς σε ένα κατάστημα, ενώ στο επιχειρηματικό σχέδιο αναφέρεται η πρόθεση για 18 καταστήματα σε διάστημα ενάμιση έτους.

ΟΤΕ: Ακόμα 666 εργαζόμενοι του ΟΤΕ συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, η προσφυγή που κατέθεσαν πέντε εργαζόμενοι του Οργανισμού και εκδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο τελεσιδίκησε και πλέον το ΤΑΠ-ΟΤΕ βγάζει τους πρώτους συνταξιούχους με αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας ως χρόνου προϋπηρεσίας στον ΟΤΕ.

Κατασκευές: Σήμερα θα επιλεγεί ο ανάδοχος από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου για την κατασκευή και διαχείριση για τα επόμενα 30 χρόνια του θαλάσσιου μετώπου του λιμένα, γράφει το ”Κέρδος”. Οι τέσσερις κοινοπραξίες που επιλέχθηκαν για την τελική φάση είναι οι Ακροπός Χραγκιώνης-Δομική Κρήτης-Εμπορική Ακίνητης, Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ, Σίριος, J&P Άβαξ-Lamda Development.

Νίκας: Την εξωστρεφή του δραστηριότητα ενισχύει ο όμιλος Π.Γ. Νίκας, με αναβάθμιση της παρουσίας του στη Βουλγαρία και με το ενδεχόμενο επέκτασής του στη Ρουμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ναυτεμπορικής”, μέσα στις επόμενες 20 ημέρες πρόκειται να ολοκληρωθεί η επένδυση της αλλαντοβιομηχανίας στη Βουλγαρία για την επέκταση του τοπικού εργοστασίου.

ΔΑΑ: Οι υποδομές και τα δίκτυα της Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου κύκλου των αποκρατικοποιήσεων την οποία ξεκινάει από φέτος η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει το ”Βήμα”, μετά τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ακολουθεί η επέκταση της σύμβασης και η μερική αποκρατικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Σοφοκλέους: Τα εύκολα για τις ελληνικές τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν, αναφέρει στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Τελείωσαν τα… εύκολα” η εφημερίδα ”Μέτοχος”. Όπως σημειώνει, οι μετοχές τους είναι σχεδόν αδύνατον να μην επηρεαστούν από τις ανησυχητικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και γι’ αυτό άλλωστε το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υποχρεωθεί σε σημαντικές απώλειες. Και όσο κι αν οι ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται να πλήττονται άμεσα από τα subprime loands και από λοιπά δομημένα προϊόντα, υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v