Από το βαθύ κόκκινο έως την ”πορφύρα”

Σε στιγμές όπως αυτή, αβεβαιότητας και πτώσης, χρήσιμο θα ήταν να μην περιμένουμε απλώς την επιστροφή της ευκρίνειας και την ως διά μαγείας αποκατάσταση τιμών και πραγμάτων. Υπάρχουν κομμάτια του ταμπλό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απλώς πρέπει να τα ”δεις”...

Από το βαθύ κόκκινο έως την ”πορφύρα”
Πολύ καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι!

Από το πρωί αδύναμο το ”μαγαζί” χθες, ήρθε και η επί τα χείρω επίδοση του δείκτη τιμών καταναλωτή, από το ”Αμέρικα” (κάτι σαν αφορμή μπορείτε να το δείτε αυτό), ήταν και αυτό το άτιμο το παιδί το ξένο που δεν λέει να αφήσει την Εθνικάρα στην ησυχία της εννέα ημέρες τώρα και... κλάφτα Χαράλαμπε.

Σε στιγμές όπως αυτή, όμως, όταν το ταμπλό ”παίζει” χρωματικά από το βαθύ κόκκινο έως την ”πορφύρα” και που ενδεχομένως έχουμε λίγο χρόνο παραπάνω στη διάθεσή μας, χρήσιμο θα ήταν να μην περιμένουμε απλώς την επιστροφή της ευκρίνειας και την ως διά μαγείας αποκατάσταση τιμών και πραγμάτων.

Σε επιμέρους κλάδους συμβαίνουν πράματα και θάματα, που αξίζουν της προσοχής μας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δ. Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων στην Proton Bank, ”το 2008 μπορεί να αποτελέσει για το Χ.Α. έτος σημαντικών εκπλήξεων από πλευράς αποτελεσμάτων, καθώς σημαντικός αριθμός εταιριών από διάφορους κλάδους μπορεί να συνεχίσει τη μεγέθυνσή του έστω και σε περιβάλλον με σημαντικές μακροοικονομικές δυσκολίες (υψηλή τιμή πετρελαίου, υψηλότερα επιτόκια κ.λπ.) και με πιο μειωμένους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης”.

Μεταξύ των επιλογών του, ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος ”παρά το ενδεχόμενο αυξημένο κόστος συνέχισης της ανάπτυξης λόγω υψηλότερου κόστους εξεύρεσης των αναγκαίων κεφαλαίων”, δύναται να ωφεληθεί από την ”ωρίμανση των υφιστάμενων δικτύων”.

Ο τομέας της ενέργειας, λόγω των δραματικού ενεργειακού ελλείμματος που αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα την καλοκαιρινή περίοδο και όχι μόνο...

Όσες εταιρίες προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες ανελαστικής ζήτησης, π.χ. σούπερ μάρκετ (Θα φας; Δεν θα φας; Ανελαστικό αυτό...), ή εταιρίες του κλάδου υγείας (Θα πας στον γιατρό άμα σε πονάει; Δεν θα πας; Ανελαστικό και αυτό).

Μεταξύ των επιλογών αυτών πρέπει να εστιάσουμε στην ενέργεια και στο πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους ενός δισ. ευρώ που μέλλει να υλοποιηθεί με τρομακτική πολλαπλασιαστική επίδραση για την ελληνική οικονομία.

Και τούτο ενώ η διαδικασία αύξησης του προσφερόμενου ”capacity” δεν αφορά μόνο στη ΔΕΗ αλλά σε μία σειρά από εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και του Μυτιληναίου, της ΜΕΤΚΑ κ.λπ.

Υπάρχουν κομμάτια του ταμπλό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απλώς πρέπει να τα ”δεις”...

Ν.Γ.Δρόσος

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v