Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Τύπος της Δευτέρας

Το ενδιαφέρον του κ. Ν. Σαουίρις για ελληνική τράπεζα, οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ, η πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής της ΑΤΕ, οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και οι εξελίξεις στο σκοπιανό είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

O Τύπος της Δευτέρας
Το ενδιαφέρον του κ. Ν. Σαουίρις για ελληνική τράπεζα, οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ, η πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής της ΑΤΕ, η είσοδος της ΕΥΑΘ στις τηλεπικοινωνίες, οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και οι εξελίξεις στο σκοπιανό είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

Τράπεζες: Ένα βήμα πριν από την είσοδό του στην ελληνική τραπεζική αγορά φαίνεται να βρίσκεται ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας κ. Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος δήλωσε χθες ότι είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με έναν τουλάχιστον μικρού μεγέθους πιστωτικό οργανισμό. Όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, σε συνάντηση με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης στο Κάιρο, ο κ. Σαουίρις δεν θέλησε να αναφέρει το όνομα της τράπεζας, ούτε των άλλων 2 - 3 οργανισμών τους οποίους επίσης εξετάζει. Πάντως, δεν θα είναι η Geniki Bank, όπως σημείωσε.

Αγροτική Ασφαλιστική: Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της πώλησης ή μη της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την ΑΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες. Πηγές από τον όμιλο, αναφέρει η ”Ημερησία”, τονίζουν ότι η διοίκηση έχει ήδη συνομιλήσει με έναν γαλλικό (φέρεται να είναι η Groupama), με έναν γερμανικό (πληροφορίες αναφέρουν την Ergo) και έναν ακόμη ξένο όμιλο από τα τέλη του 2007, αλλά οι συζητήσεις έχουν παγώσει εν αναμονή των αποτελεσμάτων χρήσης τόσο της τράπεζας όσο και της ασφαλιστικής.

ΟΤΕ: Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται το πλαφόν του 20% που επέβαλε διά νόμου η κυβέρνηση για την απόκτηση ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ από ιδιώτες, προκειμένου να βάλει φρένο στη MIG που είχε ήδη αποκτήσει περίπου το 19% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, σύμφωνα με τα ”Νέα”. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, αιχμές αφήνει ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μακ Κρίβι αναφορικά με τη συμβατότητα του συγκεκριμένου νόμου με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

ΔΕΗ: Εν μέσω αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ συνέρχεται αύριο για τέταρτη συνεχόμενη φορά το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, προκειμένου να αποφασίσει και να εγκρίνει τα επίμαχα μνημόνια συνεργασίας με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική, γράφουν τα ”Νέα”. Το μνημόνιο συνεργασίας με την RWE θα εστιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατασκευή από κοινού ενός σταθμού λιθάνθρακα 1600 MW (για τον οποίο το 51% και το μάνατζμεντ θα παραχωρηθούν στον γερμανικό όμιλο) και στη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου. Από το μνημόνιο θα έχει απαλειφθεί, όπως αναφέρεται, η πρόθεση της ΔΕΗ να αγοράσει από τη γερμανική εταιρία δύο μεταχειρισμένους αεριοστροβίλους.

MIG: Μπαράζ κινήσεων, οι οποίες αναμένεται να αποκρυσταλλώσουν στο επενδυτικό κοινό τα σχέδια της Marfin Investment Group, αναμένεται μέσα στον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, στις κινήσεις θα περιλαμβάνονται εξαγορές από τη MIG αλλά και από τις εταιρίες που έχουν εξαγοραστεί, κοινοποίηση στόχων σε κάθε βασικό επιχειρηματικό κλάδο όπου δραστηριοποιείται, όπως και των στοιχείων που θα αποδεικνύουν τη δυναμική του ομίλου σε μεσοπρόθεσμη βάση. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και στον ΟΤΕ.

ΕΥΑΘ: Στην τελική ευθεία η είσοδος της ΕΥΑΘ στις τηλεπικοινωνίες, γράφει η ”Ημερησία”, σύμφωνα με την οποία στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας παρέλαβε από την Ericsson μία πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη, που περιγράφει τις εμπορικές δυνατότητες της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Βιοχάλκο: Η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει είναι μία από τις προτεραιότητες της Βιοχάλκο για την τρέχουσα χρήση. Όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να συσταθεί και εταιρία real estate που ως μοναδικό της αντικείμενο θα έχει τη διαχείριση της υπάρχουσας περιουσίας της Βιοχάλκο αλλά και της μελλοντικής. Η αξία των ακινήτων που διαθέτει η εισηγμένη ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Κύπρος: Νέα σελίδα στο κυπριακό ζήτημα αλλά και στις σχέσεις μέσα στους μηχανισμούς της Δύσης ανοίγει η εκλογή του Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, γράφει η ”Ελευθεροτυπία”.

Σκόπια: ”Ναι μεν αλλά από τα Σκόπια”, γράφει ο ”Ελεύθερος Τύπος”, σημειώνοντας πως η πΓΔΜ συμφωνεί με την πρόταση Νίμιτς ως βάση διαπραγμάτευσης, διαφωνεί όμως με εκείνα για τα οποία συμφωνεί η Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v